A Sütőtök sok cukrot, fehérjét, emészthető rostanyagot,
vitaminokat és ásványi anyagot tartalmaz. A húsában levő karotin, ami az A
vitamin elővitaminja, valamint a magjában található E és C vitamin
antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél így
csökkentik a daganatos betegségek, az
érelmeszesedés, és a prosztata betegségeinek kialakulását. Káliumtartalma
miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó
hatása is van.
Téli időszakban nemcsak igazi finomság, hanem a
megfázásos betegségek hatékony ellenszere.
A sütőtök természetes
gyümölcssav- és A vitamin forrás, s mint ilyen fényesíti a bőrt.
Ugyanakkor nyugtatja és hidratálja. Minden bőrtípusra alkalmas, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrtípusok esetében is
jótékony hatású. Kedvező hatással van a pattanásos bőrre.
Ráadásul a többi összetevő felszívódását is segíti, így a kezelés végével a
selymes bőr csak úgy ragyog!
A tök leve szintén jótékony hatású. Fontos szerepe van
a meghűléses betegségekkel járó
gyulladásokat gyógyításában. Allergikus köhögés, tüsszögés, sőt az asztmás rohamokat is
csökkenthetjük, ha töklét fogyasztunk. Kálium
tartalmának köszönhetően elősegíti a vér tisztítását.
Készíthetünk sütőtöklevet, nyers sütőtökből, esetleg más gyümölcsökkel,
almával, körtével kombinálva.
A hagyományos magyar konyha
egyik kedvelt téli csemegéje az
Észak Amerikából származó sütőtök.Édesanyám patyolatöknek hívta és szép nagy kerek tököket termesztett.
Nem véletlen a népszerűsége a töknek, hiszen a sütőtök kedvező
árfekvésű, és magas tápértékű zöldség.
Őszi , téli hosszú estéket hangulatossá teszi a konyhát
betöltő sütőtök illata. Én önmagában vagy mézzel megkenve sütöm meg.
Különleges lekvár
alapanyag a megsült tök, ilyenkor mikroban sütöm meg. Előtte a héjától
megszabadítom és felkockázom, kb.15-20 perc alatt megsül. A tök édességétől
függően 1 kg sütőtök püréhez 20-25 dkg cukrot teszek és belenyomok 1-2
narancsnak a levét,1 kávéskanál őrölt fahéjat és 15 percet forralom, utána
forrón megy az üvegekbe.
Ajánlok egy egyszerű és könnyen készíthető sütőtökös édességet, jó vendégvárónak
is napokkal előbb elkészíthető.2-3 nap eltartható hűtőben.
Az Őrségi
tökfesztiválra készítettem el, ahol nagy sikere volt, gyorsan elfogyott a
60 db golyó (5 dkg/db).
Kínálgatás és megkóstolás után nagyon sokan kérték a
receptjét a golyónak és a narancsos sütőtök lekváromnak is. Mivel egyszerű, ott
helyben fel is jegyezték.
.
Sütőtökös kókuszgolyó
Hozzávalók:
1 kg megsült sütőtök püré (1,5-1,8 kg nyers tök)
15 dkg darált dióbél
30 dkg darált háztartási keksz
15 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
1. A sütőtököt megmossuk, feldaraboljuk, magjait kikaparjuk és héjastul alufóliával bélelt tepsire rakjuk. Sütőben közepes lángon kb. 40-50 perc alatt megsütjük. Ha kész, megvárjuk, míg kihűl.
2. Ha a tök kihűlt, a húsát leválasztjuk a héjáról és egy nagyobb tálban villával szétnyomkodjuk.
3. Hozzáadjuk a darált diót és darált kekszet és végül a cukrot is. Összegyúrjuk a tésztát, végül golyókat formázunk belőle és megforgatjuk kókuszreszelékben.
Az unokám ovis tökpartijára megsütöm, csak az a kérdésem, hogy előző nap elkészíthető-e? Éva
VálaszTörlésMicsoda jó ötlet, még nálunk is figyel egy kis tök...Köszi!
VálaszTörlésKedves Éva! igen, előtte nap elkészítheted, csak éjjelre tedd hűtőbe.Nálam ízlett a gyerekeknek mert nem érződik ki nagyon a sütőtök.
VálaszTörlésKolozsgabi! Köszi!
VálaszTörlésEgész télen lehet olcsón kapni a tököt ,s lehet sütni gyakran, mert finom és egészséges.Karácsony tájékán is jó vendégváró.
Úgy látom figyelmetlen voltam, mert leírtad, hogy hűtőben 2-3 napig eltartható. Elnézésedet kérem. Köszönöm a választ. Éva
VálaszTörlés