Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. március 7., hétfő

Barlahidai búzaprósza történetem....



Ha Göcsej vidékről esik szó, mindig előkerül a prósza, mint jellegzetes egytál ételünk. Én is gyakran sütök, hiszen könnyen elkészíthető tartalmas étel, na és hidegen is fogyasztható. Sok honlapon ,blogokban, és receptajánló sütkérezős oldalakon szerepel a receptje hagyományos és mai formában is.
Én így készítem el:
Krumpliprósza (krumplimálé) 6 nagyobb burgonya, 2 db 450 gr. –s kefir, 10-12 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, 2 1 db 180 gr.-s tejföl, 1 teáskanál só, 1 fel lila hagyma. A burgonyát megmosson, meghámozzon, és reszelőn lereszelem.  A reszeléket a kefirben gyorsan elkeverem, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadom a lisztet, a sót, jól összekeverem. Erősen kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntöm. A tepsibe arányosan elosztom a keveréket, és a fele mennyiségű tejföllel meglocsolom, karikára szelt lila hagymával megszórom. Forró 200 C –s sütőben 40-50 perc alatt pirosra sütöm.

Régebbi szakácskönyvek receptjei között barangolva, találtam ezt a Búzaprósza receptet
Barlahidai búzaprósza 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 bögre tej, só és diónyi vaj. A tojást a tej egy részével nagyobb pohárban, vagy tálban jól fölverjük, megsózzuk, és a lisztet belekeverjük. Fakanállal simára keverjük, és a megmaradt tejjel sűrű palacsintatésztává dolgozzuk. Zsírozott tepsibe öntjük, tetejét olvasztott vajjal vagy zsírral meglocsoljuk, és forró sütőben megsütjük. Meghinthetjük cukorral, de anélkül is nagyon jó. Nagy kockákra vágjuk, és forrón tálaljuk.

Azért oly kedves nekem ez a recept, mert édesanyámat juttatja eszembe, aki gyakran készített ilyen prószát és hozzá mindig elmesélte a Barlahidai emlékeit.
Egy fiatal leányról szólt kinek jó lelkű nagynénje lakott Barlahidán.
Édesanya Nován született és élt ifjú korában és a 4 kilométerre fekvő Barlahidai falu távját, a mezőn át gyalogosan sokszor megtette.
Nagymama nem nézte jó szemmel, mikor a fiúk elkezdtek legyeskedni anyám körül és bálba, táncmulatságokba hívták öt. Mivel a 7 gyerekből legidősebb lévén ráhárult a legtöbb feladat, nem csak a mezőn, de a háztájiban is.
Mikor eljött a mulatság időpontja , nagynéni mindig üzent, hogy anya látogassa meg ,kitalálva valami feladatot neki és ezért Barlahidán kelljen aludnia. Persze a feladat helyett a báli táncmulatságba mehetett el Édesanya.
Hát így falazott unokahúgának a kedves jóságos nagynéni.

További régi receptek:
Aludttejes búzaprósza 2 bögre aludttej, 1,5 bögre liszt, késhegynyi őrölt fahéj, 1-2 evőkanál cukor, 1/2 tojásnyi zsír, kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, csipet só. Az aludttejben elkeverjük a cukrot, a sót, a szódabikarbónát, a tojást, a fahéjat, végül a lisztet. Az egész anyagot nagyon jól kikeverjük, erősen kizsírozott tepsibe öntjük. Tetejét olvasztott zsírral és néhány kanál tejföllel meglocsoljuk. Forró sütőben megsütjük. Ha megsült, porcukorral meghintjük, de anélkül is finom. Ez a mennyiség csak egy kisebb tepsibe elég.

Kukoricapósza (kukoricamálé) 40 dkg kukoricaliszt, 2 pohár aludttej, 1 pohár tejföl, 1 kávéskanál szódabikarbóna, tojásnyi zsír, 1 bögre szilvalekvár, kevés só. A kukoricalisztet mély tálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, az aludttejet és a tejfölt. Jól összekeverjük (közepes sűrűségűnek kell lennie). Jól kizsírozott tepsibe öntjük. Tetejét langyos zsírral meglocsoljuk, és szilvalekvárt csöpögtetünk sűrűn a tetejére. Forró sütőben megsütjük. Ha lekvárosán nem szeretjük, akkor zsíros, apróra vágott tepertővel is készíthetjük.

Kukoricaprósza másképpen 3 dl kukoricaliszt, 10 evőkanál búzaliszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 2 alma, 1 vaj, 1/2 liter tej, 1 citrom héja, 5 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál apróra vágott dió, diónyi zsír, só. A kukoricalisztet mély tálba tesszük, és 3-4 dl fölforralt tejjel leforrázzuk, így hagyjuk két óráig. Az élesztőt a megmaradt tejjel és egy kanál cukorral fölkelesztjük. A tojássárgáját négy kanál cukorral, a vajjal habosra keverjük, és a kihűlt kukoricás anyaghoz adjuk az élesztős tejjel együtt. Hozzáadjuk a reszelt almát, a citromhéjat, a búzalisztet, és jól elkeverjük. A tojásfehérjét felverjük kemény habnak, és a kukoricás anyaghoz könnyedén hozzákeverjük. Jól kizsírozott tepsibe öntjük. Tetejét megszórjuk vágott cukros dióval és megsütjük. De tehetünk rá kimagozott és apróra vágott aszalt szilvát is. Közepes nagyságú kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk. 

Köleskásaprósza 1 bögre köleskása, 1/2 liter tej, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, tojásnyi vaj, tojásnyi zsír, csipet só. A köleskását forró tejjel leforrázzuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral, vajjal kikevert tojássárgáját, jól elkeverjük. A tojásfehérjét felverjük habnak, és óvatosan hozzáadjuk. Jól kizsírozott tepsibe öntjük, a tetejét kevés zsírral és néhány kanál tejföllel meglocsoljuk. Forró sütőben megsütjük. Nagy kockára fölvágva, és cukorral meghintve tálaljuk. I A köleskásából készített prószát általában édesen fogyasztották. Régen gyakran, ma már csak ritkán készítik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése