Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. július 5., csütörtök

Az a finom levendula...!



Méltatlanul mellőztem eddig ezt a kedves és hasznos növényt. Ismertem mint illatos virágot, de mást nem tudtam róla. Nem ültettem a kertembe. Aztán ráébredtem mennyire fontos növény. Gyógyhatású levele és érzékszerveinkre erősen ható virágja teszi azzá.
Ismerősömtől két nagy csokorral kaptam, leszárítottam, hogy illatát sokáig élvezhessem.


Egy kis ismertető a Levenduláról az internetes oldalakról ollózva:
A levendula a citromfű, borsmenta, zsálya és a kakukkfű rokona az ajakosvirágúak között.
A levendula szárítása

• A levendulaszüretet akkor kezdd, mikor az első virágok kinyíltak.
• A növényt a fás szár fölött, vagy a virág alatt legalább egy arasszal érdemes elvágni.
• A leveleit le lehet fejteni a szárról, és tiszta papíron, naptól védett, szellős helyen kiszárítani, aztán felhasználásig sötét, hűvös helyen tárolni.
• A virágokból érdemes összekötni 15-20 szálat, és fejjel lefelé fellógatva szintén naptól védett, szellős helyen szárítani.

Lazító, görcsoldó és fertőtlenítő hatása miatt a levendulavirág leforrázásával készült tea nyugtalanság, alvási zavar, étvágytalanság és bélbántalmak esetén hoz enyhülést.

A szárított levendula virága és levele egész évben különleges fűszere lehet a legkülönfélébb ételeknek.
A levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére használhatod.
A leveleit viszont kis mennyiségben a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű bevett alternatívájaként, hús- és gombaételek elkészítésekor alkalmazzák a levendulában gazdag Provence konyhaművészetében.
 Íze remekül harmonizál az oregánóval, kaporral, bazsalikommal vagy a csomborral.

Levendulás cukor

A levendulás cukor finom, virágos ízt kölcsönöz az édességeknek.
Elkészítése
1 csésze kristálycukrot keverj össze két evőkanál szárított levendulával, és kávédarálóban daráld finomra. (Ha nem darálsz, beleszórod a cukros üvegbe a virágokat, felhasználás előtt szitáld át a cukrot.) Jól lezárt dobozban, sötét, száraz helyen tárold felhasználásig.
Sokféle, egyszerű sütemény, keksz, kalácsféle ízét feldobhatod, ha a szükséges cukor egy részét helyettesíted a levendulás cukorral: citrommal, citromhéjjal készülő édességekhez remekül passzol az íze. Pudingok, krémek ízesítésére is kiváló!

Levendulás limonádé

1 evőkanál szárított levendulavirágot forralj fel 1 dl vízzel, míg a virágok el nem vesztik színüket. A szokásos módon (cukorral vagy anélkül, szénsavasan vagy -mentesen) készítsd el egy kancsóban a limonádét. Öntsd hozzá a kihűlt levendulás lét – szűrheted, de maradhatnak is a virágok.
Jó sok jéggel kínáld a rekkenő melegben!

Levendulás sütemény

Ez a sütemény nemcsak gyönyörű, de különlegesen finom is. Sütheted egyben, őzgerinc vagy más formában, de muffinsütőben is.
Hozzávalók
2 dl tej,3 evőkanál finomra vágott, friss levendulavirág
10 dkg szobahőmérsékletű vaj,20 dkg cukor,
2 tojás,30 dkg liszt,1 csomag sütőpor,csipetnyi só
A mázhoz
porcukor,citromlé
Elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 170 C-ra.
Közepes lángon forrald fel a tejet és a levendulát egy kis lábosban.
Amíg kihűl, vajazd és lisztezd ki a sütőformát. Habverővel keverd ki a vajat és a cukrot, egyenként add hozzá a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet és a sót. Óvatosan, állandó keverés mellett öntsd hozzá a levendulás tejet. Kanalazd a formába a keveréket, és süsd kb. fél óráig, ha muffinformát használsz, vagy 50 percig, ha egyben sütöd.
Rácson hűtsd ki a sütit.
A citromos máz nem csak szép, de nagyon jól illik a levendulás ízhez. Vágd le egyenesre a sütemény alját (hmm, de finom ez a potyadék!). Keverj habverővel egy alkalmas edényben kb. 1 dl porcukorhoz fokozatosan néhány cseppnyi citromlevet, hogy jó sűrű masszát kapj, ami elválik az edény falától. Kend egyenletesen a sütemény tetejére, és hagyd megszáradni.

A díszítés koronája legyen néhány levendulavirág!



Ennyi jót olvasva a levenduláról feltétlenül ültetek a kertembe és akkor jövőre már levendula illatos lesz a panoráma utca is.
 

2 megjegyzés:

  1. Az idén sem értem oda a levendula fesztiválra. No mindegy. Egyszer majd ... :)

    VálaszTörlés
  2. Én tihanyban megcsodáltam...úgy döntöttem, még többet fogok ültetni, mivel szereti a száraz, napos helyet, az meg nálunk akad...

    VálaszTörlés