Bár én nem vagyok nagy lekvár rajongó,(mondhatnám
édesszájú sem)mindig főzök be gyümölcsöket. Először a családnak, ismerőseimnek
készítgettem. Aztán innen-onnan többféle
gyümölcsöt kaptam és az én fáim is elkezdtek már teremni. Sajnáltam kidobni az
érett gyümölcsöket, így lekvárokat és
szörpöket kezdtem készíteni hagyományos módszerrel
Ahogy az 1955-s kiadású
szakácskönyvemben le van írva. Annyi változtatással, hogy kevesebb cukorral (1
kg gyümölcshöz 25-35 dkg-t),az üvegeket celofán helyett tetővel zárom, néhány
percre fejtetőre állítom, majd száraz duntszba rakom. Csak gyümölcsből és kevés cukorból készítem a lekvárt,
tartósítószer nélkül. Most már eladásra is.
Júliusban indult Őriszentpéteren egy termelői piac és
én itt árulom a termékeimet, lekvárokat,diós-mogyorós Grillázs szeleteket és
friss foszlós házi kalácsot.
Most kevés nekem a nap 24 órája annyi a tennivalóm,
bizony a blogirás el-el marad. A heti programom áll három nap lekvár
készítésből, egy nap grillázs és egy nap kalács sütésből. Szombat az árusítás
napja és maradna a vasárnap a pihenésre ha..nem lenne….. háztartás…...
Lekvárok minden mennyiségben és minden ízben.
Szeretem kipróbálni a különleges ízeket ezért minden évben újabb fajta lekvárokat főzök, most a sárgadinnye izgatott. Jellegében jó
lekvár alapanyag , de főzés után nem találtam nagyon karakteresnek az ízét
ezért fahéjjal kevertem.
Másik változatban fele mennyiségben kajszibarackkal főztem
a dinnyét így már ízletesebb lekvár lett belőle.
Most kezd érni a feketeszedrem és nekem a szeder
kedvenc gyümölcsöm, szeretem a savanykás íz világát. Vegyesen szilvával vagy őszibarackkal
nagyon finom lekvárt lehet készíteni a szederrel.
Néhány különleges lekvár recept.
Narancsos Szilvalekvár
(2 db 4 dl-es üveghez) 80 dkg szilva és 40 dkg kristálycukor,
2 narancs.
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. A narancsokat
meghámozzuk, húsukat kis darabokra vágjuk. Mély lábasban a gyümölcsöket, a
cukrot és a narancshéjat összekeverjük, felforraljuk, majd közepes tűzön kb. 40
percig főzzük, közben gyakran megkeverjük. Végül üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
Sárgadinnyedzsem citrommal
1 kg sárgadinnye, 40 dkg cukor, kevés víz,
citromkarikák, 1 rúd vanília.
A sárgadinnyét megmossuk, meghámozzuk, belétől megtisztítjuk,
és a húsát kockákra vágjuk. Kevés vízzel sűrű szirupot készítünk. Ha a cukor
teljesen feloldódott, beletesszük a gyümölcsöt, és sűrűre főzzük. Az üvegek
aljára citromkarikát rakunk, és az üveg feléig ráadagoljuk a gyümölcsöt. A
vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá, majd telerakjuk az üveget
gyümölccsel. A tetejére szintén 1 citromkarikát teszünk, Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba
tesszük. Karácsonyra érik össze az íze.
Ó de irigyellek mindezért amit csinálsz, és ahol mindezt csinálod. (megjegyzem, én is főzök be egy kis ezt-azt, de ahogy te csinálod, az valami elképesztő. Na és a termelői piac! Gratulálok és további jó munkát. Éva
VálaszTörlésCsodás lekvárokat készítesz, anyukám is mindig mindent befőzött:) A sérgadinnyés nagyon izgat engem is, olyat még nem ettem, de a többit is nagyon szívesen tesztelném:)
VálaszTörlésKöszönet a kedves szavakért Éva, sok kudarc után most jól jön egy kis siker.
VálaszTörlésköszi trollanyu, tudom te is szereted a lekvárokat és kedvel próbálkozol az új ízekkel.
VálaszTörlésCsodásak...én is lemeóznám őket szívesen...
VálaszTörlésannaliz4 Köszi!
VálaszTörlés