A márciusi melegebb nap egyszerre több növényt,
virágot is kicsalogatott, korán megjelent az ibolya is és már kezd is elszáradni.
Szedjünk
tavaszi
ibolyát nem csak a vázánkba, hanem teakészítésre vagy leszárítva betegségek
kezelésére!
Ez a
szép kis virágos növény nemcsak színével, és illatával hódít, hanem nagyon jó
gyógyhatásaival is. Erről tavalyi évben írtam már egy bejegyzést………
Eddig
én is csak gyógyhatása miatt szedtem. Azonban sok írásban, kiadványban olvastam
az ibolya konyhai hasznosításáról is. Idén már ilyen szempontok szerint is
fogom gyűjteni.
Köztudott,
hogy az illatos ibolya levele és virága ehető!
Nyersen
és megfőzve is élvezhetjük őket!
Alkalmasak levesek és szószok sűrítésére is, kandírozva
sütemények és torták díszítésére. Kis mennyiségben ízesíthetünk velük italokat,
édes ételeket és ecetet is. Különösen finomak a salátákban.
Itt
találtam
egy ibolyaszörp receptet és sok más ibolyás finomságot, ajánlom
Cukrozott
ibolyavirágok.
Hozzávalók: ibolyaszirom, cukor, légmentesen
záródó üveg
Az ibolyaszirmokat és a cukrot felváltva a tisztára
mosott és kiszárított üvegbe rétegezzük. A cukor mennyisége legyen
másfél-kétszerese az ibolyáénak. Hűvös, sötét helyen tároljuk, és minden nap
összerázzuk. Két hét után vagy ledaráljuk a virágszirmos cukrot vagy kiszedjük
belőle a szirmokat és csak a cukrot tároljuk el.
Kandírozott
ibolya
A kinyílt virágokat leszedjük,s minél hamarabb
dolgozzuk fel. Jól mossuk meg és szárítsuk meg kiterítve, Fél adag vízből
és egy adag cukorból szirupot főzünk, de nem sokáig épp, csak amíg a
cukor elolvad és egynemű lesz a folyadék. Az ibolyák szirmait kenjük be jó
alaposan a cukorsziruppal egy tiszta ecset segítségével, majd forgassuk azonnal
porcukorba. Jó alaposan, mindenhol fedje a cukor, de ne túl vastagon. Fektessük
le őket egy nem ragadós felületre. lehet befőzőcelofán is. Hűvös, nem párás
helyre tegyük száradni 3-4 órára. Zárható fémdobozban fél évig is eláll.
Ibolyabólé
Hozzávalók:
jó két marék ibolyavirág, 3 evőkanál cukor, 1 l fehérbor.
Keverjük össze az ibolyavirágokat egy kis tálban a
cukorral és hagyjuk 10 percig állni. Adjuk hozzá a fehérborhoz és kb. 1 órán át
hagyjuk összeérni az ízeket.
Pezsgővel megbolondítva élénkítő ital a tavaszi
estéken.
Ibolyaecet
Hozzávalók: 1
marék ibolyavirág,0.5 l fehérborecet.
Öntsük le a virágokat az ecettel és hűvös helyen
hagyjuk állni 2-3 hétig. szűrjük le és töltsük szép formájú üvegbe. Az
ibolyaecetet fél éven belül használjuk fel, mert elveszti finom aromáját.
Ajándéknak se rossz.
Ibolyaszörp
Hozzávalók: két pohár virág, 4 pohár víz,2 db
citrom, 1 kg cukor.
A két pohár
virágra öntsünk nagyjából 4 pohár vizet és forraljuk fel. Csavarjuk bele két
citrom levét és oldjunk fel benne 1 kg cukrot. Merülő mixerrel pépesítsük a
virágokat majd szűrjük le. Még egyszer felforraljuk, főzzük addig, amíg
besűrűsödik és tegyük tiszta üvegekbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése