Ünnepel a család, mi legyen az ajándék?
Valami saját kézzel készült meglepetés kellene.
"Terike" blogjában található tésztaszobrász remekművektől
ihletet kaptam. www.szanter.blogspot.com
Legyen a meglepetés ajándék egy formás ünnepi kalácstorta.
S mindenki találjon kedvére valót, három ízesítésű legyen.
Közepén fahéjas-rumos mazsolás, körben a gombócok birssajtos-diós,
és a szélein a tekercsek meggyes mákos töltelékkel készültek.
Recept
Hozzávalók:
60dkg liszt
10dkg cukor
2 tojás + 1 kenéshez
3 dl tej
3 evőkanál Ráma vagy vaj
5 dkg élesztő
1 kávéskanál só
Töltelék
10dkg cukor
2 tojás + 1 kenéshez
3 dl tej
3 evőkanál Ráma vagy vaj
5 dkg élesztő
1 kávéskanál só
Töltelék
20 dkg darált dió és 20 dkg
őrölt mák és 0.5 kg magozott meggy
10 dkg cukor , kevés porcukor
Kevés forró tej
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 vaníliás cukor
10 dkg cukor , kevés porcukor
Kevés forró tej
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 vaníliás cukor
Rumba áztatott mazsola, aszalt szilva, kockára aprított birssajt
Elkészítés:
A
lisztet tálba szitálom.
Kb 1 deci tejben az élesztőt felfuttatom- kevés cukorral és 1 evőkanál liszttel. 2 tojást cukorral habosra keverem .A liszt közepébe mélyedést csinálok és beleöntöm a megkelt élesztőt, a habosra kevert tojást, és fakanállal összedolgozom. Még teszek hozzá langyos tejet - szükség
szerint kb. 3 dl, majd hozzáöntöm az olvasztott vajat.
Az egészet alaposan összedagasztom - megszórom liszttel és meleg helyen kelni hagyom.(30- 40 perc)
Közben kimagozom a gyümölcsöt, elkészítem a diós és mákos tölteléket és kikenem a tepsit olajjal, vagy sütőpapírt teszek bele.
Ha a tészta már legalább kétszeresére megkelt, lisztezett deszkán kinyújtom fél centi vastagra. Kettő részre osztva,felét 5x5 kockákra vágom, megtöltöm a diós töltelékkel. A másik felére rákenem a mákos tölteléket, rászórom a magozott gyümölcsöt és feltekerem, mint a bejglit, A rúdból 2 cm-s darabokat vágok. A tepsiben torta formában elrendezem, megkenem tojássárgájával. Begyújtom a sütőt és a tésztát meleg helyre állítom. Kb 20-25 percig hagyom kelni még.170 fokon kb 40 percig sütöm.
Kb 1 deci tejben az élesztőt felfuttatom- kevés cukorral és 1 evőkanál liszttel. 2 tojást cukorral habosra keverem .A liszt közepébe mélyedést csinálok és beleöntöm a megkelt élesztőt, a habosra kevert tojást, és fakanállal összedolgozom. Még teszek hozzá langyos tejet - szükség
szerint kb. 3 dl, majd hozzáöntöm az olvasztott vajat.
Az egészet alaposan összedagasztom - megszórom liszttel és meleg helyen kelni hagyom.(30- 40 perc)
Közben kimagozom a gyümölcsöt, elkészítem a diós és mákos tölteléket és kikenem a tepsit olajjal, vagy sütőpapírt teszek bele.
Ha a tészta már legalább kétszeresére megkelt, lisztezett deszkán kinyújtom fél centi vastagra. Kettő részre osztva,felét 5x5 kockákra vágom, megtöltöm a diós töltelékkel. A másik felére rákenem a mákos tölteléket, rászórom a magozott gyümölcsöt és feltekerem, mint a bejglit, A rúdból 2 cm-s darabokat vágok. A tepsiben torta formában elrendezem, megkenem tojássárgájával. Begyújtom a sütőt és a tésztát meleg helyre állítom. Kb 20-25 percig hagyom kelni még.170 fokon kb 40 percig sütöm.
Naháát! Nem vagy tehetségtelen tésztaszobrász. Nagyon mutatósra sikeredtek. Méltó dísz s íz egy családi ünnephez. :)))
VálaszTörlésAjaj, ezt megsütni!Ez tényleg szívbéli ajándék!
VálaszTörlésBár én nem kóstoltam meg,de az ünnepelttől kapott dicséret örömmel töltött el.
VálaszTörlésGyönyörű lett!!!
VálaszTörlésVicuska!Nővérem szülinapjára készítettem, muszáj volt, hogy jól sikerüljön.Köszi!
VálaszTörlés