Érik a málna. A málnának nemcsak a termése hasznos!
E mindenki számára ismert növény termése mely vörös bogyókból áll, 30-40
nap alatt fejlődik ki és érik be.
A
termés gyógyhatásai
Jelentős
antioxidánssal rendelkezik, sok C- és E-vitamint tartalma, rosttartalma magas.
A népi orvoslás
szerint a málna megelőzi a hólyaggyulladást és a vesekőképződést. Előnyösen befolyásolja a petefészek és a belső
elválasztású mirigyek működését.
Kiváló vérszegénység
ellen, lázcsillapító, hűsítő, savlekötő, sok
magja segíti az emésztést. Kimerültség, lábadozás, depresszió, szívbetegségek
kezelésére is használják. Szabályozza a bélműködést, megelőzi a vastagbélrák
kialakulását.
Külsőleg
gyógyítja a gyulladt fogínyt,
ránctalanító, bőrfeszesítő hatását a kozmetikai ipar hasznosítja.
Gyümölcse
mellett a málna levele is hasznos!
A málnalevél már az ősidők óta szerepel a népi gyógyászatban. Teájával többek közt meghűlést, hasmenést, vérszegénységet gyógyítottak. A rákkutatás terén is vizsgálják, mint gyógynövényt.
A málna levele kimondottan ízletes és zamatos. Hajtáscsúcshoz közeli, aromában igen gazdag leveleiből ízletes, gyógytea főzhető. Fő hatóanyagai tanninok. Alkalmazzák cukorbetegség, vese és hólyagbántalmak ellenszereként, meghűléses betegeket is gyógyít. Izzasztó hatása is van, ezen kívül számos teakeverékek alkotórésze.
Mivel összehúzó
hatású szer, a növényi drogot gargarizálásra, szájüreg és torokgyulladásos
kezelésre is alkalmazzák, enyhe hasmenés esetén is kiváló székfogó.
Tea készítése
1-2 teáskanálnyi szárított málnalevelet forrázunk le 3 dl forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Ízlés szerint ízesítsük cukorral, vagy mézzel.
Egyéb
felhasználása:
Málnaszörp
hidegen
Hozzávalók:2 kg málna,
2,5 l víz,
1.5 kg cukor,
fél kávéskanál tartósítószer,
1 kávéskanál citromsav vagy borkősav.
Elkészítés:
A tisztított,
megmosott málnát összezúzzuk és nagy uborkás-üvegbe tesszük. A vizet felforraljuk,
belekeverjük a tartósítót és a citromsavat, lehűtjük, és a málnára öntjük. 24
órát állni hagyjuk, majd ritka szövésű vászonruhán leszűrjük és átpréseljük.
Hozzákeverjük a cukrot és ismét állni hagyjuk 24 órát, közben gyakran
kevergetjük, hogy a cukor feloldódjon benne. Hidegen palackozzuk. Ugyanígy
készíthetünk eper-, ribizli- és szederszörpöt is.
málna lekvár
magvasan
Hozzávalók: 3 kg málna ,1 kg cukor
Elkészítés:
A málnát kiválogattam és szitára téve, vízsugárral átmostam. Edénybe téve kissé összenyomkodtam, és lassan főztem, míg levet nem enged. Ezután gyenge tűzön rotyogtattam kb 5 percig, míg a málna meg nem puhul.
Óvatosan belekevertem a cukrot, és állandó keverés mellett a megfelelő sűrűség eléréséig főztem, ez úgy 20-25 perc.
Ezt úgy állapítjuk meg, hogy a keverőkanállal egy tányérra cseppentünk belőle, és hűlni hagyjuk. Ha egyben marad, és a felszíne bőrösödni kezd, készen vagyunk, más esetben a lekvárt még tovább kell főzni.
Még forrón üvegekbe mertem, lezárás után az üvegeket 5 percre fejtetőre állítom. Utána meleg ruhák között dunsztolom pár napig.
Málnalekváros málnafagyi.
http://stahl.hu/hu/recept/desszert/Malnalekvaros_malnafagyi
Nekem most érik, elmondhatjuk, hogy van,de ez a levél tea izgat, kipróbálom!
VálaszTörlésÉpp így készülnek nálam is. Én is benne hagyom a magot a lekvárban, valahogy így az igazi. Éva
VálaszTörlésHoldgyöngy!Bár gyümölcs nem mindig van,de levél az igen.Én a meggy és cseresznyeszárat is leszárítom a téli teakeverékhez.
VálaszTörlésKedves Éva! Köszi, hogy meglátogattál.Ahogy elnézem a málna eladási árát vétek lenne kinyomkodni és egy részét eldobni.
VálaszTörlés