Ez a hosszú téli időszak megviseli szervezetünket.
A tavaszi fáradtságra fogyasszunk
Csipkebogyó teát és szörpöt.
A csipkebogyó rendkívül egészséges; A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin
található benne, ám legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. Fokozott C-vitamin-bevitel szükséges testi-lelki
megterhelés esetén, de szükséges a
tavaszi fáradtság, járványveszély idején is.
A csipkebogyóban található C-vitamin jótékonyan hat az emésztésre és vesekő- vesehomok-képződés esetén, enyhe vízhajtóként kedvező hatású.
Jelentős vértisztító és
görcsoldó hatása is van.
Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően
lassítja az öregedési folyamatok, és segíti
a szervezet regenerációját. Magas rosttartalmánál fogva segíti az
emésztést, megelőzi a székrekedést, és hosszú távon a vastagbélrákot is, ha
rendszeresen fogyasztjuk.
Gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban (magnézium, mangán, kálium, foszfor, szelén, cink). Vérnyomáscsökkentő, valamint étvágygerjesztő hatással is rendelkezik.
Én a termést hagyományosan napon szárítom. A már kész teljesen
megszáradt csipkebogyót vászontasakba kötöttem, és fénytől, nedvességtől védett
helyre (kamra sötétebb zugába) lógattam föl. Ügyeljünk a molyokra is, általában
szeretik, ha nekik is jut a csipkebogyóból, és hajlamosak beköltözni a
bogyótároló helyiségbe. Ellenük a bogyók közé/mellé rakott vagy lógatott
levendulával, vagy babérlevéllel védekezhetünk.
A szárított csipkebogyó kitűnő
teának. Fontos, hogy a csipkebogyót nem szabad leforrázni. Ahhoz, hogy
C-vitamin tartalma a legjobban érvényesüljön, előző este kell beáztatni a
bogyókat meleg, de nem forró vízbe. Másnapra lesz kész a tea; meglangyosítható,
megmelegíthető, de felforralni tilos.
A szárított csipkebogyóból finom és egészséges szörpöt is készíthetünk nyersen.
Hozzávalók:
- 20 dkg. szárított csipkebogyó
- 2 l felfőzött és langyosra hűtött víz
- 1 kg cukor
- 1 citrom leve
Elkészítés:
A szárított
bogyókat nagyobb befőttesüvegbe rakjuk és rátöltjük a felfőzött és 70-80 fokra
lehűtött vizet, lefedjük, és 24 órát
állni hagyjuk.
Másnap nagylyukú
szűrön átszűrjük, a felpuhult bogyókat összezúzzuk, vagy ledaráljuk és visszarakjuk
a lébe. Belecsavarunk egy citrom levét és még 24 órát állni hagyjuk.
Majd szitán
kanál hátával átpasszírozzuk, hogy a magok és a héj fennmaradjon.
A kipréselt
anyaghoz hozzáadjuk a cukrot, időnként megkavarjuk. Kb. fél óra alatt
felolvad. Csavaros szörpös üvegekbe rakjuk, tetejére két celofán közé kevés
Na-benzonátot teszünk.
Hideg helyen
tartjuk.
Kellemes Húsvéti ünneplést kívánok mindenkinek!
És jó locsolást, de nem csak az égből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése