Kíváncsi lennék rá, ha kimennék a közeli város főterére
és közvélemény kutatást végeznék, mennyien ismernék és tudnák mi a Naspolya!
Van egy olyan érzésem, hogy nagyon kevesen, főként a
fiatalabb korosztályból.
Nem "szabályos" gyümölcs: a színe barnás,
mintha romlófélben lenne, nem lehet egy jó nagyot harapni belőle, az íze is
szokatlan - de azért érdemes felfedezni a késő ősz gyümölcsét, a naspolyát.
Göcsejben, az öreg pincék között még lehet találni és szedni
ilyenkor novemberben.
www.hazipatika.com internetes portálon sok érdekesség olvasható
e gyümölcsről.
„Gyümölcse gömbölyű vagy körte alakú. Héja molyhos,
színe éretten barna, édeskés fanyar ízű, állománya kásás. Késő ősszel érik. A
fáról leszedve még kemény és élvezhetetlen a naspolya, de érlelés után
megpuhul, vékony héja pergamenszerűen elválik, lehúzható és sötétebb barna
lesz, íze pedig édessé válik.”
Miért jó?
„Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő
mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként. Éretten a nyersen való
fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma.
Tartalmaz még vasat és kalciumot emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is.
A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen
kívül még csonterősítő hatása is van. Gyulladáscsökkentő hatású növényként
ismeri a természetgyógyászat.”
Jó tudni!
„A naspolya ún. utóérő gyümölcs,
október végén, november elején lehet szüretelni. Régen szalmára terítve
érlelték a kamrában, de akkor is jó, ha a leszedésével megvárják az első
fagyot. A somhoz és a kökényhez hasonlóan ugyanis legjobban akkor fogyasztható,
ha megcsípte a dér, népiesen szólva "szottyossá" válik.”
Hogyan
fogyasszuk?
„Feldolgozható gyümölcslekvárnak,
pürének (húsok mellé köretként), vagy más gyümölcsfajtákkal (például birs,
alma, körte, vagy szilva) vegyesen ivólének. Az érett, dércsípte gyümölcsöt
fogyaszthatjuk nyersen. Ilyenkor a héját lehúzzuk, a magokat kikerüljük, mert
ezek élvezhetetlenek. Zselét is lehet belőle főzni, mert sok pektint tartalmaz.”
Érdekességek
„A naspolyafa terméséből és leveléből előállított
készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók.
Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a
népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták. A naspolyamagból
készített teának vesekő elleni gyógyhatást tulajdonítanak.”
Úgy, úgy! Mikor állásában jó sötétre barnul és megpuhul. Akár a vackor. Szeretem, csak ritkán látom. Sajnos. Piacon sem láttam ma sem.
VálaszTörlésÚgy,de úgy küldenék!Tegnap kaptam egy kisebb kosárral,Már megfagyott és ahogy felenged, bizony már "szottyos", maszatolós állagú.Lehet, hogy lekvár lesz belőle.
VálaszTörlésNagyon kedves tőled! Lekvárnak még nem ettem, csak úgy mikor "szottyos" volt. :)
VálaszTörlésLátod ezt szeretnék a kertbe ültetni. Éppen az éjjel (virrasztván, avagy nem tudván visszaaludni) törtem a fejem rajta: ebbe a fagyott földbe gondolom már késő bármi gyümölcsfát ültetni? Amúgy nagy kedvencem a naspolya!
VálaszTörlésMost kaptam valakitől egy jó kilót...lassan érik, de az ízét nagyon szeretem, mert a gyerekkoromra emlékeztet...egy fa volt az egész faluban, onnan szoktunk csórni. Nem tudom ! Kapható ilyen gyümölcsfa valahol? Már annyit kerestük. Ültetnék egyet. Már csak az emlékek miatt is....
VálaszTörlésholdgyöngy,annaliz!
VálaszTörlésIgen kapható ilyen gyümölcsfa, a Google-ban rákeresve, mindenki talál hozzá közeli kertészetben, díszfaiskolák kínálatában naspolyát, több fajta is létezik.
Nahát ennek a díszfaiskolának még a neve is hívogató.(Bp.-től 30 km)
www.tunderfurt.hu