Az Őszi hűvösebb és csapadékosabb napok meghozták a
gombákat.
Végre, mert már nagyon hiányzott a gombaszedés élménye
és a finomabbnál finomabb gombás ételek.
Göcsej vidéke gazdag a szedhető gombáktól.( Már ha az
időjárás kedvező.)A Vargányáról idén le kell mondanunk, kevés helyen pár napig
volt található. De itt sorakoznak már az őszi gombák. A réti szegfűgomba, a
sampion és a lila pereszke, meg a fenyvesekben már mutatkozik a rizike.
Akácosokban, erdők szélén megjelent a mi egyik kedvenc
gombánk a Nagy Őzláb gomba.
A múlt héten kétszer is jártunk a Novai és Szilvágyhoz
közeli erdőkben. Aznapi és még a másnapi vacsorára valót is sikerült szedni
ebből a szép és jellegzetes gombából.
Ez a gomba legfinomabb kirántva elkészítve,
liszt,tojás,zsemlemorzsába forgatva és bő, forró olajban kisütve. Néhány perc
alatt kész is a vacsora. Majonézzel, tartármártással körítve.
Levesbe is főzhető,
ha sokat szedünk, akkor leszoktam szárítani és akkor fűszerként teszem
az ételekhez.
Tejszínes,
tárkonyos őzlábgomba leves
Hozzávalók: 4
személy részére 2 liter házi készítésű húsleves, kb. 50 dkg őzlábgomba, 1
közepes fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 3 szál
sárgarépa, 2 szál zöldséggyökér, 1 kisebb zellergumó, 1-2 evőkanál szárított
tárkonylevél , 1,5-2 dl tejszín, 1 csapott evőkanál keményítő, vagy liszt, só,
frissen őrölt bors, 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé.
Elkészítés: A megpucolt hagymát felkockázzuk és a zsíron elkezdjük dinsztelni. A zöldségeket megpucoljuk és csíkokra szeleteljük, vagy reszeljük. A fokhagymagerezdeket is felkockázzuk, a dinsztelődő hagymához adjuk, keverünk rajta néhányat, majd hozzá adjuk a felcsíkozott zöldségeket, megkeverjük és fedő alatt pároljuk néhány percig. Ekkor a zöldségekhez adjuk a tárkonyt, a borsot és 1-2 percig pároljuk a zöldségekkel, majd felöntjük a levessel. A gombát megmossuk, lecsöpögtetjük és a leveshez adjuk. Sózzuk, ha szükséges és kb. 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megfőnek. (Ha túl sűrű a leves adhatunk hozzá vizet.) A keményítőt kevés vízzel és a tejszínnel elkeverjük, a leveshez öntjük, hagyjuk összefőni. A tűzről levéve citromlével ízesítjük.
Elkészítés: A megpucolt hagymát felkockázzuk és a zsíron elkezdjük dinsztelni. A zöldségeket megpucoljuk és csíkokra szeleteljük, vagy reszeljük. A fokhagymagerezdeket is felkockázzuk, a dinsztelődő hagymához adjuk, keverünk rajta néhányat, majd hozzá adjuk a felcsíkozott zöldségeket, megkeverjük és fedő alatt pároljuk néhány percig. Ekkor a zöldségekhez adjuk a tárkonyt, a borsot és 1-2 percig pároljuk a zöldségekkel, majd felöntjük a levessel. A gombát megmossuk, lecsöpögtetjük és a leveshez adjuk. Sózzuk, ha szükséges és kb. 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megfőnek. (Ha túl sűrű a leves adhatunk hozzá vizet.) A keményítőt kevés vízzel és a tejszínnel elkeverjük, a leveshez öntjük, hagyjuk összefőni. A tűzről levéve citromlével ízesítjük.
Ismertető jegyei:
Feltűnő, igen nagy, hosszú tönkű, esernyőszerű gomba.
A kalap
közepén csúcsos, barna, a többi részén, világos alapon barna, felszakadozó
pikkelyektől tarka. Barnán tarkázott tönkje lefelé vastagodó, alul gumós, és
rajta eltolható gyűrű van.
A fiatal gomba:
Tönkje duzzadt, felfelé vékonyodó, alul széles talpon álló. A
tönk csúcsán a kalap kicsiny, tojás alakú, ezért a fiatal gomba dobverőre,
cimbalomütőre emlékeztet.
Ezt ettük szombaton, igaz hagyományosan, rántva, hamar-hamar. Nagyon finom volt, így is.
VálaszTörlésAlig-alig van felénk az idén. Annál több a tinórufélékből.
VálaszTörlésHoldgyöngy, remélem még a következő szombatokon is fogyaszthatunk Őzlábgombát.Találtam egy füstölt sonkával megtöltött gomba receptet, kipróbálnám.
VálaszTörlésMj!Igen itt is sok a tinóru, ismered az aranysárga fenyőtinórut?
VálaszTörlésIdén először szedtem fel,kirántottam és pörköltnek is elkészítettem három napja.Még élek, akkor talán a jó példányokat szedtem.
Kaptunk fenyőtinorut ajándékba, de sajnos nem mertem elkészíteni, és kiöntöttem :-(....ezt a gombát felénk nem ismerik. Az őzlábgomba pedig szinte teljesen eltűnt...
VálaszTörlés