Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. október 14., péntek

A birs csodálatos gyümölcs….

Az első falat nyers birsalmával hasonlóan járhatunk, mint Hófehérke, megakad a torkunkon. A segítség nem a daliás királyfi, hanem a sok jó recept, amit itt olvashattok.

A birs nagyon tápláló gyümölcs, az aromája és íze csodálatos, nem is beszélve a nagyon magas C-vitamin tartalmáról. ami felülmúlja az almáét, és legnagyobb értéke, hogy hihetetlenül magas a pektintartalma. A pektin pedig fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében. Megköti a káros anyagokat, még a radioaktív elemek káros hatását is tompítja. Magas még ásványi só tartalma, és almasavat, csersavat is tartalmaz. Termésének főzete vagy szirupja torokgyulladás, hasmenés gyógyítására alkalmas. A birs nyákoldó, nyugtató hatású. A birs majdhogynem gyógynövénynek számít, lekvár, gyümölcssajt, köret, pazar ivólé és felettébb aromás párlat készíthető belőle. Érdemes felkarolni a hazai kerteknek ezt a "mostohagyermekét".


Nagyon finom tud lenni magában megsütve is. Szeleteljük ujjnyi vastagra a darabokat, süssük meg a szeleteket szép aranybarnára, az alja karamellás legyen, a teteje puha. Esetleg kell alá egy kis víz, attól függ mennyire leveses a birs. Vágott vagy darált mandula, dió, tökmag, napraforgómag, szezámmag – mind jó a tetejére. Önthetünk a megszórt birsszeletekre – ha már megsültek – egy kevés alkoholt, egy mokkáskanálnyit minden szeletre. vagy fahéj, szegfűszeg, vanília is mehet rá ízesítésnek – ki mit szeret. Csurgathatunk rá a végén, ha megsült, egy icipici mézet is. Hogy micsoda illatáradat terjeng a téli estéken ettől a konyhában, ezt nem kell részletezni.

Ivóléhez szeleteljük ujjnyi vastagra a darabokat, főzzük meg egy kevés lében, ízesítsük egy kis fahéjjal, és igyuk meg a levet édesítés nélkül.
Ha viszont csak apróra vágjuk, és héjastul megfőzzük levében, cukor nélkül, a főtt darabokat hozzákeverhetjük párolt zöldséghez. Például sárgarépával, vékonyra gyalult zellerrel pár percig kevés vízzel párolva, apróra vágott nyers hagymával, egy kiskanál hidegen sajtolt olajjal nagyon jól ízesíthető a főtt birs. Illenek egymáshoz az ízeik.

Nagyon sok húsos ételhez lehet birset tenni.
Tepsis hús birsalmával 
Hozzávalók (6 személyre):1 kg sertéscomb, de lehet szarvas comb, egész csirke, vagy pulyka,1 kg burgonya, 2-3 birsalma, só, őrölt bors, 10 dkg vaj.
Elkészítés: a húst sózzuk, borsozzuk, egészben a tepsibe fektetjük, és fólia alatt harminc percig a sütőben pároljuk. Meghámozzuk a burgonyát, hosszúkás darabokra vágva a tepsibe rakjuk a hús mellé. A birsalmát meghámozzuk, magházát kivesszük, hasonló nagyságúra vágjuk, mint a burgonyát, és elrendezzük a burgonyaszeletek között. Sóval-borssal meghintjük, vajdarabokat rakunk a tetejére. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá, és addig sütjük, amíg a hús meg nem pirul, és az alma jó puha nem lesz.

A kisült birsalmából mártást készíthetünk, mégpedig úgy, hogy a kisült birsalmát leturmixoljuk egy kis sült alaplével és egy kis főzőtejszínnel. Egy csipet fahéjjal és szerecsendióval pikánsabbá tehető a mártás.

A káposzta savanyításánál ,a kád fenekére tegyünk egy-két darab fölszeletelt birsalmát, néhány szál tormát, egy marék sót, aztán tegyük bele az első sor káposztát.

Birsalmasajt, ahogy én készítem.


Szép érett birsalmákat negyedekbe, ha nagyobb, akkor nyolcadára vágom, magházuktól megtisztítom, héjával együtt kevés forró vízben puhára főzöm. A vízhez 1/2 citrom levét teszek, hogy világossárga maradjon a birs.
Szűrőkanállal kiszedem és átturmixolom jó pépes állagúra. Ha kell, keveset a léből adhatunk hozzá. Az áttört gyümölcsöt lemérem és 1 kiló anyagra 50 dkg cukrot számolok. 
Az áttört gyümölcsöt széles lábasban 5-10 percig főzöm, amíg olyan sűrű, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk. Hozzáöntöm a cukrot és gyors tűznél, állandóan kavargatva 15-20 percig tovább főzöm, akkor jó ha hideg porcelántányérba cseppentve a teteje hamarosan bebőrösödik.


Kompótos illetve salátás tálkába öntöm,de lehet puding-, őzgerincforma, mély kistányér stb. A kiöntéssel siessünk, mert gyorsan alvad. Másnap sütőpapírra kiborítom, a tetejére vágott, hámozott mandulát, tisztított diót vagy egy szem aszalt szilvát teszek. Száraz, langyos helyen tartom 2-3 hétig, amíg a külseje egészen megszikkad, 2-3 naponta forgatom.


Celofánpapírba csomagolva száraz helyen tartom. Vékony szeletekre vágva, csemegének fogyasztjuk vagy apró darabokra vágva süteményhez felhasználom.

12 megjegyzés:

  1. - Birs?
    - Bírlak!

    Kellett volna a hordós káposztába pár szem, de nem láttam a piacon.

    VálaszTörlés
  2. Kár, hogy ez a gyümölcsfajta is kihalóban van.A szőlőhegyet járva sok öreg fát láttam, de fiatalt egyet se.Nem csoda, hogy nem láttál a piacon.
    Néhány " bolondot", mint én kivéve nem ültetnek birsfát.A birssajt és lekvár készítés türelmet és időt igényel.

    VálaszTörlés
  3. Ez a leírás jónak tűnik. Egyszer próbáltam nem sikerült a birsalmasajt, talán így ügyesebb leszek :)

    VálaszTörlés
  4. Én is újra kedvet kaptam! Idén "aljas" módon, hagytam elrohadni a fa alatt...vagy elosztogattam pálinkába.De jövőre ezt a sajtot kipróbálom...köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  5. Andi! Sikeres próbálkozást, ezt a birs készítési módot, egy 1955-ben kiadott szakácskönyvből vettem és nekem ez bevált.

    VálaszTörlés
  6. Annaliz!Nahát...nahát...!Nálam a gyümölcs "szent" dolog.Nagyon szeretem, s mily egyszerű a fogyasztása, csak leszedem a fáról és kész.

    VálaszTörlés
  7. Igen, tudom, de a birset nagyon nehéz megpucolni, és engem ez rettent vissza.... "Ellőtték a jobb karomat" - bal kézzel pedig képtelenség hámozni..Így aztán....

    VálaszTörlés
  8. Annaliz!Oké! Megértelek...talán lesz segítséged, ha nem, akkor se olyan nagy veszteség ha nincs birssajt.Bizony már én is érzem, hogy ötven felett már itt fáj ott fáj.( Most nekem is a kézfejem fáj.)

    VálaszTörlés
  9. Megcsináltam!
    Most szedtem tálkákba kíváncsian várom jól sikerült-e?
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  10. Jutka!Bízom benne, hogy finomra sikeredett.Amikor kiszeded a tálkából és még lágy, akkor is tudod még egy kicsit formázni.

    VálaszTörlés
  11. De jó, hogy válaszoltál most szedtem ki és beijedtem egy kicsit mert tegnap keményebbnek tűnt.

    VálaszTörlés
  12. De nagyon finom!!!! Lekvárt főztem be pár üveggel :)

    VálaszTörlés