A tavalyi évben a hungarikumok sorába
került a szegedi fűszerpaprika őrlemény.
A fűszerpaprika mindmáig szinte magyar nemzeti
fűszer, hosszan sorolhatnánk az ételféleségeket, amihez használjuk….
gulyás, paprikáscsirke, sültkolbász.
Idézek az értéktárból -a Paprikatár
„Piros,
mint a vér, íze lehet csípős, édes, tüzes. Színe lehet zöld és piros,formája egyenes,
hegyes, göcsörtös...Sokat eszel belőle meg nem árt,
egészséges étek,vitaminokban gazdag. Eheted nyersen vagy levesben, pörköltben vagy
töltve. Elkészítve számtalan formában."
A paprika legelső termesztő körzete Szeged környékén
volt.
Szegeden
1748-ból találjuk az első feljegyzést egy piarista számadáskönyvben, melyben a
paprika szó szerepel
A 18 század végétől fokozatosan,
olcsó borspótló fűszerként vált népszerűvé.
Először az Alföldi parasztok
ismerték fel, hogy a sertészsírban pirított vöröshagymához adva, optimálisan
oldódnak ki a fűszerpaprika-őrlemény íz- és színanyagai.
Ez az úgynevezett pörköltalap,
amit magyaros ételek jelentős részénél a készítésénél máig alkalmaznak. Ez
teljesen átalakította a Magyar konyhát.
Magyarországon a
fűszerpaprikát 1934-ben már
körzetekben termesztették, és az állami hatóságok ellenőrizték minőségét
1983-tól
szabadon forgalmazható !!!
" A szegedi
paprika különleges volta nemcsak a több száz éves törődésnek, a felhalmozódott
szaktudásnak és a hagyományok erényeit követő feldolgozásnak köszönhető, hanem
annak is, hogy Magyarországon nagyon kedvezőek a feltételek a melegkedvelő
fűszerpaprika számára
A kor emberének
fokozottan szüksége van vitaminokra, antioxidáns anyagokra. A fűszerpaprikát
elsősorban fűszerként használjuk, pedig a benne rejlő vitaminok, antioxidánsok
mind szervezetünk védelmét szolgálják".
…és
akkor itt van ez a Szegedi paprika Zrt. terméke, amit mostanában lehet
vásárolni.
Hol
van itt a magyarság??? A nemzeti büszkeségünk???
A
mi fűszerpaprikánk bekeverve spanyollal, ráadásul még nagyobb arányban, mint a
magyar.
Felháborítónak
tartom ezt a terméket!!!
Nem
vagyok ellene a választéknak, de akkor legyen külön spanyol és külön magyar!
Ahogy
a Quimby is énekelte „Káosz amigos” szerintem ez most
Magyarország!!!
Én Kecskeméten a piacon szoktam piros paprikát vásárolni. (Közben eltettem a macskát az ölemből, aztán visszajött, s megint elpateroltam. Nem tudok így gépelni.)Szóval, abban még nem csalódtam. Amúgy teljes joggal háborodsz fel, de miért engedik ezt meg a szegediek?
VálaszTörlésEgyetértek veled! Engem azóta nagyon irritál ez -és a hasonló- kérdés, mióta pár éve volt a paprika botrány. Amikor is a szegedi őrlemény aflatoxin fertőzött spanyol őrleménnyel dúsították. S nem olvastam azóta sem a kiosztott évekről.
VálaszTörlésmegcsűricsavarja a jog: mert a "szegedi paprika "márkavédett, de a szegedi gyárnak a fűszerpaprika őrleménye bármiből lehet, ami ehető---csak sajnos a gyártó cég neve pont az, amitől azt hiszi a vásárló, hogy hungarikumot vett
VálaszTörlésköszi a hozászolást!Üdv!
TörlésIlyen régmúltú és híres gyárnál elvárná az ember , hogy törekedjen a magyar alapanyagokból készítésre!!!