Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. november 11., péntek

A kocsonya .....


A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel.

Göcseji ételek közül sem hiányozhat a kocsonya, bár készítése erősen kötődik az évszakokhoz, különösen a disznóvágások idejéhez.
” Ábrahám Gézáné Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás” kiadványában olvasható, hogy a falusi családok mindig fogyasztottak kocsonyát bizonyos családi események, egyes nagyobb munkák vagy egyházi ünnepek alkalmával is.

Kiemelkedő családi esemény, családi ünnep volt a lakodalom. Hetesben és Csesztreg környékén a lakodalom két-három napig tartott. Az esküvő napi étkezés után reggelig tartott a mulatozás. Virradatkor Nagytilaj (Vas megye) környékén a „bolházás" (zálogos játék), Hegyhát vidékén pedig a „tűzugrás" volt divatban. Tüzet raktak a lakodalmas ház udvarán gallyakból, és azt kellett először az ifjú párnak, utána a vőfélyeknek, koszorúslányoknak és a vendégeknek átugraniuk. Közben szólt a zene, az ugrókat és a nézőket pálinkával kínálták. A tűzugrás után a reggeli következett, amely kocsonyából, kövesztett (abált) szalonnából és házi kenyérből állt. Reggeli után a kevésbé mulatósak lassan hazafelé indultak. A jobb kedvűek maradtak, és nekik ebédet is készítettek, ami húsleves és pörkölt volt, tört burgonyával. És folytatódott a vigadalom, közben elmentek pihenni pár órát majd visszamentek. A harmadik napi reggeli is kocsonya volt. (Természetesen a napot pálinkával köszöntötték.)

A hegyi pincéknél a baráti mulatozás után, ha másnaposnak érezték magukat, akkor is a kocsonyát ecetes tormával ették.

A vallási ünnepek közül a karácsonyt ünnepelték legjobban, a család ünnepének tartották. Ha az éjféli misére elment a család, onnét hazaérve kocsonyát ettek. Karácsony reggelén a gazda fölszelte az ünnepi kis kenyeret, és a család minden tagja kapott belőle egy kis szeletet a reggeli kocsonya mellé.


Kocsonya füstölt húsból (6-8 személyre) 3 kg kocsonyahús (köröm, fejdarab, farok, bőrke, csülök), 2 fej vöröshagyma, 3 fej fokhagyma, 3-4 babérlevél, 20 szem fekete bors, 1 csöves paprika, 1-2 csípős paprika.
 A füstölt húst a főzés előtt egy nappal áztassuk be. Másnap öntsük le az áztatóvizet. Meleg vízben alaposan mossuk meg, késsel kaparjunk meg minden darab húst. Kétszer-háromszor ismételjük meg a mosást, és csak akkor tegyük fel főni, ha már szép tiszta a lemosó víz. Az utolsó mosás után tegyük egy nagy fazékba, és annyi vizet öntsünk rá, hogy legalább kétujjnyira ellepte. Lassan forraljuk fel, ha a hab kezd jelentkezni, azonnal szedjük le, és ezt addig folytassuk, amíg hab képződik. Ha sok a zsír a víz felszínén, azt is szedjük le. Rakjuk bele a megtisztított vöröshagymát, a gerezdekre szedett, és megtisztított fokhagymát, a babérlevelet, a borsot, a csípős és csöves paprikát, és nagyon lassan forrva főzzük mindaddig, amíg a húsok megfőnek. Ha már
a húsok puhák, vegyük ki egy kistányérra a léből. Tegyük hideg helyre és ha megdermed, akkor leszűrhetjük az egész levet. Ha nem dermed meg, akkor főzzük tovább az ismételt próbáig. Ha a hús megfőtt, akkor szedjük ki, nehogy szétfőjön. ízleljük meg, és ha kell, ízesítsük a levet. A füstölt húsok főzésénél csak akkor sózzuk meg a levet, ha a húsokból nem főtt ki annyi, hogy kellemes sós legyen. Ha már készen vagyunk a főzéssel, tegyünk egy szitába ritka szövésű, tiszta, fehér ruhát, és azon keresztül szűrjük át a levet, így szép, tiszta, átlátszó lesz a kocsonyánk. Természetesen akkor, ha főzés közben is vigyáztunk rá, és a hab nem főtt a levébe. Ha a lé kissé lehűlt, a tetejéről óvatosan szedjük le a zsírt, és ha még így is marad rajta, tiszta itatóspapírral vagy papírszalvétával szívassuk le. A húsokat rakjuk ki tányérokra, és a levet óvatosan merjük rá. Hideg helyen hagyjuk megdermedni. Ecetes tormát adjunk hozzá. A füstölt húsból készült kocsonya főzési ideje a hústól függően 4-5 óra. 



Én inkább az alábbi recept alapján készítem a kocsonyát
Kocsonya friss húsból (6-8 személyre) 1,5 kg friss kocsonyahús (bőrke, csülök), 0,8 kg füstölt tarja (0,5-1 cm szélesre szeletelve, 2 nagyobb sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 2-3 babérlevél, 20-25 szem egész bors, 2 nagy fej fokhagyma, 1 csöves paprika (1-2 cseresznyepaprika, de csak akkor, ha szeretjük a csípőset), 1 evőkanál vegeta, só.
A kocsonyahúsokat langyos vízben megmossuk, éles késsel jól megkaparjuk, többször váltott vízben átmossuk és feltesszük főni, annyi vízben, amennyi ellepi. Lassan felforraljuk, még jobban vigyázzunk, mint a füstölt húsnál, mert jobban habzik, szedjük le a habját és kissé sózzuk meg. Lassan főzzük még legalább fél óráig. Tegyük hozzá a fűszereket, vegetát, a borsot, a babérlevelet, a gerezdekre szedett és megtisztított fokhagymát, a csöves paprikát, főzzük tovább, közben szedjük le a habját és a felgyülemlett zsírt. Ha a húsok félig megfőttek, akkor tegyük hozzá az időközben megtisztított és egészben hagyott sárgarépát és a petrezselyemgyökeret és a tarja szeleteket. Lassan forrva főzzük addig, míg a húsok megpuhulnak. Az egész főzési idő 4-5 óra. Ízleljük meg, és ha kell, ízlésünknek megfelelően ízesítsük. Szűrés, darabolás ugyanaz, mint a füstölt húsokból készített kocsonyánál, csak a sárgarépát és a zöldséget karikákra vagy hosszú csíkokra vagdaljuk, és szépen elrendezve a hús mellé rakjuk a tányérokba. A leszűrt levet a tányérokba rakott húsokra merjük.



 Ha különleges alkalmakra készítjük a kocsonyát, akkor a kész kocsonya léből formába öntsünk 1 cm-nyit (pl. őzgerinc vagy salátástál), hagyjuk megdermedni. Ha már teljesen megdermedt, rakjunk rá ízlésesen tojáskarikákat, uborka szeletkéket, apróbb zöldséglevélkéket, vagy nyáron retek-, kis paradicsomkarikákat. Merjük rá a folyékony, de nem meleg kocsonyalevet, ami a mintát leköti, mérésnél vigyázzunk arra, hogy a díszítő minták el ne mozduljanak. Ha ez a kocsonyáié is megdermedt, akkor rárakhatjuk a kocsonyahúst, és óvatosan rámerjük a kocsonyalevet. Ha az egész mennyiség megdermedt és tálalni akarjuk, akkor a forma külső oldalát egyenletesen töröljük át forró vizes ruhával, és a kocsonyát a formából a megfelelő tálra borítjuk. Formát-olyat válasszunk, amilyen tálunk van, amire ki tudjuk borítani. A kiborított kocsonya nagyon tetszetős, szép látvány. Tálaláskor tegyünk az asztalra citromot, hogy az ételt ki-ki ízlése szerint ízesíthesse

7 megjegyzés:

  1. Drága vagy ! köszi a receptet, itt az ideje a kocsonyának. Bár édesanyám ízeit úgysem tudom visszahozni (füstölt), mégis megpróbálkozom most vele.

    VálaszTörlés
  2. Kaptam egy jó tippet, az őzgerincben formázott változatra, akkor a formát folpackkal kell kibélelni, úgy tuti, hogy szépen kifordítható.

    VálaszTörlés
  3. Jaj, köszi, ez nagyon jó őtlet, és lehet szeletelni, meg diszíteni!Szóval folpack!

    VálaszTörlés
  4. Nálam a mennyiség a döntő....sosem elég..Karácsonykor roskadozik a stelázsim:))))
    De nem teszek sem sárgarépát,sem füstöltet..csak fokhagymát ,borsot,sót!!!!Ecetes hagymával esszük(kötelezően)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Marta!
    Van olyan ember, aki nem szereti a kocsonyát?
    Az, hogy ilyen sokféleképpen készül mutatja, hogy népszerű étel.
    Akkor hajrá, sok-sok finom kocsonyát főzzél, mert már közel a karácsony.

    VálaszTörlés
  6. Mifelénk (Kárpátalján)nem megy bele füstölt hús, de nagyon sok fokhagyma igen, sárgarépa, petr.gyökér, 1-2 nagy fej hagyma héjastól, ami jó színt is ad neki. Hatalmas adag fogyott el Karácsonytájt. Most láb és orrból (régebben túrónak mondták) készült, bőrkékkel.

    VálaszTörlés
  7. Vicuska! Köszi a kiegészítést. Nálam se múlt el a Karácsony kocsonya nélkül.

    VálaszTörlés