Az almát a nyár derekától a következő év tavaszáig
fogyasztjuk, így nem csodálható, hogy nálunk valamennyi gyümölcs között az egy
fő által elfogyasztott mennyiség almából a legnagyobb.
Én is az egyik legjobb gyümölcsnek tartom, termeljük és
sokat fogyasztunk belőle. Ősszel mindig 4-5 ládányit eltárolunk. A téli almát
hónapokig tárolhatjuk kamrában, pincében vagy más hűvös, de fagymentes
helyiségben. Az idén ez a tárolás nem jött be, ma átválogattam és bánatomra 2
vödörnyi pusztuló, rothadó almát szedtem ki.( A szélsőséges időjárás, nyári
szárazság….)
A közvetlen fogyasztásra nem alkalmas, részben romlott almából
még kiváló sütemény, aszalvány, befőtt és almakocsonya is készülhet.
Én is süteményre gondoltam, de most nem a megszokott
diós változatot készítettem el.
Mákos-málnalekváros
almás pite.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor,16 dkg margarin, 10 dkg
porcukor,1 egész tojás+ 1 sárgája, 4-5 evőkanál tejföl, 1 kg reszelt alma, 10
dkg darált mák,2 evőkanál málnalekvár, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 kávéskanál
fahéj, 8-10 dkg cukor ( attól függően milyen édes az alma).
Elkészítése:
Sütőporos lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd
porcukorral, tojással, tejföllel összegyúrjuk.
2 részre osztjuk, a nagyobbik részt a Pite tál
méretére nyújtjuk és belehelyezzük, az oldalára is felhúzva. Megkenjük a
málnalekvárral, majd zsemlemorzsát szórunk, rá, rátesszük először az alma felét,
megszórjuk a fahéjas cukorral és a mákkal. Utána az alma másik felét és kevés
fahéjas cukrot szórunk rá. Ráhelyezzük a kisebbik részből formázott
tésztalapot. Villával megszurkáljuk és tojássárgájával lekenjük.
Előmelegített sütőben 170-180 C-on lassan sütjük 30-40
percig.
Tálaláshoz lehet rászórni kevés porcukrot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése