A faluházunk könyvtárában a kezembe akadt egy
tetszetős kiadvány.
-
- Kalandozások Zalában.
Többcélú Kistérségi Társulás turisztikai kiadványa.
Már a „köszöntő”-ben leírtak megragadtak. Idéznék
néhány szép gondolatot:
„ Múltunk a Jövőnk! Mely népdalainkban,
néptáncunkban, kézműves-mesterségeinkben, táji és természeti értékeinkben,
helyi termékeinkben él tovább.”
„Ezt őrizzük és kínáljuk mindenkinek a zalai
emberek barátságával és vendégszeretetével.”
E kiadvány végig vezet minket a táj megismerését
szolgáló turistautakon, kerékpárutakon.
A Göcsej vidékére jellemző állat és növényvilágon,
épített örökségünkön.
Szép fotókkal illusztrálva a Hagyományőrzést
Zalában, s a régi népszokásokat.
Nem maradhatott ki az ismertetőből a göcseji
gasztronómia. Az itt élők főzési tudománya abban rejlik, hogy az egyszerű
alapanyagokból is remek és változatos ételeket készítenek.
Az egyik jellegzetesség a Pörkölttorta (grillázs),
hagyományos lakodalmak elengedhetetlen velejárója.
Anno, valamikor az én lakodalmamban is az asztalunkat egy szép nagyméretes kakas formájú pörkölttorta díszítette.
Bevallom, én mióta asszony vagyok (hú, ez már elég
régóta így van), nem készítettem grillázst.
Nosza, neki! A kiadványtól kedvet kapva gondoltam készítek.
Nem lehet az olyan nehéz, s nem sok minden kell hozzá.
A pörkölttorta csak
cukorból és dióból készül, igazán nagyon finom csemege.
Első nekifutásra kevés anyaggal kezdtem. sikerült
is a cukrot megégetni.
Másodikra a cukor már szép
világosbarnára karamellásodott. De a dió hozzáadása után sokat vártam, túl kihűlt,
így nem sikerült szép formákat vágni belőle.
Harmadik nekifutásra (három a magyar igazság is),
sikerült néhány formát összehozni. Igaz az ujjamat meg jól megégettem!
Végül megállapítottam mégse olyan egyszerű ez a
pörkölttorta készítés. Ügyességet és kreativitást kíván.
Hozzávalók:
50 dkg
cukor, 25 dkg darabolt dió vagy bármi más olajos magvak (pl: mogyoró, mandula,
tökmag, napraforgó, mák, kókusz, szezámmag).
Készítés menete:
A cukrot
mézsűrűségűre olvasztjuk, állandó keverés mellett kis adagokban, ez 2-3
merőkanál, kevés citromlét lehet hozzáadni. Ha csomómentesre olvasztottuk,
akkor már a tűzről levéve belekeverjük az olajos magot, ezt is fokozatosan kis
mennyiségenként. 25 dkg-ot ha formázni akarjuk és dolgozni akarunk belőle. Ha
csemegének szánjuk, akkor 30-35 dkg-ot is belekeverhetünk annál finomabb,
puhább, ropogósabb, omlósabb lesz. Bátran kísérletezz itt "kudarc nem
érhet". Ha kevésbé sikerül a tervezett forma - csemegének - még akkor is
kiváló!
Vizes
deszkán, márványlapon, fólián kinyújtjuk, kissé hűtjük, majd formára borítjuk,
illetve csíkokat vágunk.
Összeragasztás
sima olvasztott cukorral.
Díszítés,
mint a mézeskalácsnál.
Karácsonyi grillázs
Hozzávalók:
12 dkg kristálycukor, 15 dkg szeletelt mandula, 10 dkg
apróra vágott dió, 1-1 evőkanál cukrozott narancshéj, mazsola, 3 evőkanál méz,
1 evőkanál tej.
Egy edényben olvasszuk
aranysárgára a kristálycukrot 2 evőkanál mézzel! A karamellhez keverjük hozzá a pirított mandulát és a
diót! Mérsékelt tűzön adjuk hozzá a tejet
és a maradék mézet, és kevergessük tovább kb. 1 percig, végül adjuk hozzá a
cukrozott narancshéjat és a mazsolát! Vigyázzunk, hogy a cukrot ne pirítsuk túl sötétre, különben grillázsunk kesernyés lesz!
Még mielőtt megdermedne, a grillázst kiborítjuk egy olajjal megkent fémlapra, 1
cm vastagságúra nyújtjuk. Nyújtás előtt a sodrófát okvetlenül kenjük be
olajjal, nehogy hozzáragadjon a grillázsmassza! Még mielőtt teljesen
megszilárdulna, 3x3 cm-es négyzetekre szeleteljük.
Végül a bonbonokat zsírpapírba tekerjük, és vékony
karácsonyi papírba vagy színes sztaniolba
csomagoljuk. Akár karácsonyfadísznek is használhatjuk. A másik
lehetőség, hogy csokoládéval vonjuk be a grillázsbonbonokat.
A profiknak már így sikerül. http://margit2.hu/kiprobaltrecik/grillazs.htm