A
csapadékosabb göcseji vidékünkön, zalai és Vas megyei területeken bőven termesztik,
de a piacokon is már kapható a kerekrépa ( tarlórépa).
Mi nagyon szeretjük akár nyersen is, vagy salátaként
elfogyasztva.
Most
nem is várjuk meg, míg besavanyodik, Fogyasztjuk frissen elkészítve levesként.
Egyszerű tejfölös kerekrépa leves , nem savanyított.
Hozzávalók:
- 50 dkg kerekrépa
- 1 evőknál étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teásk. házi vegeta
- 1 teásk. pirospaprika
- 1,5 dl tejföl
- 2 ek. liszt
- 10 dkg füstölt kolbász
- só, öröltbors, babérlevél
Elkészítés
A lereszelt kerekrépát bő vízben főni tesszük,
megsózzuk, borsózzuk, babérlevéllel és házi vegetával kb. egy óráig főzzük. Az olajban,
az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával,
elkeverjük, azonnal fölengedjük hideg vízzel, simára keverjük, és a répába
öntjük. Karikára vágott füstölt kolbásszal gazdagítjuk. A tejfölben a lisztet
simára keverjük, vízzel hígítjuk és a levesbe szűrjük. Még pár percig
forraljuk.
Korábbi bejegyzésem a kerekrépáról.