Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. október 10., szerda

A Sütőtök, mint növényi gyógyszer…..



A Sütőtök sok cukrot, fehérjét, emészthető rostanyagot, vitaminokat és ásványi anyagot tartalmaz. A húsában levő karotin, ami az A vitamin elővitaminja, valamint a magjában található E és C vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél így csökkentik a daganatos betegségek, az érelmeszesedés, és a prosztata betegségeinek kialakulását. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.
Téli időszakban nemcsak igazi finomság, hanem a megfázásos betegségek hatékony ellenszere.
A sütőtök természetes gyümölcssav- és A vitamin forrás, s mint ilyen fényesíti a bőrt. Ugyanakkor nyugtatja és hidratálja. Minden bőrtípusra alkalmas, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrtípusok esetében is jótékony hatású. Kedvező hatással van a pattanásos bőrre. Ráadásul a többi összetevő felszívódását is segíti, így a kezelés végével a selymes bőr csak úgy ragyog!

A tök leve szintén jótékony hatású. Fontos szerepe van a meghűléses betegségekkel járó gyulladásokat gyógyításában. Allergikus köhögés, tüsszögés, sőt az asztmás rohamokat is csökkenthetjük, ha töklét fogyasztunk. Kálium tartalmának köszönhetően elősegíti a vér tisztítását. Készíthetünk sütőtöklevet, nyers sütőtökből, esetleg más gyümölcsökkel, almával, körtével kombinálva.


A hagyományos magyar konyha egyik kedvelt téli csemegéje az Észak Amerikából származó sütőtök.Édesanyám patyolatöknek hívta és szép nagy kerek tököket termesztett.
 Nem véletlen a népszerűsége a töknek, hiszen a sütőtök kedvező árfekvésű, és magas tápértékű zöldség.
Őszi , téli hosszú estéket hangulatossá teszi a konyhát betöltő sütőtök illata. Én önmagában vagy mézzel megkenve sütöm  meg.

Különleges lekvár alapanyag a megsült tök, ilyenkor mikroban sütöm meg. Előtte a héjától megszabadítom és felkockázom, kb.15-20 perc alatt megsül. A tök édességétől függően 1 kg sütőtök püréhez 20-25 dkg cukrot teszek és belenyomok 1-2 narancsnak a levét,1 kávéskanál őrölt fahéjat és 15 percet forralom, utána forrón megy az üvegekbe.


Ajánlok egy egyszerű és könnyen készíthető sütőtökös édességet, jó vendégvárónak is napokkal előbb elkészíthető.2-3 nap eltartható hűtőben.



Az Őrségi tökfesztiválra készítettem el, ahol nagy sikere volt, gyorsan elfogyott a 60 db golyó (5 dkg/db).
Kínálgatás és megkóstolás után nagyon sokan kérték a receptjét a golyónak és a narancsos sütőtök lekváromnak is. Mivel egyszerű, ott helyben fel is jegyezték.
.
Sütőtökös kókuszgolyó



Hozzávalók:
1 kg  megsült sütőtök püré (1,5-1,8 kg nyers tök)
15 dkg darált dióbél
30 dkg darált háztartási keksz
15 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék

1. A sütőtököt megmossuk, feldaraboljuk, magjait kikaparjuk és héjastul alufóliával bélelt tepsire rakjuk. Sütőben közepes lángon kb. 40-50 perc alatt megsütjük. Ha kész, megvárjuk, míg kihűl.
2. Ha a tök kihűlt, a húsát leválasztjuk a héjáról és egy nagyobb tálban villával szétnyomkodjuk.
3. Hozzáadjuk a darált diót és darált kekszet és végül a cukrot is. Összegyúrjuk a tésztát, végül golyókat formázunk belőle és megforgatjuk kókuszreszelékben.




5 megjegyzés:

  1. Az unokám ovis tökpartijára megsütöm, csak az a kérdésem, hogy előző nap elkészíthető-e? Éva

    VálaszTörlés
  2. Micsoda jó ötlet, még nálunk is figyel egy kis tök...Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva! igen, előtte nap elkészítheted, csak éjjelre tedd hűtőbe.Nálam ízlett a gyerekeknek mert nem érződik ki nagyon a sütőtök.

    VálaszTörlés
  4. Kolozsgabi! Köszi!
    Egész télen lehet olcsón kapni a tököt ,s lehet sütni gyakran, mert finom és egészséges.Karácsony tájékán is jó vendégváró.

    VálaszTörlés
  5. Úgy látom figyelmetlen voltam, mert leírtad, hogy hűtőben 2-3 napig eltartható. Elnézésedet kérem. Köszönöm a választ. Éva

    VálaszTörlés