A zalai dimbes-dombos vidéken, az erdők szélén, az átkötő utak mentén, a hegyi horgosokban, a Zala folyó partján, a régi házak udvarában sok diófát lehet még találni. Az elmúlt években, a falukban is nagyobb volt az építkezési láz és a szántóföldek helyét átvették az új lakóparkok és új kerteket alakítottak ki. Látom, hogy a füvesítésre az emberek mennyi energiát és pénz fordítanak. A gyümölcsfák ültetése pedig nem jellemző. Különösen a Diófát hiányolom! Ami számomra érthetetlen, hiszen az egyik leges leg sokoldalúan hasznosítható fa.
Nem véletlen az elnevezése sem, Juglans regia „Királyi dió”.
Kertünk, udvarunk ékessége, dús lombozata árnyékot adó a nyári meleg napokon.
Csonthéjas gyümölcse egyik legfontosabb élelmezési cikkünk. Nagyon szeretem csakúgy magában elrágcsálni . Legtöbb sütemény elkészítésénél is alapvető hozzávaló. Itt Göcsejben jeles ünnepek elképzelhetetlenek diós kalács nélkül, mint a húsvét, karácsony, keresztelő, szüret, disznóvágás stb.
diós kalács torta, ahogy én készítem... |
Én most Gábor napra ajándékba sütöttem ezt a diós kalács tortát, kicsit szakítva a régi hagyományos recepttel.
aszalt gyümölcsökkel megszórva.... |
Terike blogjában (szanter.blogspot.com) látható a recept és az elkészítés menete.
Süteményeken kívül, diót tehetünk a salátákba vagy a húsételek mellé. S még készíthetünk a zöld-dióból finom diólikőrt is. A méz és a dió együtt nagyon finom ízt ad, különösen fonott kalács és margarinnal együtt fogyasztva. Ősszel én mindig készíttek dió-magvasmézet, ami a tél vége felé már jól összeérik.
dió magvasmézem, akácmézből..... |
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a dió sokféle gyógyhatását. A rendszeres fogyasztásával jelentősen javíthatjuk ereink állapotát, csökkenthetjük a koleszterinszintünket, vitamin tartalmánál fogva jót tesz az egészségünknek.
A fent leírtak alapján, feltétlen szükségünk van dióra. Saját dióra, mert a zöldségesnél nem kaptunk dióbelet, a piacon is csak szezonálisan árulják, és amit a hipermarketek dióbél címén árulnak, nos, annak a minőségéről jobb nem beszélni. Inkább elveszi az ember kedvét a diófogyasztástól, minthogy az igényeinket kielégítené.
Ültetni akarjunk egy diófát. Sajátot, aminek termése garantáltan jó minőségű, hiszen magunk szedtük össze magunknak, nem penészes, mert gondosan leszárítottuk, és diótöréskor tiszta, megmosott kézzel válogattuk.
És semmivel se pótolható az az élmény, amikor az érőfélben lévő diót magunk szakítjuk le a fáról, és a dióbélről még a vékony hártyát is lehúzva kóstoljuk meg! Ilyen finomat sehol se kapni!
Ültessünk hát egy diófát!