Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. április 13., péntek

Ismerkedem a medvehagymával…..ételekhez.


Kedves ismerősünk meglepett egy nagy tálnyi medvehagymával. A medvehagyma hírét már hallottam, de én még nem szedtem és nem használtam fel ezt a növényt. Most itt a lehetőség pótolni a mulasztásomat, hiszen a tavasz első hírnöke a medvehagyma, a magyar gasztronómiába is már pár éve berobbant. A növény töretlen népszerűségét friss, zamatos íze és az ébredő erdő tavasz illata adja.

Pár levelet elcsócsálva, meglepődve tapasztaltam erőteljes csípős fokhagyma izét. Interneten böngészve nagyon jó, gusztusos ételeket és remek elkészítési ötleteket találtam a medvehagymára.

Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény.

A sokféle recept közül az alábbiakat próbáltam ki és nekünk nagyon ízlettek.

Medvehagymás tócsni

Hozzávalók: kb. 12 darabhoz:

  • 2 db burgonya, 1 db sárgarépa, kb. 12-13 levél medvehagyma
  • 1 tojás, fél zsemle beáztatva, 1 marék kockára vágott gomba
  • petrezselyem, zsemlemorzsa, só,bors, őrölt szerecsendió, gyömbér,  ízlés szerint.

Elkészítés:

Egy tálba a tesszük a finomra reszelt burgonyát és sárgarépát, a medvehagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. A fél zsemlét kinyomkodjuk, és a többi hozzávalókkal összekeverjük, annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól összeálljon.

Forró olajba kanállal kis gombócokat szaggatunk, kicsit elnyomkodjuk, hogy lepény formája legyen. Hamar sül, vigyázni kell vele, nehogy megégjen.
Főzelékek és saláták mellé különösen finom. Én majonézes brokkoli és majonézes babsalátához (zöldbab - nagyszemű puha fehérbab) tálaltam.


 

Medvehagymás krémleves erdei gombával

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor medvehagyma, 1 maréknyi erdei gomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma, 1-1 sárgarépa,fehérrépa, 1 húsleveskocka
  • 1 kk öröltbors,1 dl tejföl,1 evőkanál olaj, só. pirospaprika, liszt
Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockákra vágva üvegesre dinsztelem a zsiradékon. Ezután hozzáadom a durvára vágott medvehagymát, kicsit megfonnyasztom, és vízzel felöntve, húsleveskockával dúsítva, borsozva kb. 15 perc alatt készre főzöm az alapot.

Ha kész, leveszem a tűzről, és simára turmixólom. Visszateszem a tűzre, felforralom, és belerakom a feldarabolt erdei gombát, a felkarikázott zöldségeket és kb. 20 percig főzöm még vele a levest. Hozzáöntöm a pirospaprikával, kevés liszttel elkevert tejfölt és összeforralom. Lehet szárított gombával is készíteni, de akkor előtte be kell áztatni a gombát.

 

Mustáros-tejfölös csirkecombos ragu medvehagymás gombóccal

Hozzávalók: 2 főre

A gombóchoz:
  • 10 dkg krumpli, 10 dkg liszt,7-8 levél medvehagyma
  • 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 tojás
  • só,bors, szerecsendió.
A raguhoz:
  • 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg paprikás kolbász, 30 dkg csirkecombfilé
  • 1 fej hagyma,1 nagy pohár tejföl,bors,pirospaprika
  • 10 dkg zöldbab,10 dkg cukorborsó,1 teáskanál dijoni mustár

Elkészítés:

A szalonnát és a csirkecombot felkockázzuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, a kolbászt is félkarikákra vágjuk.
Egy nagy serpenyőbe tesszük a szalonnát, zsírját kiolvasztjuk. Rá mehet a hagyma és a kolbász, egy kicsit együtt kevergetjük. Rátesszük a húst, ha kifehéredett, ráöntjük a tejfölt. Ha rotyogni kezd, ráöntünk 1 pohár vizet. Ha így is felforrt, mehet bele a zöldbab, meg a borsó. Utána a mustár,ízlés szerint pirospaprika, megborsozzuk, megkeverjük. Alacsony lángon addig főzzük, míg megpuhul a hús. Időnként vizet öntünk hozzá, ha nagyon besűrűsödne.

Közben elkészítjük a gombócokat. Megfőzzük a kockákra vágott krumplit, ha kész, a vajjal, sóval, borssal, szerecsendióval krumplipürét készítünk. Ha kicsit kihűlt, hozzákeverünk 1 tojást, 10 dkg lisztet és kb. 7-8 levél felaprított medvehagymát. Megsózzuk.
Egy fazékban vizet forralunk, vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe tesszük. Pár perc után érdemes óvatosan megkeverni, mert leragadhatnak. Ha feljöttek, lejjebb vesszük a lángot, és még 5 percig főzzük. A kész raguval tálaljuk.




A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.

További ötletek és a gyógyhatásáról ITT  lehet olvasni.

6 megjegyzés:

  1. Én is kaptam, s mielőtt nekeiestem volna valami szólt, kérdezzek rá az orvosnál valamelyik gyógyszerem miatt. Sajnos nem ehetem, de a sóskát sem, pedig abból is benyakaltam. Imádom. Azért egy kóstolásnyi időre, vagyis egy ételre kipróbálom. Köszönöm a recepteket.

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szívesen használnám, de még nem volt szerencsém hozzá itt Norvégiában. Pedig olvastam, hogy megterem itt is, ki kell derítenem, hol:)

    VálaszTörlés
  3. Magam, és vegetáriánus kislányom nevében köszönöm a recepteket...én is fogok szedni, feltéve, ha a kapzsi, harácsoló, piacra hordó emberek, hagytak egy keveset. Úgy tudom, a hatóanyaga csak addig jó, amíg nem virágzik....
    Holdgyöngy! A sóskával én is megjártam, mivel imádom, egész nap rájártam, a vége egy nagy-nagy gyomorégés lett !

    VálaszTörlés
  4. Íme úgy terjed a medvehagyma, mint egy fertőzés. :)

    VálaszTörlés
  5. Annalíz, valóban jó lenne megtanítani rá a népet, hogy letépve vagy vágva szedjék le a medvehagymát és ne hagymástól tépjék ki a földből!
    Nekem is tetszik a medvehagyma, több módon is kipróbáltam az elmúlt héten, a maradékot felaprítva lefagyasztom és olajban is rakok el. Mostanáig frissen elállt a hűtőben, miközben naponta csipegettem belőle- vajas kenyérhez, csirkét pároltam vele, nokedliba csempásztem stb.

    VálaszTörlés
  6. upsz melléütöttem, csempÉsztem :) Kimaradt a bejegyzésből- remek ételeket készítettél vele, belőle!

    VálaszTörlés