Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. július 11., hétfő

Kerti parti menü ismét a Piros-fehér-zöld…….szín jegyében.


 A családi házas, saját udvaros környezet egyik nagy előnye, lehet baráti-családi összejöveteleket tartani a szabadban.
Most szombaton, a nagy meleg ellenére 12 fős társasággal élveztük a kerti parti örömeit. Készült finom bográcsos étel és egy kisebb hűtőszekrényt beállítva a fatövébe, volt jól behűtött itókánk is.



Kerti parti menüjét ismét a Piros-fehér-zöld…….szín jegyében állítottam össze.

-      Körözöttel töltött paprika,
-      Kaszinótojás, Fasírozott gombócok,
-      Töltött paprika…. másként…..sütve,
-      Bográcsban készített vargányás pincepörkölt
-      meggyes - mákos-diós kalács.(Saját készítés)



Receptek. ételleírások.

Körözött elkészítése egyszerű, én tehéntúróból sok köménnyel és fokhagymával készítem.



Kaszinótojás elkészítésében sincs semmi nehézség a főtt tojásokat kettévágjuk, sárgáját villával összetörjük,kevés tejfölt, mustárt, zsemlemorzsát, őrölt feketeborsot és sót adunk hozzá, majd visszatöltjük a tojásba. Saláta levélen majonézes franciasaláta alapra helyezzük.



Töltött paprika zöldfűszeres hússal töltve.

Hozzávalók: 9 db nagyobb piros és zöld paprika,50 dkg darált sertéscomb, 3 áztatott kicsavart zsemle,1 kisebb fej vöröshagyma,só, őrölt bors,1 kis csokor snidling,3 szál friss bazsalikom, 0.5 dl olaj.
A paprikákat megmossuk, belsejét kiszedjük a darált húst zsemlékkel, apróra vágott hagymával, zöld-fűszerekkel, sóval, borssal összekeverjük, megtöltjük a paprikákat és olajozott tepsibe tesszük.180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Ez az étel kihűtve is finom, kiváló hideg előétel.




Bográcsban készített vargányás pincepörkölt

Hozzávalók: kb. 20 adaghoz, 1 db sertéscsülök,1 kg sertéslapocka, 2 kg marhanyak vagy comb,lábszár,20 dkg füstölt szalonna,4 nagy fej hagyma, 2 kg újburgonya, 5 ek olaj,3 ek édes-nemes paprika,2 dkg szárított vargányagomba,2 db paradicsom,2 db paprika, 1 erős paprika,só, bors,egész köménymag, babérlevél, friss bazsalikom levél,rozmaring szál.3 dl száraz vörösbor.
Az olaj felét forrósítsuk fel és pároljunk meg rajta 2 fej apróra vágott hagymát. Keverjük hozzá a felkockázott marhahúst és a fűszerek felével és a szárított vargánya gombával fedő alatt félpuhára pároljuk.(1.5 órát).
Aprítsuk fel a többi hagymát is, kockázzuk fel a szalonnát, paradicsomot, paprikákat. Bográcsban süsük ki a szalonna zsírját és pároljuk meg benne a hagymát,  paradicsomot, paprikát. Adjuk hozzá a kétféle sertéshúst felkockázva. Pirítsuk meg, majd keverjük hozzá a pirospaprikát. Öntsünk alá kevés vizet, főzzük puhára. Fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal, babérlevéllel, bazsalikommal, rozmaringgal. Öntsük hozzá a marhahúst a szaftjával együtt és a vörösbort. Néhány percig forraljuk össze és keverjük hozzá a megtisztított és negyedekre vágott burgonyát. Főzzük még kb. 20 percet, amíg a burgonya megpuhul.


5 megjegyzés:

  1. Nagyon nagyon köszönöm ezt a bejegyzést, ugyanis már napok óta fő a fejem valami jó kis menűn, közeledik a névnapom, jön a család....ez nagyszerű lesz!

    VálaszTörlés
  2. Annaliz! Szívesen ajánlom!Ebben a nagy melegben, úgy gondoltam kell egy kis savanyúbb íz ezért volt a körözött és a kaszinótojás a húsételek mellé.El is fogyott mind, de a legnagyobb sikere a meggyes-diós kalácsnak volt.(Szombat reggel hajnali ötkor sütöttem, el is fáradtam, de hát ennyit megtehettem a testvéremnek és a barátaimnak.

    VálaszTörlés
  3. Igen! Én is ezt teszem hamarosan....a testvéreim és a barátaim végett....de megéri, mert nagyon hálásak.

    VálaszTörlés
  4. Igen, de nem találom a meggyes-mákos-dióst....

    VálaszTörlés
  5. Annaliz!Korábbi bejegyzésemben említettem a diós kalácsot.Most kicsit másképp készítettem el.Ha érdekel a recept, adj meg egy e-mail címet és elküldöm.

    VálaszTörlés