Tejfölös-paradicsomos
savanyú répa.
„
A tarlórépát - más néven kerékrépát - a csapadékosabb göcseji, zalai és Vas
megyei területeken termesztették, háztáji növény volt, az ország más területén
nem is nagyon terjedt el.
Kerek
gyökerének egyik jellegzetessége, hogy lila a teteje és fehér az alja.
Mustárolaj
tartalma miatt hámozatlanul kicsit csípős íze van, meghámozva pedig leginkább a
retek ízéhez hasonlít.
Vermelve,
téli raktározással, földdel, homokkal betakarva egészen tavaszig is elállt, de
az asszonyok különféle savanyítási eljárásokat is alkalmaztak.
Novembertől
márciusig van a szezonja, de a hűtőszekrényben hosszabb ideig is eláll a
savanyú répa, amelyből mindenki ízlése szerint készíthet igazi tájjellegű
ételeket; főzhetik csülökkel, füstölt hússal, készülhet rántással, tejföllel,
paradicsommal.”
Régi Göcseji elkészítésű répás ételekről már írtam
bejegyzést. Itt található.
Most azért említem a répát, mert lassan kimegyünk a főzése
idejéből.
Mi nagyon szeretjük akár nyersen is vagy salátaként
elfogyasztva.
Utoljára
a tél vége alkalmából Tejfölös-paradicsomos répát főztem.
Megbontottam az eddig kincsként őrzött egy üveg paradicsomlét.
Ezt az üveget még az Őriszentpéteri termelői piacon
kaptam, a piacos árusító társamtól Gerencsér
Istvántól. Aki biokertészkedést végzi és őrzi a tájegység( Őrség)
hagyományait.
A főzés közben rágondoltam, remélve, hogy hamarosan újra induló termelői piacon találkozunk.
Tejfölös – paradicsomos kerekrépaleves, ahogy én készítem.
hozzávalók:
20 dkg füstölt sonka, 20 dkg füstölt házi kolbász,0.5
kg savanyított kerékrépa, 2 ek étolaj, 4 evőkanál liszt, 1 ek. piros fűszerpaprika,
1/2 liter paradicsomlé, 2 dl tejföl, , 1 fej vöröshagyma, , pár szem bors, és
babérlevél, só.
A füstölt sonkát kockázom, kolbászt karikákra daraboljuk,
bő vízben (Kb. 3 liter) főni tesszük. 10 perc után hozzátesszük a savanyú
répát. Lefedett fazékban lassan forraljuk, és közben elkészítjük a rántást. A
felhevített olajban a liszt felét zsemleszínűre pirítjuk, hozzáadjuk az apróra
vágott vöröshagymát, kissé még pirítjuk, és egy-két keverés után a tűzről
levéve beletesszük a pirospaprikát és fölengedjük vízzel. Simára keverjük, és a
levesbe szűrjük. Sóval, borssal és babérlevéllel ízesítem. Ha a sonka és a répa
is puhára főtt, beleteszük a paradicsomlevet. A tejfölt simára keverjük a maradék liszttel, fölhígítjuk kevés vízzel,
azután a répába öntjük. Még 10 percig főzzük, megízleljük, ha kell, utána
sózzuk.
Imádom! Azt hiszem ismét főznöm kell!
VálaszTörlésÓ, de sokat ettünk odahaza Zalában ! Errefelé nem ismerik a kerékrépát.
VálaszTörléscsim-csám - fííínom! üdv.: Zalából. :-P
VálaszTörlés