Korábbi években már készítettem diópálinkát. De most
valami másra, valami újdonságra vágytam.
Sok
Francia regényben említették a dióbort.
A
dióbor illetve diólikőr nagyon népszerű étvágygerjesztő ital Franciaországban,
Belgiumban és Svájcban.
Nem egyfajta borféleség, nem erjesztéssel készül,
inkább egy aperitif, melynek alapja bor, amelyben zöld diót áztatnak.
Éretlen, „lágy” dióval készítik, melynek még nem
keményedett meg a csontos héja, amelyben a bél még lágy, zselatinszerű. A
megfelelő állapot június végétől, július végéig lehet, az éghajlattól függően.
Igen jó
aperitif, mely segíti az emésztést és vértisztító hatású.
A keserű íz erősíthető szegfűszeggel vagy borókabogyóval. Az édesség simogatóbb lesz vanília, fahéj, szerecsendió hatására.
A dióbor készítését Bálintgazda alábbi ajánlásai közül választottam:
http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/gentischer/hogyan-keszul-a-diobor-es-diolikor.html
Perigordi recept:
5-6 liter rozébor, 1 liter pálinka, 1 kg cukor, 80 db zöld dió. Az apróra vágott diókat és minden hozzávalót egy ballonba tölti, melyben nem éri a levegő. 3 hónapig pihenteti, azután leszűri és palackozza.
·
Rozébor
helyett vörösbort választottam.
Gyomorkeserű házilag:
Hozzávalók: amit itthon és a kertemben találtam:
7 dl vodka
0.6 kg cukor (...karamellizálva)
1/4 marék citromfű
1/4 marék menta
1/4 marék zsálya
kevés pemetefű ( mert ez keserű ízű)
1/4 tasak boróka és koriandermag
1 db citromnak a leve
15 db zöld dió, apritva
0,5 dkg köménymag
1 dkg csillagánizs
1 dkg fehér szerecsendió
1 dkg darabos fahéj
1 dkg szegfűszeg
Összerakjuk, legalább 2 hétig (de inkább 4-ig) napon érleljük, időnként megrázogatjuk,megkeverjük. Leszűrve üvegekbe töltjük. Jót tesz neki, ha még érlelődhet egy ideig.
Iható lesz e, az majd később kiderül???
Dió méltán az egyik leghasznosabb növényünk, gondoljunk az utókorra is és ültessünk diófát. (régebbi bejegyzésem)