Most jött el az ideje a fenyőrügy gyűjtésének. A még
világoszöld hajtásait gyűjtsük a fiatalabb lucfenyőnek. A fenyő illatát főként
a karácsonyhoz társítjuk, ám a fenyőből készíthető különlegességeknek az év
bármely szakában helyet biztosíthatunk étkezéseink alkalmával. A fenyőből
készült gyógyhatású dzsem, szörp zamata különleges, semmi máshoz nem
hasonlítható. Talán ezért van, hogy ezt az ízt megszeretni, vagy megutálni
mindenkinek egy pillanat műve.
Fenyőrügy szörp készítését és a gyógyhatásainak
ismertetését egy korábbi bejegyzésemben,
az alábbi linken lehet megtalálni.
Az
első variáció:
A lekvárkészítésnél a szörphöz hasonlóan egy nagy
lábost vagy fazekat szedjünk majdnem tele. Ha megvan, tegyünk hozzá annyi
vizet, ami pont ellepi. 1-2 citromot karikázzunk bele és forraljuk fel. Kb 5
perc forralás után egy éjszakára tegyük félre letakarva. Másnap, turmixoljuk le rügyeket a citromokkal együtt
és újra tegyük fel főni annyi cukorral, amennyire édesre szeretnénk, én 1
literhez 30 dkg-t tettem. Főzzük sűrűre, és forrón tegyük üvegekbe, majd
szárazdunsztba!
Nekem így, nagyon erős ízű és kesernyés lett!
A
második variáció:
A fenyőrügyhöz almát és kivit tettem. Az alma sokat
lágyított az ízén a kivi pedig adott egy kis savanykásabb ízt.
Az almát és a kivit külön főztem fel, turmixoltam és így adtam hozzá a cukorral
együtt a már áztatott rügyekhez. Itt is főzzük sűrűre, és forrón tegyük
üvegekbe, majd szárazdunsztba!
Vajas vagy margarinos péksüteményhez fogyasztva, pikáns
és izgalmas lekvár!!
Nahát! Ez új. Nekem! Szeget ütöttél a fejembe. :)
VálaszTörlésPedig nagyon finom, idén borokabogyot is foztunk bele, különlegesen finom.
VálaszTörlésEzüstfenyőből is lehet? Nálunk most pattantak ki a rügyek, már dobálják le a "sipkáikat", de csak ezüstfenyőink vannak, luc nincs.
Törlés