Évekkel ezelőtt külföldi, mediterrán országokba kirándulások alkalmával, az ottani piacokon mindig megcsodáltam és vásároltam a csinos kis üvegekbe elkészített fűszerolajakból. Elvarázsolt az üvegekbe zárt növények világa, sokszor sajnáltam felbontani, inkább csak nézegettem.
Most, hogy már van saját kertem, megpróbálkoztam a fűszernövények termesztésével több, kevesebb sikerrel. A borsmenta úgy elterjedt, megértem kiirtani. A zsálya nagyon elbokrosodott .A bazsalikom hamar tönkrement. Édeskömény csak egy évig létezett. Vannak, azért amiket sikerült ebbe a rettenetes agyagos földbe betelepíteni. Kakukkfű, rozmaring, citromfű, kapor és a tárkony egész jól hajt.
Ezekből a fűszerekből most már 2 éve készítek különböző fűszerolajt és használom az ételek elkészítésénél. Így jellegzetes, különleges ízt adva az ételeknek.
Alaptermészetem, hogy szeretek összekombinálni, keverni, összekutyulni dolgokat, ételeket. A fűszerolaj készítésnél kiélhetem magam, jó és hasznos játék.
Most következzen egy kis ismertető.
Alapolaj.
Az olajak közül a legértékesebbek a hidegen sajtolt olajak, de sajnos nagyon drágák és korlátozott a szavatosságuk.
A finomított olajak olcsóbbak, hosszabb ideig eltarthatók, de íz-semlegesek. Ugyanakkor hiányzik belőlük sok-sok egészséges összetevő.
Olívaolaj: három különböző fajtája létezik. Legértékesebb a szűz olívaolaj. Alkalmas sütéshez, főzéshez salátaöntetek készítéséhez.
Dióolaj: jellegzetes dió íze miatt ideális salátaöntetek készítéséhez.
Kukoricacsíra-olaj: kukoricaszem csírájából állítják elő, ideális salátaöntetek készítéséhez. Jellegzetes, pikáns pattogatott kukorica ízt varázsol a salátákhoz.
Mogyoróolaj: lágy ízű, alkalmas sütéshez, főzéshez, különösen az ázsiai ételekkel harmonizál.
Szója és napraforgóolaj: mindkettő semleges ízű, alkalmas salátákhoz, sütéshez, főzéshez.
Tökmagolaj: könnyen emészthető. Aromája miatt főleg salátákhoz illik.
Tökmagolaj, Olívaolaj (több féle), Szója és napraforgóolaj mindig van a kamrámban.
Fűszerolajak készítéséhez a Szója és napraforgóolaj mindkettő semleges íze miatt a legjobb választás. Én készítek olívaolajjal is, a salátákhoz, párolt zöldségfélékhez.
Válasszunk egy széles szájú, jól záródó üveget. Friss - nem túl karakteres ízű - olajt öntsünk bele. S néhány hétig - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagy levelű ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az apró szemű, illetve porló fűszereket előzőleg gézbe kötjük. Az ízeket szabadon kombinálhatjuk, a szükséges mennyiségek felmérésében pedig segíthet három példa: 5 dl olajhoz adjunk...
... 6 babérlevelet, 1 kávéskanálnyi fekete borsot, 5 gerezd fokhagymát, 2 kis fej hámozott hagymát és 3 darabka szerecsendió-virágot, vagy
... 1 kávéskanálnyi fekete borsot, ugyanannyi köménymagot és 1-1 kávéskanálnyi tárkony, majoránna, babérlevél vagy
... 1-1 kávéskanálnyi Borsika füvet, koriandert és mustármagot.
... 6 babérlevelet, 1 kávéskanálnyi fekete borsot, 5 gerezd fokhagymát, 2 kis fej hámozott hagymát és 3 darabka szerecsendió-virágot, vagy
... 1 kávéskanálnyi fekete borsot, ugyanannyi köménymagot és 1-1 kávéskanálnyi tárkony, majoránna, babérlevél vagy
... 1-1 kávéskanálnyi Borsika füvet, koriandert és mustármagot.
Van olyan forrás is, amely kifejezetten - fénytől védve, hűvös helyen- való pácolást, én inkább a napon ( nem a tűző napon,csak világos meleg helyen)való pácolást pártolom. Eszerint egy üveget megtöltünk frissen szedett zöld-fűszerrel, felöntjük olajjal, a száját gézzel lefedjük, s az edényt napos helyre állítjuk. Minden nap egyszer felkeverjük, majd két hét elteltével megkóstoljuk. Ha az olaj már elég ízes, akkor leszűrjük, s jól zárható szép sima felületű üvegekbe töltjük. Néhány darabka fűszernövényt szépen elrendezve belerakunk. Főként abból, amelyik adja a jellegzetességét, pl. bazsalikom levél vagy egy szál rozmaring ágacska. S hűvös helyre tesszük. (Ha még nem eléggé átütő, akkor friss zöldet szedünk, s az olajt arra rászűrve folytatjuk a pácolást.
Arra is vigyázni kell, hogy a levelekre, magokra tapadva ne maradjanak nagy légbuborékok az olajban, mert ezeken a pontokon a fűszer bomlásnak indulhat.)
Az olaj gyorsan megavasodik, ezért a felbontott üveget hűvös, sötét helyen tartsuk vagy hűtőben, és lehetőleg hamar használjuk fel.
Bazsalikomos olaj. Tegyünk bele jó pár levél friss bazsalikomot, kevesebb majoránnát, oreganot, pár darab egész borsot és olíva olajjal öntsük fel. Elkészíthetjük napraforgó olajjal is. 2-3 hét elteltével használhatjuk is.
Felhasználható: salátához, majonéz készítéséhez, pácoláshoz, főzéshez. Bab és paradicsomos ételekhez.
Kakukkfüves olaj
Tegyünk bele jó pár ágacska friss kakukkfüvet, pár teáskanálnyi curry port,egész borsot, babérlevelet majd várjunk vele szintén pár hetet.
Felhasználható:mártások,húsok,halak, tészta és zöldségételek készítéséhez.
Rozmaringos olaj
Tegyünk bele jó pár ágacska friss rozmaringot, pár levél bazsalikomot, citromfűt, borsfűt, egész borsot, babérlevelet majd várjunk vele szintén pár hetet.
Felhasználható: mártások, húsok, gombás ételek készítéséhez.
Kerti füves olaj
Kis csokrot készítsünk az alábbi friss fűszerekből: babér, rozmaring, kakukkfű, zsálya. Tegyünk egy szép tiszta üveg aljába egész borsot, mustármagot. Óvatosan az üveg nyílásába tegyük a kis csokrot, vigyázzunk, ne törjön össze, és helyezzük bele az üvegbe. Töltsük fel az üveget olíva vagy napraforgó olajjal, zárjuk le jól. Pár hét elteltével használhatjuk: húsok pácolásához, saláták készítéséhez.
Gombás-füves olaj
Kis csokrot készítsünk az alábbi friss fűszerekből: babér, rozmaring, kakukkfű, majoránna. Tegyünk egy szép tiszta üveg aljába egész borsot, és szárított gomba szeleteket. ( Én a sötét trombitagombát és a vargányát szeretem). Óvatosan az üveg nyílásába tegyük a kis csokrot, vigyázzunk, ne törjön össze, és helyezzük bele az üvegbe. Töltsük fel az üveget olíva vagy napraforgó olajjal, zárjuk le jól. Pár hét elteltével használhatjuk: húsok pácolásához, sültekhez, vagdaltak, levesek készítéséhez.
Ajándék
A fűszerolajok, ha szépen ízlésesen vannak elkészítve, akkor nemcsak kiváló ételkészítési alapanyag, de hasznos és igen érdekes, és egyedi ajándék is tud lenni. Ajánlom mindenkinek, hogy ajándékozza meg ismerőseit, barátait a saját maga készített fűszerolajjal. Az én karácsonyi biotál ajándékcsomagom saját készítésű fűszerolaj, ananász lekvár, birsalma sajt, és a nálam termett piros mogyoróból állt.
Hahóóó! Ezt majd megmutatom Melindának! :))
VálaszTörlésNagyon jól összeszedtél mindent a témában. Korábban én is csináltam már olajokat, de most újra meghoztad a kedvemet! Köszönöm:L
VálaszTörlés+Mj!Otthonzalában!
VálaszTörlésVigyázni kell a friss növényekkel van amelyik az olajban is rothadásnak indul, pl. a bazsalikom, amit két hét után jobb kiszedni az olajból.
Micsoda pazar dolgok! Én is megpróbálkozom, van bazsalikomom, kakukkfüvem, rozmaringom....Köszönöm a sok jó receptet!
VálaszTörlésAnnaliz!
VálaszTörlésSikeres fűszerolaj készítést kívánok.Olaj minőségen sok múlik!Na és a csinos üvegeken.
Sziasztok! Az a kérdésem lenne száraz kaporból is lehet fűszer olajat készíteni?
VálaszTörlés