Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. április 6., péntek

Magvas-rozsos zsúrkenyér Pataki tálban sütve.


Már régebb óta tervezem, hogy megpróbálkozok a kenyérsütéssel a Pataki tálamban. Mi. a tömör magvas rozsos kenyereket szeretjük, amit fel lehet szelni és nem esik szét. Sajnos egyre ritkábban lehet ilyen kenyeret vásárolni, ha bevásárolok rossz minőségű” Felfújt” kenyérrel akkor mindig megfogadom, hogy inkább magam sütök kenyeret. Néha-néha sütögetek is, forma tepsiben.

A Húsvéti készülődés jegyében most nekigyürkőzök a Pataki tálban sütésnek. Kicsit hozzá olvasgattam az interneten és kitaláltam egy húsvéti formát, mi mást, mint a tojás alakú kenyeret.

Íme, a végeredmény….


Magvas-rozsos zsúrkenyér

Hozzávalók:
50 dkg rozsliszt,20 dkg BL 80 liszt,
4 dl tej, 1 dl víz (szükség szerint),
2 dkg vaj, 3 evőkanál olaj,
3 dkg élesztő,
4 kávés kanál só, 1 kávéskanál cukor,
2 evőkanál napraforgómag, szezámmag.




Elkészítés:
Lisztbe tesszük a sót, a napraforgómagot, majd a kelesztett élesztőt és a tejjel alaposan összegyúrjuk. Utána az olajjal és a vajjal dagasszuk. Ha még kemény a tészta, kevés langyos vizet teszünk hozzá. Ha kész a tészta lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán kelesztjük. Közben a Pataki tálat is beáztatjuk.
A megkelt kenyértésztát lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk, megszórjuk a szezámmaggal és betesszük a sütőpapírral bélelt Pataki tálba, megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.
Rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.

 
A tapasztalatom, így 20 perccel több a sütés ideje, mert ennyi idő kell, hogy a Pataki tál átmelegedjen. Sütés közben, míg rajta volt a fedél nem kellet megkenni vízzel. Szépen, egyenletesen sült meg a kenyér, elég vastag lett a kenyérhéj is.

Amíg van kenyerünk és mellé jut még sonka, tojás, friss saláta,torma,.... addig ne panaszkodjunk.
Ünnepeljünk és élvezzük a sors adta dolgokat és éljünk a lehetőségeinkkel.



Kellemes és vidám Húsvétozást kívánok Mindenkinek!
Jöhet a locsolkodás, akár az égből is…..

4 megjegyzés:

  1. Jó az ízlésed és szép a kenyér! :)
    Szinte csak rozskenyeret eszek, ha nem, akkor valamilyen barnát magokkal. Legyen tömör és álljon el.

    VálaszTörlés
  2. Nekünk is az ilyen kenyerek a kedvenceink és milyen stílusos a tojásforma:) Vidám, békés ünnepet kívánok:)

    VálaszTörlés
  3. A kenyérnél szerintem is az egyik legfontosabb mérce, hogy meddig áll el.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon mutatós lett a kenyered!!!

    VálaszTörlés