Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. július 29., vasárnap

Lekvárok minden mennyiségben…….


Bár én nem vagyok nagy lekvár rajongó,(mondhatnám édesszájú sem)mindig főzök be gyümölcsöket. Először a családnak, ismerőseimnek készítgettem. Aztán innen-onnan  többféle gyümölcsöt kaptam és az én fáim is elkezdtek már teremni. Sajnáltam kidobni az érett gyümölcsöket,  így lekvárokat és szörpöket kezdtem készíteni hagyományos módszerrel





 Ahogy az 1955-s kiadású szakácskönyvemben le van írva. Annyi változtatással, hogy kevesebb cukorral (1 kg gyümölcshöz 25-35 dkg-t),az üvegeket celofán helyett tetővel zárom, néhány percre fejtetőre állítom, majd száraz duntszba rakom. Csak gyümölcsből  és kevés cukorból készítem a lekvárt, tartósítószer nélkül. Most már eladásra is.

Júliusban indult Őriszentpéteren egy termelői piac és én itt árulom a termékeimet, lekvárokat,diós-mogyorós Grillázs szeleteket és friss foszlós házi kalácsot.



Most kevés nekem a nap 24 órája annyi a tennivalóm, bizony a blogirás el-el marad. A heti programom áll három nap lekvár készítésből, egy nap grillázs és egy nap kalács sütésből. Szombat az árusítás napja és maradna a vasárnap a pihenésre ha..nem lenne….. háztartás…...

Lekvárok minden mennyiségben és minden ízben.

Szeretem kipróbálni a különleges ízeket ezért minden évben újabb fajta lekvárokat főzök, most a sárgadinnye izgatott. Jellegében jó lekvár alapanyag , de főzés után nem találtam nagyon karakteresnek az ízét ezért fahéjjal kevertem.
Másik változatban fele mennyiségben kajszibarackkal főztem a dinnyét így már ízletesebb lekvár lett belőle.


Most kezd érni a feketeszedrem és nekem a szeder kedvenc gyümölcsöm, szeretem a savanykás íz világát. Vegyesen szilvával vagy őszibarackkal nagyon finom lekvárt lehet készíteni a szederrel.


Néhány különleges lekvár recept.

Narancsos Szilvalekvár

(2 db 4 dl-es üveghez) 80 dkg szilva és 40 dkg kristálycukor, 2 narancs. 

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. A narancsokat meghámozzuk, húsukat kis darabokra vágjuk. Mély lábasban a gyümölcsöket, a cukrot és a narancshéjat összekeverjük, felforraljuk, majd közepes tűzön kb. 40 percig főzzük, közben gyakran megkeverjük. Végül üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Sárgadinnyedzsem citrommal 

1 kg sárgadinnye, 40 dkg cukor, kevés víz, citromkarikák, 1 rúd vanília. 

A sárgadinnyét megmossuk, meghámozzuk, belétől megtisztítjuk, és a húsát kockákra vágjuk. Kevés vízzel sűrű szirupot készítünk. Ha a cukor teljesen feloldódott, beletesszük a gyümölcsöt, és sűrűre főzzük. Az üvegek aljára citromkarikát rakunk, és az üveg feléig ráadagoljuk a gyümölcsöt. A vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá, majd telerakjuk az üveget gyümölccsel. A tetejére szintén 1 citromkarikát teszünk,  Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Karácsonyra érik össze az íze.

6 megjegyzés:

  1. Ó de irigyellek mindezért amit csinálsz, és ahol mindezt csinálod. (megjegyzem, én is főzök be egy kis ezt-azt, de ahogy te csinálod, az valami elképesztő. Na és a termelői piac! Gratulálok és további jó munkát. Éva

    VálaszTörlés
  2. Csodás lekvárokat készítesz, anyukám is mindig mindent befőzött:) A sérgadinnyés nagyon izgat engem is, olyat még nem ettem, de a többit is nagyon szívesen tesztelném:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönet a kedves szavakért Éva, sok kudarc után most jól jön egy kis siker.

    VálaszTörlés
  4. köszi trollanyu, tudom te is szereted a lekvárokat és kedvel próbálkozol az új ízekkel.

    VálaszTörlés
  5. Csodásak...én is lemeóznám őket szívesen...

    VálaszTörlés