Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2016. június 3., péntek

Fűszeres legyen az étkünk… és az életünk is.



Én szeretem a friss fűszernövények illatát és zamatát. Mindig ültetek a kertbe.
De be lehet szerezni a termelői piacokról is. Az Őrségi piacon  árustársam Editnél is mindig friss fűszernövény csokrokat lehet vásárolni!
Intenzív friss hajtásokat most virágzás előtt érdemes leszedni és leszárítani.
Készíthetünk saját ízlésünknek megfelelő és kedvenc fűszereinkből összeállított, fűszerkészítményeket!
Akár fűszerolajat, akár fűszersókat vagy fűszerecetet is!
Korábbi bejegyzéseimnél írtam mind az olaj és mind a füszersók különféle változatairól!





Füszerecetet mindig 6%-s borecetből készítek és 2-3 hétig érlelem a növényekkel!
Három változatom van. Medvehagymás-snidlinges, tárkonyos-kakukkfüves és egy különleges illatozó ecet aminek hozzávalói az alábbiak:
1 liter 6% borecet,
 2-2 dkg friss fűszer majoránna, kakukkfű, rozmaring, borsfű,
2 g levendulavirág
2-2 gramm szegfűbors, szegfűszeg, feketebors
1 egész rúd fahéj
1-1     darab citrom és narancshéj ( a fehérrész nélkül)

Fűszerecet felhasználható saláták,szószok ízesítéséhez,levesekhez, főzelékekhez valamint
halak, húsok pácolásához.

Remek ötleteket találhatunk erdőkóstoló blogjában:
http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/05/fuszeres-gyogyfuves-ecetek-vadontermo.html