Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. március 21., hétfő

Életkerék kenyér....


Otvenentul.hu internetes helyen „Kalács” blogjában olvastam először az Életkerék kenyér készítéséről. Klassz fotó illusztrálta az elkészült kenyeret, mindjárt kedvet is kaptam a megsütésére. Rám jellemzően, hogy soha nem követem 100%-ban a kiválasztott receptet, vagy másik hasonló recepttel, illetve saját kútfőből merített ötlettel szoktam bevariálni. Na és a mennyiségek méricskélése is olyan találom félére szoktam venni, vagy összejön, vagy nem alapon. Most a „Kalács” által leírt kenyér receptet kicsit módosítottam a Terike (szanter.blogspot.com) zsúrkenyér receptjével. Először is a liszt mennyiséget 1kg és 20 dkg-ról 70 dkg- ra csökkentettem. Terikénél látható ebből a mennyiségből is milyen szép formás kenyeret lehet sütni. Másodszor elhagytam a krumplipelyhet, helyette több olajt és plusz vajat tettem és az élesztő mennyiségét is csökkentettem. A két receptből ez jött össze.

Nagyon szépen megkelt és megsült a kenyér és igazán mutatósra sikeredett. Az íze sem volt rossz, talán kicsit sótlan lett. Így jár az ember, ha tengeri sót használ.
Jó szívvel ajánlom a módosított receptet minden sütni szerető kedves embertársamnak.

Hozzávalók:
50 dkg BL55 liszt
20 dkg BL80 liszt
4 dl tej
1 dl víz
2 dkg vaj
3 kanál olaj
4 kávés kanál só
1 kávés kanál cukor
3 dkg élesztő
A tetejére 1 tojás és magvak ízlés szerint.(napraforgómag, mák, dió, tökmag, szezámmag)

Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A 2 féle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztőt és a tejjel összegyúrjuk. Ha nem áll össze, apránként langyos vizet öntünk hozzá. Amikor a tészta már teljesen sima hozzá tesszük az olajt és a vajat, jól összegyúrjuk. Letakarva 2 x fél órát kelesztjük, közben egyszer átgyúrjuk. Ezután a tésztát 18 darabra osztjuk, a darabokat gömbbé formáljuk. A tésztagömböket virágalakban sütőpapírral bélelt tepsibe körberakjuk. Megkenjük a felvert tojással és a magokat rászórjuk a kenyérre. Még fél órát hagyjuk kelni.  Sütés 200 fokos sütőben 25 perc.(Én a ventilátoros sütőben, alsó-felső meleg használatával készítettem.

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű szép lett!!! Biztosan nagy sikere lenne a gyerekeimnél.:)

    VálaszTörlés
  2. köszi Mézeskalács! Hát igen, akkor jó elkészíteni, mikor vendéget vár az ember be lehet gyűjteni a dicséreteket!?

    VálaszTörlés
  3. Képen kalácsra emlékeztet engem. Inkább mint kenyérre. A szépsége az oka.

    VálaszTörlés
  4. Mj! Köszi!
    Gyakran nem fogom megsütni, mert egy nap alatt megettük ketten a párommal és azok a fránya kilók meg csak gyűlnek, sokasodnak!

    VálaszTörlés