Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. október 28., hétfő

De mit csináljak az így megmaradó fehérjével ?




A napokban több rúd kalácsot sütöttem és bizony a receptje így kezdődik: tedd bele három tojás sárgáját.., nálam ez 2 x 3 lett..
De mit csináljak az így megmaradó fehérjével? Hogyan tároljam felhasználásig?
-         A szakácsok és a szakácskönyvek szerint az a legjobb, ha a sütéskor keletkező maradék tojásfehérjét rögtön felhasználjuk más ételek készítésére (például fehérjés rántottát csinálunk úgy, hogy az összes maradék tojásfehérjéhez még ütünk 1-2 teljes tojást), vagy hamis madártejet (hígra főzött pudingporból készítve a levet), esetleg süteményeket készítünk.
Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még eláll a nyers fehérje. Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor fagyasszuk le!
 
Én a süteményt választottam, míg sült a kalács addig elkészítettem ezt az egyszerű sütit.
Ezt a Teasütemény receptet variáltam át, mostan egy gyümölcsösebb változatra.

-         4 tojásfehérjét habbá verünk csipet sóval, majd beleforgatunk 8 deka lisztet, 12 deka porcukrot és 1 citrom reszelt héját. Végül óvatosan összevegyítjük 3 deka olvasztott, de már nem meleg vajjal. Kilisztezünk egy őzgerincformát, kétharmadáig töltjük a masszával. Előmelegített sütőben 150 fokon 45-50 percig sütjük (a sütő ajtaját ne nyitogassuk az első fél órában). A formában hagyjuk kihűlni. Másnap szeleteljük fel, és üresen, vagy csokival bevonva kínáljuk kávához, teához, kakaóhoz.

Gyümölcsös sütim:

-         6 tojásfehérjét habbá verünk csipet sóval, majd beleforgatunk 12 deka lisztet, 15 deka porcukrot, 12-15 szem aprított mandulát. Végül óvatosan összevegyítjük 2 db apróra kockázott almával és egy marék magozott meggyel. Kilisztezünk egy őzgerincformát, vagy sütőpapírt használunk és kétharmadáig töltjük a masszával. Előmelegített sütőben 160 fokon 45-50 percig sütjük (a sütő ajtaját ne nyitogassuk az első fél órában). A formában hagyjuk kihűlni. 5 dkg étcsokoládét, 1 evőkanál olajjal gőz felett megolvasztunk és csokival bevonva kínáljuk a sütit.




2013. október 15., kedd

Az alma…ami magyar…., mint Növényi gyógyszer.

Almaszüret, idén kissé elhúzódott nálunk. Nehezen akart beérni a gyümölcse. A termés mennyisége is elmaradt a korábbi évektől, nagyon apró és beteges volt.Csak egy fánknál lett szebb és több a termés, talán védettebb helyen van mint a többi.
Nekem az alma a nagybetűs gyümölcs és a magyar fajták igazán finomak.      Vedd és edd a hazait!







"Naponta egy alma távol tartja az orvost."
"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából.

Gyógyhatás.

Az almának rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott.
A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. Az alma pektinanyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket.
Az almában előforduló fő antioxidánsok főleg az alma héjában vannak jelen. A flavonoidok erősítik az immunrendszert, rákmegelőző-, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek. Összességében védik az egészségünket.
Az almát többféleképpen készíthetjük el és fogyaszthatjuk, mivel a benne rejlő hatóanyagok nagy részét a feldolgozás alatt is megőrzi.
 Ihatjuk szűrt illetve rostos üdítő változatát. A szárított és friss almahéjból készíthetünk teát, amit kiváló hatású gyomor és bélbántalmak ellen. Nyugodt alvást is biztosít.
A háziasszonyok saláták készítéséhez hasznosíthatják almaecet formájában, mely a fogyókúrázók által is közkedvelt, természetes zsírégető tulajdonsága miatt.

Göcseji hagyományos almás ételek.

Almamártás
8 alma, fél csomag vaj, fél citrom, 1-2 szem szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj vagy kis darab egész fahéj, 3-4 evőkanál cukor, kevés só, 3 evőkanál tejföl, 1-2 evőkanál tejszín, 1 teáscsésze tej, 1 dl fehérbor, 3 evőkanál liszt. Az almákat meghámozzuk, a magházát kivesszük, és egyenletes kis kockára vágjuk. Cukorral, citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, sóval ízesített kevés vízben a kockára vágott almát puhára pároljuk. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, tejjel fölengedjük, simára keverjük, és a párolt almára öntjük. Tejföllel és a tejszínnel elkeverjük, fölforraljuk. Citromlével vagy borral ízesítjük, és forrón tálaljuk. A fűszerdarabokat tálalás előtt eltávolítjuk. Baromfi-, nyúl- vagy vadsültekhez adjuk.

 
Kép a Youtube.com-ról letöltve.


Vörös káposzta almával
1 fej vörös káposzta (kb. 1 kg), 4-5 alma, 1 vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál ecet, 1 borospohár vörösbor, só. A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk és besózzuk. Az almát megmossuk, káposztareszelőn lereszeljük. A zsírt fölhevítjük, a cukrot halványsárgára pirítjuk, hozzátesszük a reszelt vöröshagymát és a sóból kicsavart káposztát. Az egészet összekeverjük, a borral meglocsoljuk, hozzáöntjük az ecetet, és lefedve félpuhára pároljuk, többszöri keverés mellett. Hozzáadjuk a lereszelt almát, és készre pároljuk. Általában vadhúsokhoz és sertéssültekhez adjuk, de liba- és kacsapecsenyékhez is kitűnő köret.

Almagombóc
 6-7 alma, fél marék mandula vagy dió, 1 citrom lereszelt héja, 1 bögre tej, 4 tojás, 1 vaj, 1/2 bögre cukor, 1 bögre zsemlemorzsa. Az almát meghámozzuk, megmossuk, apró kockára vágjuk, és tálba tesszük. A tojást, a tejet, a cukrot, a darált mandulát vagy diót, az olvasztott vajat, a zsemlemorzsát, a citrom héját az almával összekeverjük. (Jó kemény tészta legyen.) Gombócokat formálunk belőle. Enyhén sós vízben legalább 15 percig csendesen főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és hígított baracklekvárral tálaljuk.

Almás palacsinta
30 dkg liszt, 2 tojás, 3-4 dl tej, csipetnyi só, zsír vagy olaj a sütéshez. A tojást jól felverjük, és kevés tejet öntünk hozzá, megsózzuk, és a lisztet beletesszük. Fakanállal jól kikeverjük. Fokozatosan öntjük hozzá a többi tejet, állandóan keverjük, hogy csomós ne legyen.. 4-5 almát megtisztítunk, lereszeljük, és a palacsintatésztába keverjük, és ugyanúgy megsütjük, mint a sima palacsintatésztát. Fahéjas cukorral meghintve, három sarokra hajtva tálaljuk.

Mindennap legalább egy almát együnk!

2013. október 4., péntek

Gesztenye, te szelíd



 De szépen hangzik, a szelídgesztenye! Azonnal eszünkbe jutnak a csípős hidegben szorongatott sült gesztenyés papírzacskók, melyek megmelegítik a testet és a lelket.
Itt az ideje a gesztenyeszedésnek. A hosszú estéken milyen jó elfoglaltság a gesztenye megvagdalása és utána a megsült gesztenye finom illata betölti a házat.
Szerencsés vagyok, mert az összefüggő, nagyobb felületű gesztenyések kizárólag a Dunántúlon helyezkednek el. A termőtájak közül a nyugat-dunántúli a legjelentősebb, az ott elhelyezkedő 51%-nyi felület nagyobb részben Zala megyében található.




A szelídgesztenye táplálkozástani értékei, hatásai



A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, ”sejtvédő” E vitaminban gazdag .A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is.
Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték.

A gesztenye 100 grammonként 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort tartalmaz. Ezek az ásványianyag- értékek is a legtöbb gyümölcshöz képest kimagaslóak.

Zsiradékot a gesztenye csak nyomokban, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz, ellenben nyersrosttartalma magas.
 Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője.

Gesztenye gyógyhatásai:

Téli meghűlésre, hurutra, asztmatikus köhögésre készítsünk gesztenyefőzetet, megnyugtatja a nyálkahártyát. Hasmenésre a nyers termést szokták ajánlani a vajákos asszonyok. A gesztenyeméz megszünteti a visszérproblémákat és a trombózist. A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak.
A fentiek alapján vitathatatlan, hogy az egészséges táplálékok között kell a gesztenyét emlegetnünk.

Gesztenyés ételeket ajánlok a Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás című kiadványból. Szerző: Ábrahám Gézáné

Zelleres gesztenyemártás
1 marék gesztenye, 1 kisebb zeller, 1 bögre húsleves, 2 evőkanál zsír, 3 csapott evőkanál liszt, 2 szál zellerlevél, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, pici só, 1 mokkáskanál cukor.

A gesztenye külső héját éles késsel lehúzzuk, az így megtisztított gesztenyét annyi forró vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi, csak egyet forrjon, és a tűzről levesszük, de nem szűrjük le. Kis szűrőkanállal veszünk ki mindig annyit, amennyit meg tudunk tisztítani, mert csak forrón lehet könnyen lehúzni a belső héját. Ha megtisztítottuk, darabosra törjük és félretesszük. A zellert meghámozzuk, megmossuk, és egy közepes lyukú reszelőn lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk. A zsíron puhára pároljuk, megszórjuk liszttel, kicsit pirítjuk, és fölengedjük a húslevessel, beletesszük a zellerlevelet, és kissé megsózzuk. A gesztenyét a mártáshoz adjuk, addig főzzük, míg a gesztenye teljesen megpuhul. Cukorral ízesítjük. Tálalás előtt a tejszínt elkeverjük a tojássárgájával, és folytonos keverés mellett a mártáshoz adjuk, de már nem főzzük tovább. Főtt tyúkhúshoz, libához, de különösen a főtt pulykához kitűnő mártás. Vadhúsokhoz és vadszárnyasokhoz is adhatjuk.


Fotó származása http://gesztenyemarci.hu

Különleges gesztenyés palacsinta
 1/4 kg gesztenyemassza (cukros), 1 teáskanál kakaó, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál feketekávé.
A szokásos módon 20 db palacsintát sütünk. A gesztenyemasszát a rummal, a kakaóval, a feketekávéval összekeverjük, és a kisütött palacsintákat megtöltjük, fölcsavarjuk, tűzálló tálra rakjuk, 5-6 percre meleg sütőbe tesszük. Vaníliás porcukorral meghintjük, és melegen tálaljuk. Csokoládéöntettel is készíthetjük. Csokoládés öntet készítése: 25 dkg porcukrot leöntünk 1 dl erős feketekávéval, egy evőkanál rumot, 2 dl tejet, majd 4 evőkanál kakaót adunk hozzá, és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, egy fél vajat adunk hozzá, és a palacsintákra öntjük. Esetleg külön is tálalhatjuk a palacsintákhoz.

Gesztenye tartósítási módok.

A gesztenyét többféleképpen lehet tartósítani. A legősibb tartósítási mód a fondorban való tartósítás, de tartósítani lehet, mint masszát, vagy mint porított gesztenyét is, de lekvárt is főzhetünk belőle.

Gesztenye fondorban

Az érett, de még nem teljesen kinyílt gesztenyét kell összegyűjteni. Az így összegyűjtött gesztenyét nem kell kiforgatni fondorjából, hanem benne hagyva zsákba, vagy kosárba rakjuk és száraz, sötét helyen tároljuk. Felhasználás előtt annyit bontsunk ki, amit éppen felhasználunk. A gesztenye így 3-5 hónapig is eltartható. 

Gesztenyemassza készítése
A fondorjából kibontott gesztenyét megfőzzük és az erre a célra átalakított húsdarálón ledaráljuk. Az így ledarált gesztenyét előbb egy nagyobb, majd apróbb lyukú réz szitán áttörjük. így a külső és belső héjától megtisztított gesztenyét kapunk. Ezt a műveletet csak forró gesztenyével lehet végezni, ezért csak annyit főzzünk, amit gyorsan fel tudunk dolgozni. A megfőzött gesztenyét sziták hiányában kézzel is megtisztíthatjuk, lehámozhatjuk a külső és belső héját, a tiszta gesztenyét burgonyanyomón átpasszírozzuk.

Gesztenyelekvár
Egy kg átpasszírozott gesztenyéhez kell 60-70 dkg cukor, 1/2 rúd vanília, üvegenként 2 evőkanál rum és egy csipetnyi szalicil. A cukrot 1-2 dl vízben a vaníliával sziruppá főzzük. Beletesszük az átpasszírozott gesztenyét, jól átkeverjük, hogy a cukor egyenletesen elosztódjon benne, 10-15 percig főzzük. A pépszerűre főtt gesztenyelekvárt előmelegített üvegekbe töltjük. Tetejükre két kanál csipetnyi szalicillal megkevert rumot locsolunk. Dupla celofánnal lekötjük és száraz gőzbe tesszük. Hűvös helyen tároljuk. A gesztenyelekvárt sütemények töltésére, vagy vajjal kikeverve krémnek használhatjuk, de turmixitalt is készíthetünk vele.