Karácsonyi ajándékcsomagomban találtam ezt a különleges
jellegű gyümölcsöt.
Ránézésre beugrott, hogy ez lehet a gránátalma, de még
ilyen gyümölcsöt nem fogyasztottam.
Felmerült bennem a kérdés, mire jó a gránátalma?
Interneten böngészve rengeteg utalást találtam
rá.
-
- Fitoösztrogének A
szervezet, különösen a változó korban, veszít hormontartalmából. A gránátalma
rendszeres fogyasztásával megelőzheted tested egyébként természetes hanyatlását.
-
- Vérnyomás Ha
vérnyomásod hirtelen leesik, ájulás környékez. Elszédülsz, hányingered támad,
és látásodban apró, fekete pontok jelennek meg. Ennek gyors megoldását
jelentheti a gránátalma. Azonnal erősíti a szívet, s ezzel visszaállítja az
egészséges vérnyomásértéket. Ilyenkor nyelj le egy kanál gránátalmalevet.
Ízületi
kopás Fontos
felfedezés, hogy a gránátalma hatóanyaga sikeresen veheti fel a harcot az
ízületi kopás ellen.
- -
Kellemetlen lehelet keverj
össze két kanál gránátalmalevet egy kanál vízzel, és naponta háromszor öblögess
vele.
- -
Rák megelőzése A
gránátalma fogyasztása egyes kutatások szerint számos rákos megbetegedés
kialakulását is megakadályozhatja. Ezek közé tartozik például a bőrrák, a
prosztatarák, illetve akár az emlőrákért felelős sejtek osztódását is
megakadályozza.
Hogyan
kell elfogyasztani?
Miután a gránátalmát egy késsel óvatosan szétnyitottuk,
a magok könnyedén elválaszthatóak a héjtól és a belső fehér membrántól, azok
egyszerűen lehúzhatóak. A gránátalma leves magját általában nyersen
fogyasztják, kiélvezve a nedves, ízletes maglepel minden zamatát. A gránátalma
íze nagyban függ annak érettségétől: az érettebb példányok leve édeskés, a
fiatalabbak savanyúak. Enyhe savanykás íze igen jellemző.
Milyen
a felhasználhatósága?
A gránátalma felhasználási területe igen széles. Nyersen
gyümölcsként vagy salátaként, üdítőként, sörbetként fogyasztható. Az egészen
érett gyümölcs a hűtő zöldséges rekeszében 2 hónapig eltárolható; a gránátalma
nedves levegőt igényel. A megkezdett gyümölcsöt ajánlatos 1 nap alatt
elfogyasztani, mert belseje gyorsan kiszáradhat.
Mindig tarts otthon egy-két darabot. Elég édes ahhoz,
hogy desszertként fogyaszd, de elég savanyú is, hogy felfrissítse a
szervezeted.
Esetem
a Gránátalma gyümölccsel?
Nekem már a felvágásnál tiszta ragacsos lett a kezem, a
lé kifolyt. A rengeteg mag láttán nem voltam biztos benne, hogy magosan kell e
elfogyasztani. Nekem kissé fanyarnak, kesernyésnek tűnt.
Az íze meghatározhatatlan, talán a ribizlihez hasonló.
Az apró magokat kiszedni és elmajszolgatni macerásnak
hat, a héjával nem tudtam mit kezdeni.
Első benyomásom, valószínű nem ez lesz a Nr01-s kedvenc
gyümölcsöm.
Az ára is magas.
Az ismertető írások a gránátalma sok jó hatását
hangsúlyozzák, erre alapozva teszek még egy próbát.
Hátha a másodikra elfogyasztott Gránátalma már
bizalomgerjesztőbb lesz.
Múltkor kínáltak egy süteménnyel vagy krémmel, amiben volt. Rám csodálkoztak, hogy még nem ettem ilyent. Abban a környezetben finom volt, de mi nem finom némi tejszínes körítéssel?
VálaszTörlésÉn meg nagyon szeretem, talán lehet, éretlen volt, amit kóstoltál vagy csak szokatlan? A citrom is savanyú, mégis szeretjük és népszerű... Természetesen magostól kell enni, úgy egészséges! Sokmindenhez használható konyhai berkekben. Leginkább a gránátalmalevet favorizálja a családom :)
VálaszTörlésSzerintem- inkább édes-savanyúnak definiálnám az ízét, nem keserű. Az ideális gránátalma nagy és nehéz. A héja kemény, egységes, száraz, vékony, 1-2 mm vastag, bevonja a magokat, feszül rajtuk. Nem lehet sérült, és barna a végén és a farkincája ne zöld legyen! Ha túl sima a kérge, akkor idő előtt szedték le a gyümölcsöt. Nincs utóérése, ha idő előtt leszedték. Ha puha, akkor meg útközben megtört, rohad vagy megfagyott.
VálaszTörlésMagostul. Valóban nem olcsó, de néhanap érdemes. Esőre nekem sem nagyon jött be, de másodjára már éreztem az igazi ízét. :)
VálaszTörlés- Holdgyöngy! Igazad van, némi körítés csodákat tehet.
VálaszTörlés- Vicuska! Köszi az infót, ebből is látható nem mindegy milyet vessz az ember!Nekem is inkább a leve jön be.
- Mj! Változatosságnak jó a gránátalma, de a mindennapokban én inkább választom a kertben és a hegyen termet jó magyar almát!
én szeretnék gránátalma fát! Olyan csodás gyümölcs. Nem tudom,ha a magját elültetném, kikelne-e ? Szerinted????
VálaszTörlésA magvakat kiszedni nem macerás, ha tudod, hogyan kell. A gránátalmát keresztben kell felvágni (nem úgy, ahogy a képen van, hanem arra merőlegesen) és a kapott felekből a héját kanállal ütögetve kipotyognak a magok. Felvágás előtt érdemes alaposan megmosni, és a kezeddel kicsit megnyomkodva meggörgetni, majd tálka felett felvágni, mert kifolyik a leve. (én ezt Jamie Olivertől láttam). Nagyon szeretem! És a legolcsóbban a Lidlben és az Aldiban kapható.
VálaszTörlésKedves undercower! Köszi a tanácsot legközelebb majd így fogom elfogyasztani.
TörlésAz nem mostanában lesz, mert én inkább szívesebben fogyasztom az igazi magyar almát!