Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. július 8., péntek

Gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs…….és gyümölcs.


Annak, hogy falura költöztem a természetes szép táj, a jó levegő, a nyugalom, és a családi ház mellett a legerősebb érv a saját kert. Különösen a gyümölcsfák és gyümölcsbokrokról közvetlen szedhető finomságok. Én és a Párom is nagy gyümölcsevők vagyunk, főként mióta olvastuk ( kb.18 éve) a „testkontroll” könyv ajánlását. Ez alapján a délelőtti órákban csak gyümölcsöket és gyümölcslevet fogyasztunk. Mindig az idénynek megfelelő gyümölcsöket válasszuk.

-Július a dinnye, sárgabarack…..

A dinnye csodálatos frissítő, hiszen nagyon sok vizet tartalmaz. Ásványi sói tisztítanak gyakorlatilag átmossa a veséket. megtalálható bennük gyulladáscsökkentő, oxidációs folyamatot megelőző, valamint rákmegelőző és késleltető hatású flavonoid.

A kajszibarack élettani hatását tekintve ez az ''arany gyümölcs'' elsősorban szellemi munkát végzőknek lett teremtve, magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt. Serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet. A csontok, szövetek újjáépítésében is fontos szerepet játszik. Fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét. Nyersen fogyasztva különféle betegségek esetén is jótékonyan hat (pl. megfázás, hörghurut, székrekedés).

-Augusztus az őszibarack, feketeszeder…..

A szeder tartalmaz nyomelemeket és vitaminokat. Baktériumölő, különösen a húgyutak betegségénél,.Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt. Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható, vérnyomáscsökkentő és vérszaporító.

-Szeptember a szőlő és szilva…….

 A szőlő gátolja az öregedést, segít távol tartani a finom szarkalábakat és az erősebb ráncokat, védelmet nyújt a szívbetegségekkel szemben, Csökkenti a vérrögképződés veszélyét. erősíti az immunrendszert. Kiváló vértisztító és vizelethajtó hatású-

 A szilva az egyik legjobb vértisztító. Serkenti az emésztést, a legeredményesebb a székrekedés ellen. Normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Véd a belső vérzések kialakulásával szemben. A szilva tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást.

-Október a körte és alma…….

A körte.a gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségeket gyógyítja , illetve az emésztési rendszert és a légutakat is.

Az alma tartalmaz nyomelemeket, A, B komplex és C vitamint. Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak.. segít depressziós betegség és alacsony vércukorszint esetén, feloldja a zsírokat  amelyek a koleszterin lerakódását okozzák. Az alma tisztító hatású, kiemelkedő a vér-, és máj-, vesetisztító tulajdonsága.



-November az alma, banán…………

A banán gyümölcsök közül a legnagyobb B-vitamin forrás. A banánban rengeteg kálium található, mely létfontosságú az idegrendszer működéséhez, és a vérnyomást is szabályozza. Ásványi anyag összetételének köszönhetően ajánlják sportolóknak.

-December a narancs, grépfrút,………….  

A narancs C-vitaminban gazdag, így segíti a bőrt, hogy egészséges és fiatal maradjon, megelőzi a szembetegségeket, és fölveszi a harcot a káros szabad gyökökkel szemben.
  A grépfrút az ifjúságot megőrző C-vitamin gazdag forrása. Jótékonyan hat a szív- és keringési rendszerre, hasznos a bőr számára, és erősíti az immunrendszert. 

-Január a kivi,alma………..

 A kivi nagy C-vitamin-tartalomnak köszönhetően a kivi remekül növeli az immunitást, és kifejezetten alkalmas a fiatalos bőr megőrzésére. 

-Február alma, citrom…….

A citrom jótékony hatással van, az allergiás betegségekre, ha kúraszerűen használjuk, vértisztító munkát is végez. Az izomgörcs és izomfájás elmúlik a citrom fogyasztásával.
Citromos víz, cukor nélkül, segít a Gyomorégésnél és kitisztítja a gyomrot és beleket.

-Március ananász……  

Az ananász hatékony gyulladáscsökkentő, és remekül alkalmazható az ízületi problémákra. Erősíti az immunrendszert, és véd a szabad gyököktől, amelyek idő előtti öregedéshez vezethetnek. 

-Április mandarin….

 A mandarint asztma és hörghurut (bronchitis) gyógyítására használják. A hasmenéssel kísért emésztőrendszeri megbetegedések esetén egyaránt hasznos a friss mandarin és levének fogyasztása. Továbbá étvágygerjesztő hatású, javítja az anyagcsere-folyamatokat.

-Május az eper, cseresznye……

A cseresznye tartalmánál fogva kitűnő vértisztító. A csuklókban vagy az ujjakban jelentkező erős fájdalomnál (az idősebbek körében) a cseresznye segít a fájdalom enyhítésében. Természetes hormont termel. Ezek a hormonok segítenek helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát.



-Június a málna,meggy….

A málnának nagy C-vitamin- és antioxidáns-tartalma segít a fiatalság megőrzésében, erősíti az immunrendszert, és sok betegség megelőzésére alkalmas a szívbetegségtől a szemproblémákig.

A meggy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Megtalálható benne A és C-vitamin, szelén valamint biofklavon. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben  Közismert az is, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzőszervi panaszok kezelésére.



Köztudott a gyümölcsökben rejlő csoda, a testi és lelki bajainkra ható orvosság.
Érthetetlen, hogy mégis a méreg drága vitamin és egyéb készítményeket fogyasztják nagy számban. Egy doboz multivitamin árából közel 15 kg gyümölcsöt vehetnének, napi fél kilóval számolva egy hónapra is biztosítaná a természetes hatóanyagával a szervezetünknek szükséges anyagokat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni ,

- Fogyasszunk minél több gyümölcsöt nyersen!


2 megjegyzés:

  1. Csodás a bejegyzésed !Honnan tudsz ennyi hasznos dolgot?

    VálaszTörlés
  2. Annaliz! Ennyire okos azért nem vagyok, csak után néztem az interneten. A gyümölcsevést akartam reklámozni, mert hiszek a tisztító és javító hatásában, na és finomak.

    VálaszTörlés