Most már csalhatatlanul itt van
az igazi tavasz. A természetet járva élvezhetjük már ennek örömeit, a
langyosodó hőmérsékletet, a levegő friss illatát, a madarak csicsergését és az
ébredő természetet.
A gyógynövények és vadnövények kedvelői
már készülhetnek a növények gyűjtésére.
Már az
erdő ( bozótos) széle teli van friss snidlingszerű hajtásokkal. Megdörzsölve a
vékonyka hajtásokat finom fokhagyma illatot érezni, mint a medvehagymánál. Én
már több éve szedegetem ezt a kora tavaszi növényt.
Sokkal
jobb ilyen friss zöldfélét fogyasztani, mint megvásárolni az üzletekben a
mesterséges körülmények között nevelt újhagymát!
Ráadásul
ez ingyen van, és míg szedegetjük addig is friss levegőn tartózkodunk!
A kigyóhagyma
vagy vadsnidling levele lapos, de összepöndörödik, Íze enyhén
fokhagyma íz. Néhol tömegesen van erdőszéleken bozótosokban. Salátaként, vagy
apróra vágva, ízesítőként, mártásokba, öntetekbe igen jól használható.
Én
fűszerolajt is készítek belőle , ha már van Medvehagyma akkor vegyesen.
Egy kis
csokorral mindig szárítok le, ez kerül az üvegekbe díszítés és ízfokozónak!
Fűszerolaj
készítéséről korábbi bejegyzésemnél már írtam:
Medvehagymás-vadsnidlinges
fűszerolaj készítése:
Egy széles szájú üveget megtöltünk frissen
szedett Medvehagymás-vadsnidlinges
levelekkel, tehetünk hozzá szárított fűszert, borsot,babérlevelet,és
felöntjük olajjal, a száját kistányérral lefedjük, s az edényt
sötét,hűvös helyre állítjuk. Minden nap egyszer felkeverjük, majd kb. egy hét
elteltével megkóstoljuk. Ha az olaj már elég ízes, akkor leszűrjük, s jól
zárható szép sima felületű
üvegekbe töltjük. Néhány darabka szárított fűszernövényt szépen elrendezve
belerakunk. Főként abból, amelyik adja a jellegzetességét, pl a
kigyóhagyma, babérlevél, egészbors…….
Ébred a
természet… a hétvégén menjünk ki a szabadba!!!