Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. október 8., hétfő

Menjünk és szedjünk Őzláb gombát….



Az Őszi hűvösebb és csapadékosabb napok meghozták a gombákat.
Végre, mert már nagyon hiányzott a gombaszedés élménye és a finomabbnál finomabb gombás ételek.

Göcsej vidéke gazdag a szedhető gombáktól.( Már ha az időjárás kedvező.)A Vargányáról idén le kell mondanunk, kevés helyen pár napig volt található. De itt sorakoznak már az őszi gombák. A réti szegfűgomba, a sampion és a lila pereszke, meg a fenyvesekben már mutatkozik a rizike.
Akácosokban, erdők szélén megjelent a mi egyik kedvenc gombánk a Nagy Őzláb gomba.


A múlt héten kétszer is jártunk a Novai és Szilvágyhoz közeli erdőkben. Aznapi és még a másnapi vacsorára valót is sikerült szedni ebből a szép és jellegzetes gombából.
Ez a gomba legfinomabb kirántva elkészítve, liszt,tojás,zsemlemorzsába forgatva és bő, forró olajban kisütve. Néhány perc alatt kész is a vacsora. Majonézzel, tartármártással körítve.


Levesbe is főzhető,  ha sokat szedünk, akkor leszoktam szárítani és akkor fűszerként teszem az ételekhez.


Tejszínes, tárkonyos őzlábgomba leves 

Hozzávalók: 4 személy részére 2 liter házi készítésű húsleves, kb. 50 dkg őzlábgomba, 1 közepes fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 3 szál sárgarépa, 2 szál zöldséggyökér, 1 kisebb zellergumó, 1-2 evőkanál szárított tárkonylevél , 1,5-2 dl tejszín, 1 csapott evőkanál keményítő, vagy liszt, só, frissen őrölt bors, 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé.

Elkészítés: A megpucolt hagymát felkockázzuk és a zsíron elkezdjük dinsztelni. A zöldségeket megpucoljuk és csíkokra szeleteljük, vagy reszeljük. A fokhagymagerezdeket is felkockázzuk, a dinsztelődő hagymához adjuk, keverünk rajta néhányat, majd hozzá adjuk a felcsíkozott zöldségeket, megkeverjük és fedő alatt pároljuk néhány percig. Ekkor a zöldségekhez adjuk a tárkonyt, a borsot és 1-2 percig pároljuk a zöldségekkel, majd felöntjük a levessel. A gombát  megmossuk, lecsöpögtetjük és a leveshez adjuk. Sózzuk, ha szükséges és kb. 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megfőnek. (Ha túl sűrű a leves adhatunk hozzá vizet.) A keményítőt kevés vízzel és a tejszínnel elkeverjük, a leveshez öntjük, hagyjuk összefőni. A tűzről levéve citromlével ízesítjük.




 Ismertető jegyei:

 Feltűnő, igen nagy, hosszú tönkű, esernyőszerű gomba. 
A kalap közepén csúcsos, barna, a többi részén, világos alapon barna, felszakadozó pikkelyektől tarka. Barnán tarkázott tönkje lefelé vastagodó, alul gumós, és rajta eltolható gyűrű van. 

 A fiatal gomba: Tönkje duzzadt, felfelé vékonyodó, alul széles talpon álló. A tönk csúcsán a kalap kicsiny, tojás alakú, ezért a fiatal gomba dobverőre, cimbalomütőre emlékeztet. 

  Kevés gomba hasonlít hozzá. A mérgező vörhenyes és rozsdás őzlábgombák, valamint ezek rokonai lényegesen kisebbek,  a szár eltávolításánál illetve a kalap kettéválasztásánál azonnal elszínesedik. piruló változat, így nem téveszthetők vele össze.

5 megjegyzés:

  1. Ezt ettük szombaton, igaz hagyományosan, rántva, hamar-hamar. Nagyon finom volt, így is.

    VálaszTörlés
  2. Alig-alig van felénk az idén. Annál több a tinórufélékből.

    VálaszTörlés
  3. Holdgyöngy, remélem még a következő szombatokon is fogyaszthatunk Őzlábgombát.Találtam egy füstölt sonkával megtöltött gomba receptet, kipróbálnám.

    VálaszTörlés
  4. Mj!Igen itt is sok a tinóru, ismered az aranysárga fenyőtinórut?
    Idén először szedtem fel,kirántottam és pörköltnek is elkészítettem három napja.Még élek, akkor talán a jó példányokat szedtem.

    VálaszTörlés
  5. Kaptunk fenyőtinorut ajándékba, de sajnos nem mertem elkészíteni, és kiöntöttem :-(....ezt a gombát felénk nem ismerik. Az őzlábgomba pedig szinte teljesen eltűnt...

    VálaszTörlés