Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. június 20., hétfő

Pipacs virág…, mint növényi gyógyszer.


  A pipacs virág a mezőkön egész táblákat alkot, szemet gyönyörködtető látványt nyújtva. De nem csak élvezhetjük e piros tenger látványát, hanem gyűjthetjük vörös szirom levelét, hiszen gyógyhatással is rendelkezik.

Gyűjtése : június, július havában a virágzó virág vörös sziromlevelét szárítjuk le, mely1:8 arányban szárad. Gyűjtésnél a szirmokat nem szabad összetörni, mert elvesztik a színüket és fekete foltossá válnak. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítjuk. A szárítás alatt a szirmok élénkpiros színüket elvesztik és liláspirosakká válnak.
Szárított állapotban teának leforrázva használják

szárításra váró pipacs virág.


Gyógyhatásai:
Idegcsillapító és idegnyugtató teaként alkalmazható.( Én a migrénes fejfájásomra kevert teám egyik fontos elemének tartom.)
Mellfájásnál, valamint köhögésnél, tüdőbajnál a teához mézet adva használják.

Tea készítés: ½ l vízzel leforrázunk 15 gr. pipacsot és 20 perc állás után szűrjük meg. Mézzel és citrom levével ízesítjük.

Egyéb felhasználása:
Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit nyersen, vagy főzve (mint a spenótot), de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. A füstölő pornak, a sajtnak, cukrászsüteménynek is festéke. Régen bort is színeztek vele.
Nemesített változatait díszkertekbe ültetik. 

Kertemben magról kelt a pipacs.
 
Népies elnevezései: vadmák, píp a Kőrös mentén, pippancs vagy pillancsvirág Baranyában, pipacs betücserével, pipók a Balatonnál.

7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó! Még soha nem hallottam, hogy a pipacs egyáltalán ehető, nem még hogy ennyi mindenre használható! Köszönöm az új ismereteket!:)

    VálaszTörlés
  2. mézeskalács! Én is mindig elcsodálkozom amikor kiderül, hogy csak virágnak ismert növény egyben orvosság is.Pl. az ibolya. És ez igaz több gyümölcsre is. Én hiszek a természetes dolgokban.

    VálaszTörlés
  3. "Fékezhetetlen" kíváncsiságom úgyis rávisz egyszer a pipacsfőzelékre. Akkor elvileg jó hozzá a tükörtojás? Most nem hülyéskedek, komolyan kérdem.

    VálaszTörlés
  4. Mj! Azért előtte nem árt végrendelkezni.Én megmaradok a teánál,és a leszárított sziromnál.Amúgy se szeretem a spenótot, se tojással, se anélkül.

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Nézz be hozzám kérlek-
    http://mjozsef.blogspot.com/2011/06/dijak.html
    -és fogadd szeretettel!
    Szép napod legyen!

    VálaszTörlés
  6. Én is nagy pipacsrajongó vagyok...

    VálaszTörlés
  7. Annaliz!
    Akkor biztos a meleget is szereted, úgy télen a kályha mellet. Nekem a piros színről mindig ez ugrik be.

    VálaszTörlés