Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. február 2., szombat

Citrus lekvárok….téli befőzés.




Lekvárok főzése a nyári és a kora őszi hónapokhoz kötődik. A mi éghajlatunkon ezekben a hónapokban érik a legtöbb gyümölcs. S milyen finom és különleges gyümölcsök ezek, kezdve az eperrel, meggyel, kajszibarackkal, Őszibarackkal , körte,alma, szilva, szőlő, birsalmával és még sorolhatnám sokáig. 

A magyar saját termésű gyümölcsöknek nincs párja széles e világon!

Téli időszakban, amikor elérhető áron lehet vásárolni déligyümölcsöket, a választék bővítése és a másféle ízek kipróbálására Citrus lekvárokat  készítek.
Sajnos egyre többet hallani, hogy a citrom és narancs héját nem szabad felhasználni, mert káros anyagokkal kezelik.



Citrus lekvár ahogy én készítem. Kétféle változatban.

1.változat

0.5 kg kivi,0.5 kg citrom,0.5 kg narancs, 0,5 kg mandarin,1 kg alma,1 kisebb vanília rúd,60-70 dkg cukor.

Citromokat félbe vágom, kicsavarom levét, a többi gyümölcsöt meghámozom és a húsát apró kockákra darabolom. Felteszem főzni kb. 10 percig, majd levéve átturmixolom. Lemérem és 1 kg gyümölcspéphez 30 dkg cukrot mérek. Visszarakom főzésre a cukorral és a vanília rúddal 30-40 percig amíg lekvár sűrűségű nem lesz. Még forrón tiszta csavaros tetejű üvegekbe töltöm, 5 percre fejtetőre állítom az üvegeket, majd 3 napra szárazdunsztba teszem.

2.változat

0.5 kg ananász,0.5 kg citrom,0.5 kg narancs, 0,5 kg mandarin,1 kg alma,1 kisebb fahéj rúd,60-70 dkg cukor.

Citromokat félbe vágom, kicsavarom levét, a többi gyümölcsöt meghámozom és a húsát apró kockákra darabolom. Felteszem főzni kb. 10 percig, majd levéve átturmixolom. Lemérem és 1 kg gyümölcspéphez 30 dkg cukrot mérek. Visszarakom főzésre a cukorral és a fahéj rúddal 30-40 percig amíg lekvár sűrűségű nem lesz. Még forrón tiszta csavaros tetejű üvegekbe töltöm, 5 percre fejtetőre állítom az üvegeket, majd 3 napra szárazdunsztba tesz



Interneten böngészve találtam az alábbi lekvár recepteket, ezek nekem bejönnek, és hamarosan szeretném kipróbálni, különösen a mézes kivis lekvár izgat.

Mandarinlekvár
1 kg mandarin, 50 dkg aromás alma, 3 citrom, 3 evőkanál rum, 50 dkg kristálycukor. 

A mandarinokat forró vízben megmossuk, letörölgetjük. Két mandarin lehámozott héját félretesszük, a többit eltávolítjuk. A gyümölcsöt felkarikázzuk, magját kiszedjük. A félretett héjat nagyon apróra összevágjuk, többször váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a megmosott, kicsumázott és gerezdekre vágott almával, valamint a mandarinszeletekkel együtt befőzőlábasba tesszük. Rácsavarjuk a citromok levét, megöntözzük a rummal, és ráöntünk 2 dl vizet. Addig főzzük, amíg az alma teljesen összeesik. Hagyjuk kihűlni, majd az egészet átpasszírozzuk. A gyümölcspépet visszatesszük a lábosba, felforraljuk, és beleszórjuk a cukrot. Folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg lekvár sűrűségű nem lesz. Még forrón tiszta üvegekbe töltjük, de csak akkor kötjük le, amikor már teljesen kihűlt.

Kivis almalekvár mézzel

4 db kivi, 1 kg alma, 20 dkg cukor, 1 dl víz, 45 dkg méz. 

A kivit meghámozzuk, megmossuk, és apróra vágjuk. Az almát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy lábasban felmelegítjük a vizet, a mézet és a cukrot. Miután a cukor feloldódott, beletesszük a kiwit, és az almát. Lassú tűzön állandó keverés mellett főzzük. Forrón töltjük az előmelegített üvegekbe, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

2 megjegyzés:

  1. Emlegettelek, prószáztunk a hétvégén!

    VálaszTörlés
  2. Örülök neki, hogy gondoltál rám.Nekem is sokszor kell készíteni.Kettő hete vendégeknek, most a héten a páromnak.

    VálaszTörlés