Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. július 29., vasárnap

Lekvárok minden mennyiségben…….


Bár én nem vagyok nagy lekvár rajongó,(mondhatnám édesszájú sem)mindig főzök be gyümölcsöket. Először a családnak, ismerőseimnek készítgettem. Aztán innen-onnan  többféle gyümölcsöt kaptam és az én fáim is elkezdtek már teremni. Sajnáltam kidobni az érett gyümölcsöket,  így lekvárokat és szörpöket kezdtem készíteni hagyományos módszerrel





 Ahogy az 1955-s kiadású szakácskönyvemben le van írva. Annyi változtatással, hogy kevesebb cukorral (1 kg gyümölcshöz 25-35 dkg-t),az üvegeket celofán helyett tetővel zárom, néhány percre fejtetőre állítom, majd száraz duntszba rakom. Csak gyümölcsből  és kevés cukorból készítem a lekvárt, tartósítószer nélkül. Most már eladásra is.

Júliusban indult Őriszentpéteren egy termelői piac és én itt árulom a termékeimet, lekvárokat,diós-mogyorós Grillázs szeleteket és friss foszlós házi kalácsot.



Most kevés nekem a nap 24 órája annyi a tennivalóm, bizony a blogirás el-el marad. A heti programom áll három nap lekvár készítésből, egy nap grillázs és egy nap kalács sütésből. Szombat az árusítás napja és maradna a vasárnap a pihenésre ha..nem lenne….. háztartás…...

Lekvárok minden mennyiségben és minden ízben.

Szeretem kipróbálni a különleges ízeket ezért minden évben újabb fajta lekvárokat főzök, most a sárgadinnye izgatott. Jellegében jó lekvár alapanyag , de főzés után nem találtam nagyon karakteresnek az ízét ezért fahéjjal kevertem.
Másik változatban fele mennyiségben kajszibarackkal főztem a dinnyét így már ízletesebb lekvár lett belőle.


Most kezd érni a feketeszedrem és nekem a szeder kedvenc gyümölcsöm, szeretem a savanykás íz világát. Vegyesen szilvával vagy őszibarackkal nagyon finom lekvárt lehet készíteni a szederrel.


Néhány különleges lekvár recept.

Narancsos Szilvalekvár

(2 db 4 dl-es üveghez) 80 dkg szilva és 40 dkg kristálycukor, 2 narancs. 

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. A narancsokat meghámozzuk, húsukat kis darabokra vágjuk. Mély lábasban a gyümölcsöket, a cukrot és a narancshéjat összekeverjük, felforraljuk, majd közepes tűzön kb. 40 percig főzzük, közben gyakran megkeverjük. Végül üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Sárgadinnyedzsem citrommal 

1 kg sárgadinnye, 40 dkg cukor, kevés víz, citromkarikák, 1 rúd vanília. 

A sárgadinnyét megmossuk, meghámozzuk, belétől megtisztítjuk, és a húsát kockákra vágjuk. Kevés vízzel sűrű szirupot készítünk. Ha a cukor teljesen feloldódott, beletesszük a gyümölcsöt, és sűrűre főzzük. Az üvegek aljára citromkarikát rakunk, és az üveg feléig ráadagoljuk a gyümölcsöt. A vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá, majd telerakjuk az üveget gyümölccsel. A tetejére szintén 1 citromkarikát teszünk,  Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Karácsonyra érik össze az íze.

2012. július 5., csütörtök

Az a finom levendula...!



Méltatlanul mellőztem eddig ezt a kedves és hasznos növényt. Ismertem mint illatos virágot, de mást nem tudtam róla. Nem ültettem a kertembe. Aztán ráébredtem mennyire fontos növény. Gyógyhatású levele és érzékszerveinkre erősen ható virágja teszi azzá.
Ismerősömtől két nagy csokorral kaptam, leszárítottam, hogy illatát sokáig élvezhessem.


Egy kis ismertető a Levenduláról az internetes oldalakról ollózva:
A levendula a citromfű, borsmenta, zsálya és a kakukkfű rokona az ajakosvirágúak között.
A levendula szárítása

• A levendulaszüretet akkor kezdd, mikor az első virágok kinyíltak.
• A növényt a fás szár fölött, vagy a virág alatt legalább egy arasszal érdemes elvágni.
• A leveleit le lehet fejteni a szárról, és tiszta papíron, naptól védett, szellős helyen kiszárítani, aztán felhasználásig sötét, hűvös helyen tárolni.
• A virágokból érdemes összekötni 15-20 szálat, és fejjel lefelé fellógatva szintén naptól védett, szellős helyen szárítani.

Lazító, görcsoldó és fertőtlenítő hatása miatt a levendulavirág leforrázásával készült tea nyugtalanság, alvási zavar, étvágytalanság és bélbántalmak esetén hoz enyhülést.

A szárított levendula virága és levele egész évben különleges fűszere lehet a legkülönfélébb ételeknek.
A levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére használhatod.
A leveleit viszont kis mennyiségben a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű bevett alternatívájaként, hús- és gombaételek elkészítésekor alkalmazzák a levendulában gazdag Provence konyhaművészetében.
 Íze remekül harmonizál az oregánóval, kaporral, bazsalikommal vagy a csomborral.

Levendulás cukor

A levendulás cukor finom, virágos ízt kölcsönöz az édességeknek.
Elkészítése
1 csésze kristálycukrot keverj össze két evőkanál szárított levendulával, és kávédarálóban daráld finomra. (Ha nem darálsz, beleszórod a cukros üvegbe a virágokat, felhasználás előtt szitáld át a cukrot.) Jól lezárt dobozban, sötét, száraz helyen tárold felhasználásig.
Sokféle, egyszerű sütemény, keksz, kalácsféle ízét feldobhatod, ha a szükséges cukor egy részét helyettesíted a levendulás cukorral: citrommal, citromhéjjal készülő édességekhez remekül passzol az íze. Pudingok, krémek ízesítésére is kiváló!

Levendulás limonádé

1 evőkanál szárított levendulavirágot forralj fel 1 dl vízzel, míg a virágok el nem vesztik színüket. A szokásos módon (cukorral vagy anélkül, szénsavasan vagy -mentesen) készítsd el egy kancsóban a limonádét. Öntsd hozzá a kihűlt levendulás lét – szűrheted, de maradhatnak is a virágok.
Jó sok jéggel kínáld a rekkenő melegben!

Levendulás sütemény

Ez a sütemény nemcsak gyönyörű, de különlegesen finom is. Sütheted egyben, őzgerinc vagy más formában, de muffinsütőben is.
Hozzávalók
2 dl tej,3 evőkanál finomra vágott, friss levendulavirág
10 dkg szobahőmérsékletű vaj,20 dkg cukor,
2 tojás,30 dkg liszt,1 csomag sütőpor,csipetnyi só
A mázhoz
porcukor,citromlé
Elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 170 C-ra.
Közepes lángon forrald fel a tejet és a levendulát egy kis lábosban.
Amíg kihűl, vajazd és lisztezd ki a sütőformát. Habverővel keverd ki a vajat és a cukrot, egyenként add hozzá a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet és a sót. Óvatosan, állandó keverés mellett öntsd hozzá a levendulás tejet. Kanalazd a formába a keveréket, és süsd kb. fél óráig, ha muffinformát használsz, vagy 50 percig, ha egyben sütöd.
Rácson hűtsd ki a sütit.
A citromos máz nem csak szép, de nagyon jól illik a levendulás ízhez. Vágd le egyenesre a sütemény alját (hmm, de finom ez a potyadék!). Keverj habverővel egy alkalmas edényben kb. 1 dl porcukorhoz fokozatosan néhány cseppnyi citromlevet, hogy jó sűrű masszát kapj, ami elválik az edény falától. Kend egyenletesen a sütemény tetejére, és hagyd megszáradni.

A díszítés koronája legyen néhány levendulavirág!



Ennyi jót olvasva a levenduláról feltétlenül ültetek a kertembe és akkor jövőre már levendula illatos lesz a panoráma utca is.