Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. január 31., csütörtök

Szívügyem a termelői piac, és a helyi termék.



 Tavaly év júliusától Őriszentpéteren indult ilyen piac. Ez a piac közel van hozzánk mindössze 28 km. Korábbi bejegyzéseimben már említettem, hogy én is megpróbálkoztam az árusítással. Saját készítésű lekvárokat és kalácsot vittem és egyedi textiláruimat.




A helyi önkormányzat nagyon jó helyszínt talált a piacnak, teljesen a zöldben. PIAC minden szombat délelőtt életre kelt a régi idők nyugodt hangulatát idézve. Ez a hely nem csak a vásárlásról szólt, egyfajta összetartozást, meghitt hangulatot áraszt, szinte baráti kapcsolatok jöttek létre.

Néhány napja jó gondolatokat olvastam az interneten.

Miért vásároljak helyi terméket? Miért regisztráljak termelőként?
Hogy tudjuk mit eszünk meg, hogy tudjuk, mit veszünk meg!

Miért jó helyi terméket vásárolni?
  • Mert az előállítás folyamatát, a minőséget szinte minden esetben mi magunk láthatjuk, ellenőrizhetjük.
  • Mert sok esetben nem tömegterméket, hanem egyedit kapunk. Egy ruha, cserépedény, stb. esetén a mi ötleteinknek, igényeinknek megfelelően készítik el a portékát.
  • Mert büszkék lehetünk rá, hogy ez a mi falunkban, szomszédunkban készült.
  • Mert nem a kereskedőket, külföldi multikat gazdagítjuk, hanem a termelőt, az ismerőst, rokont, szomszédot segítjük, aki valóban megdolgozott vele, és így olcsóbban hozzájuthatunk, mint ha a sokadik kereskedőtől vennénk meg.
  • Mert felfedezhetjük közvetlen környezetünk értékeit.
  • Mert a MAGYAR termelőt segítjük a külföldi multi helyett, aki idővel munkahelyeket is teremthet a környezetében élőknek.
  •  
·         Mi a helyi termék

·         A helyi termék olyan termék, ami helyben készül, nem az ország egyik feléből szállítanak a másikba, nem külföldről importálnak
·         Nem tömegáru, hanem helyi specialitás.
·         A helyi termék lehet friss házi kalács  Ella nénitől, friss kerti zöldségek Pista bácsitól, méz a szomszéd település méhészétől, alma, almalé Gábortól,kecskesajt Marianntól, paprika lekvár Józsiéktól, kézműves termék , ételkülönlegesség, használati tárgy, népi motívumokkal ékesített dísztárgy, és sorolni lehetne tovább.

Fontosnak érzem, hogy e lehetőségről minél nagyobb körben értesüljenek. akár eladni, akár vásárolni akarunk.
Őriszentpéteren is, akik hisznek a termelői piac létjogosultságában, több fórumon is hírt adnak róla.
Örömmel értesültem a Facebook-n Januárban indított oldalról. Már most is sok élménydús képeket lehet nézni, arról hogyan alakul a piac.

Kemencei Ilona színkavalkádos standja.
Jó szívvel ajánlom ezt az internetes oldalt annak, aki csatlakozott a Facebookra.

Őrségi Termelői Piac /szombat 08-12/

Alábbi linkre kattintva  is látható.

2 megjegyzés:

  1. No igen! Szívesen vennék egy hasonló piacot felénk is. De sajna nincs. A mi piacunkon van ugyan pár őstermelő, de zömében inkább a nagybaniról hozott árút kínálnak többért, mint az áruházak.

    VálaszTörlés
  2. Meglepődtem, hogy felétek nincs ilyen piac. Utána néztem és tényleg legközelebb Pécsen vagy Tihanyban van kb 70 km-re.
    Tőlünk 50 km körben van a Gyenesdiási, Hévízi, Vindornyalaki, Nagylengyeli, Őriszentpéteri és tavasztól várható Zalalövői.
    Szerintem Somogyban is lenne rá igény, mit csinálnak az ottani Önkormányzatok???Miért nem Szervezik meg???

    VálaszTörlés