Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. január 19., szombat

Esetem a Gránátalma gyümölccsel…..



Karácsonyi ajándékcsomagomban találtam ezt a különleges jellegű gyümölcsöt.
Ránézésre beugrott, hogy ez lehet a gránátalma, de még ilyen gyümölcsöt nem fogyasztottam. 

Felmerült bennem a kérdés, mire jó a gránátalma?


Interneten böngészve rengeteg utalást találtam rá.

-          - Fitoösztrogének A szervezet, különösen a változó korban, veszít hormontartalmából. A gránátalma rendszeres fogyasztásával megelőzheted tested egyébként természetes hanyatlását.
-          - Vérnyomás Ha vérnyomásod hirtelen leesik, ájulás környékez. Elszédülsz, hányingered támad, és látásodban apró, fekete pontok jelennek meg. Ennek gyors megoldását jelentheti a gránátalma. Azonnal erősíti a szívet, s ezzel visszaállítja az egészséges vérnyomásértéket. Ilyenkor nyelj le egy kanál gránátalmalevet.
Ízületi kopás Fontos felfedezés, hogy a gránátalma hatóanyaga sikeresen veheti fel a harcot az ízületi kopás ellen.
-         -  Kellemetlen lehelet keverj össze két kanál gránátalmalevet egy kanál vízzel, és naponta háromszor öblögess vele.
-         -  Rák megelőzése A gránátalma fogyasztása egyes kutatások szerint számos rákos megbetegedés kialakulását is megakadályozhatja. Ezek közé tartozik például a bőrrák, a prosztatarák, illetve akár az emlőrákért felelős sejtek osztódását is megakadályozza.

Hogyan kell elfogyasztani?
Miután a gránátalmát egy késsel óvatosan szétnyitottuk, a magok könnyedén elválaszthatóak a héjtól és a belső fehér membrántól, azok egyszerűen lehúzhatóak. A gránátalma leves magját általában nyersen fogyasztják, kiélvezve a nedves, ízletes maglepel minden zamatát. A gránátalma íze nagyban függ annak érettségétől: az érettebb példányok leve édeskés, a fiatalabbak savanyúak. Enyhe savanykás íze igen jellemző.

Milyen a felhasználhatósága?
A gránátalma felhasználási területe igen széles. Nyersen gyümölcsként vagy salátaként, üdítőként, sörbetként fogyasztható. Az egészen érett gyümölcs a hűtő zöldséges rekeszében 2 hónapig eltárolható; a gránátalma nedves levegőt igényel. A megkezdett gyümölcsöt ajánlatos 1 nap alatt elfogyasztani, mert belseje gyorsan kiszáradhat.
Mindig tarts otthon egy-két darabot. Elég édes ahhoz, hogy desszertként fogyaszd, de elég savanyú is, hogy felfrissítse a szervezeted.

Esetem a Gránátalma gyümölccsel?
Nekem már a felvágásnál tiszta ragacsos lett a kezem, a lé kifolyt. A rengeteg mag láttán nem voltam biztos benne, hogy magosan kell e elfogyasztani. Nekem kissé fanyarnak, kesernyésnek tűnt.
Az íze meghatározhatatlan, talán a ribizlihez hasonló.
Az apró magokat kiszedni és elmajszolgatni macerásnak hat, a héjával nem tudtam mit kezdeni.
Első benyomásom, valószínű nem ez lesz a Nr01-s kedvenc gyümölcsöm.
Az ára is magas.
Az ismertető írások a gránátalma sok jó hatását hangsúlyozzák, erre alapozva teszek még egy próbát.
Hátha a másodikra elfogyasztott Gránátalma már bizalomgerjesztőbb lesz. 



8 megjegyzés:

  1. Múltkor kínáltak egy süteménnyel vagy krémmel, amiben volt. Rám csodálkoztak, hogy még nem ettem ilyent. Abban a környezetben finom volt, de mi nem finom némi tejszínes körítéssel?

    VálaszTörlés
  2. Én meg nagyon szeretem, talán lehet, éretlen volt, amit kóstoltál vagy csak szokatlan? A citrom is savanyú, mégis szeretjük és népszerű... Természetesen magostól kell enni, úgy egészséges! Sokmindenhez használható konyhai berkekben. Leginkább a gránátalmalevet favorizálja a családom :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem- inkább édes-savanyúnak definiálnám az ízét, nem keserű. Az ideális gránátalma nagy és nehéz. A héja kemény, egységes, száraz, vékony, 1-2 mm vastag, bevonja a magokat, feszül rajtuk. Nem lehet sérült, és barna a végén és a farkincája ne zöld legyen! Ha túl sima a kérge, akkor idő előtt szedték le a gyümölcsöt. Nincs utóérése, ha idő előtt leszedték. Ha puha, akkor meg útközben megtört, rohad vagy megfagyott.

    VálaszTörlés
  4. Magostul. Valóban nem olcsó, de néhanap érdemes. Esőre nekem sem nagyon jött be, de másodjára már éreztem az igazi ízét. :)

    VálaszTörlés
  5. - Holdgyöngy! Igazad van, némi körítés csodákat tehet.

    - Vicuska! Köszi az infót, ebből is látható nem mindegy milyet vessz az ember!Nekem is inkább a leve jön be.

    - Mj! Változatosságnak jó a gránátalma, de a mindennapokban én inkább választom a kertben és a hegyen termet jó magyar almát!

    VálaszTörlés
  6. én szeretnék gránátalma fát! Olyan csodás gyümölcs. Nem tudom,ha a magját elültetném, kikelne-e ? Szerinted????

    VálaszTörlés
  7. A magvakat kiszedni nem macerás, ha tudod, hogyan kell. A gránátalmát keresztben kell felvágni (nem úgy, ahogy a képen van, hanem arra merőlegesen) és a kapott felekből a héját kanállal ütögetve kipotyognak a magok. Felvágás előtt érdemes alaposan megmosni, és a kezeddel kicsit megnyomkodva meggörgetni, majd tálka felett felvágni, mert kifolyik a leve. (én ezt Jamie Olivertől láttam). Nagyon szeretem! És a legolcsóbban a Lidlben és az Aldiban kapható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves undercower! Köszi a tanácsot legközelebb majd így fogom elfogyasztani.
      Az nem mostanában lesz, mert én inkább szívesebben fogyasztom az igazi magyar almát!

      Törlés