Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. szeptember 3., hétfő

Fekete szeder gyümölcs és……Növényi gyógyszer


Idei évben sajnos kevés szedrem lett. Bár a hosszú lugason sok termés mutatkozott, de a drasztikus csapadék hiány hamar tönkretette.
Így nem csodálkoztam, amikor az üzletekben 3000-4000 Ft-ért láttam a kilogrammos árát.


A szedernek a gyümölcsén kívül a levelei is nagyon hasznosak.

Gyűjtjük: a leveleit egész évben.
Ajánlható: A levelekből főzött tea gyomornyugtató. A főzetet alkalmazzák hasmenés, cukorbaj és erős havivérzés esetében. Vértisztító is.

A szeder bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin, kis mennyiségben fehérje, zsír és szénhidrát. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak. 

Feketeszeder tartalmaz szalicitálokat, mely természetes fájdalomcsillapító és szignifikánsan csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
E vitaminja erős antioxidáns, mely segít a bőr egészségét fenntartani a szabadgyökökkel szemben, melyek okozzák a ráncokat és foltokat a bőrön.
 C vitaminja hozzájárul az immunrendszer védelméhez.

Nekem kedvencem e savanykás gyümölcs. Teljesen érett szeder az igazán aromás. Ilyenkor nagyon zamatos, lédús. Legjobb, ha frissen a bokorról szedve fogyasztjuk.


De feldolgozva is nagyon finom. Almával kombinálva csodás süteményeket, tortát süthetünk belőlük. Természetesen lekvárt, gyümölcslevet, bort és likőrt is készíthetünk a szederből.

Sok recept közül néhány:

Pikáns szederszósz:

Hozzávalók: 25 dkg szeder, 4 dkg cukor, 1,25 dl vörösbor, 3 evőkanál konyak, 1-1 késhegynyi szegfűszeg, fahéj, 1 teáskanál csípős mustár.

Elkészítése: nyomkodjuk át a szederbogyókat egy szitán. A gyümölcspépből és a többi hozzávalóból főzzünk sűrű szószt.

Kiválóan illik hideg halételekhez.

Szedres-cseresznyés pite, pataki tálban sütve.




A szeder szeptember közepéig hoz termést, most a hűvösebb és kissé csapadékosabb időjárásban talán meg tudunk szedni a gyümölcséből.

3 megjegyzés:

  1. A mi szedrünk sem úszta meg ezt az őrült meleget...pedig Dani és én nagyon szeretjük...A levelet még nem hallottam, de kipróbálom.Köszi a receptet is.

    VálaszTörlés
  2. Ó! Ha tudnád mennyi szedret szedtünk évekkel ezelőtt. 2-3 mázsát egy-egy nap. Az egész család szedte, volt felvásárló, jól jött fizetés kiegészítésnek az érte kapott pénz. Aztán egyszerre nem volt rá igény. Szedtük, nem vitték, szedtük volna, nem kellett. Ott ment tönkre a termés. Még egy-két évig kínlódtunk, sajnáltuk, hogy nem tudunk mit kezdeni a több mázsa szederrel, míg aztán mindenki feladta. Talán ezer termelő. Most már nem is műveljük, nincs rá piac. Éva

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva!
    Sajnálattal olvastam a szederrel kapcsolatos történetedet.
    Lehet, hogy nagybani termésnek nincs már piaca, de...kisebb mennyiségre a termelői piacokon van igény.Én az Őriszentpéteri piacon tapasztalom, hogy keresték a szedret, málnát.
    Egyik kistermelő árulta nyáron, egészen szeptember elejéig a friss gyümölcsöt és a belőle készült szörpöt is.Vitték.

    VálaszTörlés