Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. május 19., csütörtök

AZ AKÁCMÉZ.


Május hava, virágba borulnak az akácfák, finom illata betölti e kora nyárias levegőt.
Itt a Göcseji dombok között, ahol a terület nagyrészt lombos erdővel borított, az erdőszélek, a hegyi horgosok mentén sokfelé találni virágzó akáclombokat.


Igazi paradicsoma a méhészkedő embereknek, van is minden faluban mézzel foglalatoskodó család. Itt begyűjtött akácméz a „Göcsej aranya” jelentős bevételi forrást jelent. Most azt mondják az akácméz hungarikumnak, számít. A világban is nagyon keresett különleges tisztasága, s íz világa miatt.

 
Akik még csak ismerkednek a mézzel és igyekeznek háztartásukban a hagyományos cukrot mézre cserélni, az akácméz ideális választás. Gyümölcscukor tartama magas, ezért hosszú ideig megőrzi folyékony állagát, akár egy évig is. Az akácméz színe világos, akár egészen színtelen is lehet, de enyhén sárgás vagy zöldes árnyalatú is.
Az akácméz egyike a legértékesebb táplálékoknak. A mézben a cukron kívül sok olyan értékes anyag van, amely a mézfogyasztást kívánatossá teszi.


A méz szénhidráttartalma körülbelül 80-85 százalék, amit a benne lévő gyümölcs- és szőlőcukor tesz ki. Ezen kívül tartalmaz még fehérjéket, különböző szerves anyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes antibiotikumokat.
A mézben sokféle vitamin megtalálható (B1, B2, B5, B6, C, M, P), ám mennyiségük meg sem közelíti a friss gyümölcsök vitamintartalmát. Sajátossága ellenben, hogy vitamintartalmából a tárolás során sem veszít, akár hét éven át is megőrzi vitaminjait.


Én a mézet kávéba. és teába téve fogyasztom. S mindig készítek magvas mézet (diós-mogyorós), amit süteményekhez vagy csak vajas-margarinos kenyérszelet mellé fogyasztok el. Kipróbáltam a mákos mézet is, mivel csonterősítő hatása van és bizony ötven év felett már erre is figyelni kell.


A gyógyító méz.
Az akácméz fertőtlenítő hatása közismert, köhögés ellen is sikerrel alkalmazható. Az akácméz savtartalma alacsony, így túlzott gyomorsavtermelésből fakadó emésztési problémák ellen is ajánlott. Az akácméz egyik legfontosabb előnye, hogy bár a virágméz főleg gyermekek esetében gyakran allergizál, az akácméz igen alacsony virágportartalma miatt nem, így még allergiára hajlamos gyermekeknek is nyugodt szívvel ajánlható.

A méz kiváló bőrszépítő,
Bőrtápláló hatását a kozmetikában is felismerték és alkalmazták. Megköti a nedvességet, ezzel feszessé, rugalmassá teszi a bőrt. A száraz, érdes bőrt kisimítja és puhítja. Ugyanakkor fokozza a vérbőséget, és nyugtatja is a bőrt.

MÉZES SÜTEMÉNYEK
A méz, mint édesség

Mézes tekercs 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 1,5 dl méz, 1,5 kávéskanál szódabikarbóna, 10,5 evőkanál liszt, fél marék darált dió. A tojások sárgáját a cukorral, a mézzel, a szódabikarbónával nagyon jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojásfehérje kemény habját, az őrölt diót, és az egész masszát könnyedén összekeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsiben, nem túlforró sütőben sütjük. Enyhén lisztezett zsírpapírra borítjuk és felcsavarjuk. Ha kihűlt, diókrémmel megtöltjük

Rakott mézes lapok A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt. A lapokhoz: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 dkg zsír, 8 evőkanál tej, 3 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 tojás, késhegynyi őrölt fahéj. A krém: 4 dl tej, 4 evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj. A máz: 2 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, diónyi vaj. A 6 tojásból, 6 evőkanál cukorból, 6 evőkanál lisztből a szokásos módon piskótát sütünk, két egyforma tepsiben. Elkészítjük a lapokat. A.40 dkg megszitált lisztet gyúrótáblára tesszük, hozzáadjuk a 3 dkg zsírt, 15 dkg cukrot, 3 kanál forralt mézet, a szódabikarbónát, a fahéjat, az 1 tojást és a 4 kanál tejet. Jól összegyúrjuk, három cipót készítünk. Kinyújtjuk, és akkora tepsi hátán külön-külön megsütjük, mint amekkora tepsiben a piskótát sütöttük. Elkészítjük a krémet: a 2 dl tejet a 20 dkg cukorral főni tesszük. A 4 kanál lisztet, 2 dl tejben simára keverjük, kevés langyos tejjel fölhígítjuk. A forrásban lévő cukros tejbe öntjük, folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A vajat habosra keverjük, és ha a pép kihűlt, együtt ismét habosra dolgozzuk ki. Az első mézes lapot krémmel megkenjük, ráteszünk egy piskótalapot, azt is krémmel kenjük meg, rátesszük a másik mézes lapot és ismét krém, így folytatjuk, amíg el nem fogy. Tetejét mázzal vonjuk be. A tojássárgáját 4 kanál cukorral és a diónyi vajjal simára keverjük, és a tészta tetejére kenjük. Ha megszárad, forró vizes késsel szeleteljük.

Krémes mézes 50 dkg liszt, 6 dkg zsír, 16 dkg cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 4 kanál langyos méz, 4 evőkanál tejföl, 2 tojás.
 A krém: 20 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, késhegynyi vaníliás cukor. A lisztet gyúródeszkára tesszük zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát, a langyos mézet, a tojást, és a tejföllel összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, és 4 cipóra osztjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük. A tejet forrni tesszük. A lisztet a tojássárgájával és kevés tejjel simára keverjük, langyos tejjel fölhígítjuk, és a forrásban tévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett simára főzzük. Ha ki hűlt, a cukorral kikevert vajhoz adjuk. Együtt jól kikeverjük, és a lapokat megtöltjük, egymásra rakjuk. Fölszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk. A tetejére csokoládémázat is tehetünk, de el is maradhat.


Mézeskalács I. 5 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 2,5 dl méz, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, kevés fahéj, pár szem darált szegfűszeg. Az 5 tojássárgáját a cukorral, a mézzel, a szódabikarbónával, a fűszerekkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások fehérjének kemény habját, a lisztet, óvatosan elkeverjük, zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és lassú tűznél sütjük. 

                            

Mézeskalács II. 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 dl forró méz, 9 evőkanál liszt. A tojássárgáját a cukorral, a forró mézzel, a szódabikarbónával nagyon jól kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojásfehérjének keményre vert habját. Zsírozott, lisztezett kisebb tepsibe öntjük, és lassú tűznél megsütjük. 


Ropogós diós-mézes . 30 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 10 dkg őrölt dió, késhegynyi szódabikarbóna, 1 narancs reszelt héja, 1/2 citrom reszelt héja, késhegynyi fahéj, 2 dl forró méz. A liszttel eldörzsöljük a vajat, hozzáadjuk a cukrot, az őrölt diót, a szódabikarbónát, a narancs reszelt héját, a citrom reszelt héját és az őrölt fahéjat. Az egészet jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a forró mézet, az egész anyagot jól összegyúrjuk, és 3 óráig pihentetjük. Dupla késhát vastagságúra kinyújtjuk, különböző formákra kiszaggatjuk. Gyengén zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Tetejüket vizes ecsettel, vagy vizes kenőtollal megkenjük. Utána öregebb szemű kristálycukorral vagy durvára tört dióval hintjük meg. Gyengébb hőfokon sütjük, mert hamar pirul.
 
Omlós mézes 1/2 kg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, késhegynyi fahéj, 1/2 citrom reszelt héja, 1-2 kanál tejföl, 1 bögre baracklekvár. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást, a porcukrot, a mézet, a szódabikarbónát, a fahéjat, és a citrom reszelt héját. Tejföllel összegyúrjuk, simára kidolgozzuk. Egy órát pihentetjük. A 3/4 részét tepsibe nyújtjuk, és lekvárral megkenjük. A maradék tésztából a lekvárra rácsot készítünk, és lassú tűzön megsütjük. Kiadós, és sokáig elálló sütemény.

 Egyszerű mézeskalács 8 evőkanál méz, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 4 evőkanál cukor, 2 tojás, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 9 evőkanál liszt, 1/2 marék vékonyra szelt dió. A tojások sárgáját a cukorral, a langyos mézzel, a szódabikarbónával és a fahéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásfehérje kemény habját, és óvatosan összekeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Tetejét vékonyra szelt dióval megszórjuk. Közepes hőfokú sütőben megsütjük.

Mézes püspökkenyér 7 tojás, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, 1 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 6 dkg mazsola, 1/2 marék vagdalt dió. A cukrot a tojások sárgájával, a mézzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, a mazsolát, a felszelt diót és a tojások fehérjének keményre vert habját. Óvatosan összekeverjük. Zsírozott, lisztezett őzgerincsütőben megsütjük. Ha akarjuk, bevonhatjuk csokoládémázzal vagy fehér cukormázzal. 

Mézescsók 1 tojás, 10 dkg méz, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál víz, késhegynyi őrölt fahéj, 1-2 szem őrölt szegfűszeg, 25 dkg liszt. A máz: 2 tojásfehérje, 12 dkg cukor, 1 kávéskanál citromlé vagy ecet. Az egész tojást, cukorral, mézzel, a szódabikarbónával, fahéjjal, szegfűszeggel és a vízzel habosra keverjük. Utána a lisztet hozzákeverjük. Jól eldolgozzuk. (Legjobb, ha este megkeverjük.) Reggel kis gombócokat formálunk, gyengén zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, és megsütjük. Sütés után még melegen fehér cukormázzal vonjuk be, és levegőn szárítjuk meg. A cukormáz készítése: 2 tojásfehérjét félig fölverünk, hozzáadunk 12 dkg porcukrot, kávéskanál citromlevet vagy ecetet, és nem túl kemény habbá verjük. A puszedliket a meleg mázban fakanállal megforgatjuk. Langyos helyen megszárítjuk.


Kárpát–medencei mézfesztivál 

Minden év decemberében várja az érdeklődőket a zalaegerszegi Mézfesztivál, melyen szinte csak olyan programokat kínálnak, melyek témája a méz.
Az idelátogató mézrajongók a következő 'mézes' programok közül válogathatnak kedve szerint:
  • Szakmai előadások
  • Méz- és méhészeti termékek kóstolója és vására
  • Mézlovagrendek felvonulása
  • Mézszentelő Szentmise a Mária Magdolna Plébánia templomban
  • Mézeskalács alkotások kiállítása
  • Mézes sütemények Adventi versenye
  • Lovagrendi bál
  • Játszóházak
  • Munkabemutatók, méz és méhészeti termékek kóstolója és vására
 Bárki, akit egy kicsit is csábít,a mézesmadzag ne sokat habozzon és látogassa meg ezt az igazán kiváló rendezvényt, a Kárpát – medencei mézfesztivált!

Ókori legendák szerelmi bájitalként és az örök élet elixírjeként emlegetik. A korábbi századokban a gazdagságot, a jólétet szimbolizálta, ma az egészséges táplálkozás elengedhetetlen kelléke. A méz ma sem egyszerűen édesség, annál sokkal több.

6 megjegyzés:

  1. Csak ne "pancsolnának" bele néha-néha.
    Mifelénk "áll a bál", mert sok méhcsalád pusztult el valami mérgezésben. Még keresik az okot, okozót.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem az akácot. Az illatát, az ízét!

    VálaszTörlés
  3. Mj!
    Említettem a poszméhes bejegyzésednél, hogy engem is meglepett egy méh család, ideiglenesen megpihentek a tiszafám villás ágán.Kicsit meg is ijedtem mert több száz méhecske repdesett a bejáratunk előtt, nem is mertem kimenni.Aztán egy félóra múlva tovább álltak. Úgy látszott költözködésben voltak.

    VálaszTörlés
  4. Tündérlátta!
    Akkor legyen mézédes élet neked!

    VálaszTörlés
  5. Ma már másodjára élek a módszerrel és saját linkemet küldöm. Pedig nem kedvelem ezt a módszert, elnézést is kérek érte. Nem az önreklám miatt. :)
    http://mjozsef.blogspot.com/2009/11/rajzas.html

    VálaszTörlés
  6. MJ!
    Meglátogattam a " rajzás"linket, Neked sikerült lekapni, jó a fotó.Tényleg így, egy nagy fürtben lógtak a méhek.Mire az ijedségem legyőztem már tovább is mentek.

    VálaszTörlés