Május hava, kezdődik az orgonavirágzással és lágy bódító illat száll a levegőben. Nálam
ilyenkor a Lila és a fehér színek dominálnak. Még az első napokban virágzik a lila akácom is majd az orgonával együtt
a labdarózsa bokor is fehér
pöttyökbe öltözik.
Orgona után jön az akácfa
virágzása.
Ilyenkor a zalai
dombok, erdők messziről is látható fehér színt öltenek és erős illattal telik
meg a levegő. Sajnos jött a szélvihar és a hideg, így a méhecskék nem sok mézet
tudtak begyűjteni. Zalában jelentős a méhészek száma és általában nagyon jó minőségű
az itteni akácméz.
Tavalyi bejegyzésemnél a méz gyógyhatásairól írtam és
sok jó mézestészta receptet lehet
itt találni.
A napokban aztán meglepődve tapasztaltam mennyi növény
virágzik egyszerre. Olyan is, ami inkább júniusban szokott. A mezők szélein már
fehérlik a Kamilla virág és sokfelé pipacsot is láttam már piroslani. A vadrózsa rózsaszín virágai is már kinyíltak
Az én kertemben is a futórózsa kinyílt.
Most a hónap vége felé már inkább a fehér és a piros
virágok a jellemzőek. A pünkösdi rózsa
is előbb virágzik, mint ahogy a napja lenne.
Megszaporodtak a teendőim, múlt heti hideg idő után
most nem is tudom, hogy melyik növényt gyűjtsem előbb a sok virágzó közül.
Talán a kedvencem a Bodza virágot sorolom legelőbbre,
mert az is már teljes virágzatban nyílik a horgosok és akácosok mentén.
Nagyon szeretjük a bodza szörpöt, minden évben magunknak
és ismerőseimnek 25-30 liter szoktam elkészíteni.
Bodza ......mint gyógynövény- ről tavaly írtam a blogban.
A
bodzaszörp készítését is itt ismertettem, ahogy én csinálom.
Jó munkát! Nekem is kellene készítenem, rá is néztem távolból a bodza bokorra, át is futott rajtam.
VálaszTörlésBodzaszörp nálam is készül minden éven legalább 10 liter. Viszont a mézeskrémessel kapcsolatban azt kérdezném, hogy a tészta hozávalóit nem kell gőzön összefőzni, hidegengyúrva is jó? Éva
VálaszTörlésA hozzávaló szót helytelenül írtam, javítom.
VálaszTörlésHoldgyöngy! Itt az ideje...,most szép világos szörpöt lehet készíteni.
VálaszTörlésKedves névtelen! Köszi a látogatást!
VálaszTörlésmézes krémesnél a tésztához valókat mézzel és tejföllel gyúrjuk össze hidegen, a tejföl miatt nem jó a gőzölés. Mindig annyi tejfölt teszek a tésztához , hogy jól gyúrható-nyújtható legyen.Az elmúlt Karácsonykor én a krémet készítettem tejfölből. www.mezeskalacs.blogspot blogjánál találtam a receptet.