Sok Fórumon lehet hallani és látni az egészségmegőrzésre, a szervezetünk
megújítására szolgáló különféle diétázási módszerekről.
Mi először egy betegség kapcsán ( tartósan magas vérnyomás ) kezdtünk el
keresgélni gyógyszereken túli megoldást.
Még régebben 1990 . évben került a kezünkbe
-
Harvey és Marilyn Diamond
szerzőpáros, TESTKONTROLL - című kiadványa.
A könyvben ajánlott módszer újdonságként hatott ránk és kíváncsivá is
tett.
Testkontroll nem más, mint az étkezési szokásaink megváltoztatása.
-
” Nemcsak az számít, hogy
mit eszünk, hanem az is rendkívül fontos, hogy mit, mikor és mit, mivel,
hogyan, milyen kombinációban, ételtársításban fogyasztunk el.”
Gondoltuk egy próbát megér, hogy lássuk igazak e a leírt hatások.
Azóta két jelszavunk lett mikor és hogyan!
Az elmúlt hosszú évek alatt, mindig követtük azt a tanácsot, hogy a délelőtti
órákban csak gyümölcsöt fogyasztunk.
A gyümölcs fogyasztásánál helyes mód, ha nem valami mással, hanem
önmagában fogyasztjuk.
Az Ünnepi lakomák után az Újév nem indulhat másképp, mint egy tisztító,
fogyasztó kúrával. Ami nekünk azt jelenti, hogy a reggeli és vacsoraétkezés is
gyümölcsökből áll. Az ebédünk sok zöldségből, kevés húsból és szénhidrát
szegény ételből tevődik össze.
Gyümölcsök és a gyümölcsevés nekünk nem okoz nehézséget, mert bármilyen
fajtáját egyszerűen imádjuk.
Sokféle gyümölcs közül a Januári hónap kedvencei közé sorolom a
téli körtét, az almát és a kivit.
Miért jó?
A körte az egészség, a
szerencse és a remény szimbóluma. Az édes és lédús körte nagyszerű téli
tartalék, rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok jóízű tárháza.
Emésztést segítő hatása miatt a fogyókúrás étrend ideális kiegészítője.Hogyan fogyasszuk?
Mindig étkezés előtt együk a gyümölcsöt! A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.
Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az
ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a
tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti. A körtét
cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt
fogyókúrához is ajánlják.
A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő
diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és
a koleszterinszintet.
A benne lévő
pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, tehát
méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű fogyasztását
is ajánlják: tíz napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott
körtét!
Ha a körte levét fél óráig főzzük, fáradtságunk
ellenszere lehet, energiaitalként ihatjuk. Mindennek a tetejébe a körte depresszió ellen is kiváló!
Mit csináljunk belőle?
A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de körtelevest is készíthetünk, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, pálinkát is főzhetünk belőle, felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, süteménybe. Különösen finom az aszalt körteA birsalmához hasonlóan készíthetünk belőle sajtot: a megtisztított körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, és a gyümölcshús mennyiségének felével megegyező tömegű cukorral és kilónként fél citrom levével sűrűre főzzük. Hozzáadjuk az áttört körtét, és újra felfőzzük. A masszát formá(k)ba öntjük, és minimum két napig szárítjuk.
Kivi
Miért jó?
A
Kínából származó kivi fontos nyomelemeket, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat
rejt magában. 100 g kivi mindössze 40 kalóriát, 100-250 mg
C-vitamint, A-, D- és E-vitamint is tartalmaz. Egy-két szem kivi napi A- és
C-vitamin szükségletünket is fedezheti. Különösen gazdag vasban és káliumban,
fontos szelénforrás.
Fogyasztása erősíti az immunrendszert, a vérereket és a kötőszöveteket,
valamint elősegíti a szívizom működését. Alacsony
kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják.
Hogyan fogyasszuk?
A kivit legegyszerűbb nyersen enni. Az igazán finom, érett kivi, már annyira puha, hogy nehéz hámozni, elvileg nem is kell, mert a héja is ehető. Ki lehet viszont kanalazni a héjából, vagy néha egyszerűen le lehet húzni róla a barna szőrös héjat. Kicsit megcitromozva még pikánsabb üde íze lesz.
Mit csináljunk belőle?
Kerülhet gyümölcssalátába
is, s ha még diódarabokat is teszünk a salátába, nem csak színpompás, de igazán
fenséges desszertet kapunk. Eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak is, én
kevés cukor hozzáadásával lekvárt készítettem kiviből. Igazán nagyon finom.
U.i.:
Anno a szigoruan betartott Testkontroll módszer alapján, három hónap alatt én 14 kg-t, a párom 30 kg-t fogytunk. Azon a nyáron lazán teljesítettünk 25-30 km-s gyalogtúrákat. Van benne valami igazság........
A körtéből sose elég...azt hiszem, ültetünk még.Most, hogy írtad, mennyi mindenre jó. Na és az íze !
VálaszTörlés