Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. február 19., szombat

Ella néni süteménye........


Mióta falun élek gyakran készítek hagyományos göcseji ételeket. Valahogy a környezet finoman erre inspirál. A napokban jó és finom sütemény receptjét keresgélve találtam rá, egy régi 1955-s kiadású szakácskönyvben erre a süteményre.
Aztán az Interneten böngészve is ugyanezt a receptet találtam.1970-s években íródott Zalai és Vasi parasztételek kiadványban. Kíváncsivá tett, elhatároztam megsütöm, nem csak azért, mert az én keresztnevem is Ella. 
Sokkal érzékenyebben érint, hogy Édesanyámat is a barátai, munkatársai Ella néninek szólították, míg élt. Igaz keresztségben az Erzsébet, Gabriella neveket kapta, a család mindig Erzsébet napján köszöntötte fel öt. Nagyon szerette az Ella nevet is ezért a második leánygyermekének ezt a nevet adta. Névadásért is hálával gondolok rá. Sajnos már 4 éve nem él köztünk.
Így hát a sütemény neve nagy izgatottságot keltett bennem. Aztán elolvasva döbbentem rá, hogy bizony Édesanyám gyermekkoromban szokott ilyen tésztát sütni. Hiszen a hozzávalók a falusi házaknál mindig megvoltak, liszt, tojás, tej. Na és a dió és a finom házi lekvárok is. Édesanyámra emlékezve elkészítettem és nekünk ízlett ez az édes tészta.
Szeretettel ajánlom sütni szerető embertársaimnak
- Ella néni süteményének- receptjét.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 3-4 evőkanál cukor. Töltelékhez: 15 dkg őrölt dió, 15 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 5-6 evőkanál savanykás lekvár. (Én sárgabarack, és szedres málna lekvárt használtam, saját készítésűt.)
A megszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal vagy a margarinnal. A közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntjük a tojások sárgáját, a cukros tejben feloldott élesztőt és összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, és három cipóba gyúrjuk. Külön-külön gyufaszálnál kissé vastagabbra kinyújtjuk, a lekvárral megkenjük. Mindkét oldaláról felcsavarjuk úgy, hogy a közepén a két hajtás közt egyujjnyi távolság maradjon, gyengén kizsírozott tepsibe tesszük. Ne tegyük közel egymáshoz, mert megnőnek. A tojások fehérjét kemény habnak verjük, belekeverjük a cukrot, a darált diót, a kakaót, és a tepsibe tett tészták közepében hagyott mélyedésben egyenletesen elsimítjuk. Nem túl forró sütőben  25-30 perc alatt megsütjük. Rézsútosan fölszeljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

1 megjegyzés: