2-3 éve már, hogy a természetes ízek híve lettem!!!
Egyszerűen kiakadtam a sok mesterséges ízű árutól és az
erőteljes ízesítésektől! Inkább el kezdtem magam készíteni.
Nézzük meg, az üzletekben kapható áruk nagyrészt vagy
túl sós, vagy túl édes, vagy túl aromás ízű. Különösen a bonbonoknál éreztem
azt, hogy erőteljes mandulás vagy rumos, esetleg valamilyen gyümölcsös íz
dominál elnyomva az egyéb anyagok ízét. De úgy, hogy az a bonbon sosem
tartalmazott mandulát vagy rendes gyümölcsöt!
Nekem fontos, hogy például a diós és mogyorós édesség nagyobb
részben azt is tartalmazza, ne csak ízű legyen!!!
2 évvel ezelőtt, télen kikísérleteztem néhány bonbon
fajtát. Ezek a bonbonok sok saját termésű diót,mogyorót,mandulát, saját
készítésű gyümölcslekvárt, aszalt-gyümölcsöket és minőségi csokoládét tartalmaznak.
Alkalmanként rendelésekre is készítek, különösen az
Ünnepek tájékán.
Az Izporta.hu online piacon alakítottam ki egy kis
kézműves-kistermelői boltot. És nekem oly kedves Őrségi termelői piacon is
elérhetik az én természetes ízvilágú termékeim.
De készíteni házi bonbont, sem túl nehéz feladat. Íme,
néhány bevált elkészítési mód
Aszalt gyümölcsös golyók
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:15 dkg vegyes aszalt gyümölcs ( sárgabarack, áfonya,szilva,
mazsola ), 15 dkg fehér csokoládé.
A gyümölcsöket apróra vágtam és
összekevertem megolvasztott csokoládéval. Vizes kézzel golyókat formáltam és 5-6
dkg diógrillázs morzsában megforgattam.
Zserbó bonbon
Hozzávalók kb. 24 darabhoz: 10 dkg aszalt
sárgabarack, 20 dkg darált dió,1,5-2 ek sárgabaracklekvár,2 evőkanál porcukor, 8
dkg étcsoki
A sárgabarackot ledaráltam, de lehet kézzel is apróra darabolni. Összekevertem a darált dióval, porcukorral és annyi sárgabarack lekvárral,hogy jól formázható massza legyen. Diónyi golyókat formáltam belőle és megolvasztott étcsokiba hempergettem. Én ezt két darab fogpiszkáló segítségével teszem és alufólián a hűtőben köt rá a csokoládé. A massza akár egy egész éjjelt is állhat a hűtőben formázás előtt.
Kávés diós bonbon recept
hozzávalók kb. 40 darabhoz
- 1 dl feketekávé,10 dkg cukor,20 dkg olvasztott fehécsoki
- kb. 20 dkg darált dió + a forgatáshoz
- 1,5 ek alma vagy naspolya lekvár
- 2 ek grillázsmorzsás darált keksz vagy 15 dkg étcsoki
A kávéból és a cukorból szirupot főztem ,hagytam
kihűlni. Beletettem a darált diót és a megolvasztott fehér csokit. Majd hozzáadtam
annyi lekvárt,hogy jól formázható massza legyen és kis golyókat formáltam belőle.(
kb. 1,5 dkg-t)
Két változatban is készítem vagy meghempergettem
diógrillázsos darált kekszben. Vagy megolvasztott étcsokiba mártottam.
Nassoljunk természetes ízekkel!