A napokban folyamatosan szedtem az akácvirágot,
fenyőrügyet és a bodzavirágot. Már amennyire az időjárás engedte.
Keveset leszárítottam a nagyobb mennyiségből szörpöket
készítettem.
Virágok, növények, citrom és cukor került a vízhez,
ízre és illatra finomak lettek, de elégedetlen voltam a színűkkel. Mindegyik
sárgásszínű lett kis árnyalati különbséggel.
Amennyire lehet, kerülöm a mesterséges adalékok
használatát így keresgélni kezdtem a természetes színező növényeket.
Kézenfekvő volt a csipkebogyó, nálam mindig van
leszárítva.
Az akácvirághoz próbáltam ki, néhány darab csipkebogyót
hozzááztattam és máris kapott egy kis rózsaszínes árnyalatot. Azonkívül az
édeskésebb ízű akáchoz jól passzolt a csipkebogyó savanykássága.
Bodzát készítettem illatos piros rózsaszirommal. Én
együtt áztattam a bodzával, majd 2-3 nap elteltével a bodzavirágot kiszedtem. Rózsaszirmos
levet felfőztem, hogy kijöjjön a rózsa illata és színe. Leszűrve forrón
üvegekbe töltöttem és kidunsztoltam.
Rózsa gyógyhatásai:
A rózsavirág tele van E-vitaminnal, jót tesz a bőrnek
és a hajnak is. Sejtmegújító hatása révén pedig fiatalodhatunk is tőle.
Manapság a kutatók is sorra fedezik fel a rózsa
jótékony élettani hatásait, melyet például a közérzetre és a hormonháztartásra
gyakorol. Antibakteriális és gyulladásgátló valamint vérzéscsillapító hatásai
is jól ismertek.
Illóolajként az aromaterápiában is előszeretettel
alkalmazzák, ilyen formában különféle légúti és tüdőbetegségek kiegészítő
kezeléseként hasznos, valamint a szorongást, rossz közérzetet is csillapítja.