Első tavaszi zöldségek közé tartozik a csoproshagyma ( örökhagyma),.
Ez az a hagymaféleség amit télre is bent hagyunk a
földben és kora tavaszi terméssel örvendeztetne meg, ha nálam megmaradna a
kertben.
Nem értem miért nem sikerült a többszöri magról vetés.
Szüleim hegyén mindig termet, olyan igénytelen volt,
elfért a szőlő tökék alatt.
Mi nagyon sok hagymát fogyasztunk, frissen
zöldhagymaként. Nagyon sok étel elkészítéséhez is használjuk, különösen a
tavaszi salátákhoz..
A hagyományos Göcseji ételekhez is mind a dödölle, a
burgonyás nudli, dinsztelt káposzta sok hagymát pirítunk.
Idén is már sikerült elültetni 0,5-0,5 kg makói és
lilahagymát.
régebbi fotóm. |
Gyógyhatásai:
Bár a rák ellenszerét még nem találták meg, a hagyma rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését. Mindezen túl hatékony megfázások esetén, jó vizelethajtó, légút tisztító, vízhajtó, alkalmazzák még szív és érrendszeri megbetegedések esetében is.
A hagymában található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat. Mivel ezek az anyagok nehezen bomlanak le az egész szervezetben hatnak még a húgyutakban is kifejtik is kifejtik gyulladáscsökkentő és gyógyító hatásukat.
A hagyma illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet.A vénákra is jótékony hatást gyakorol, segít az aranyérnél.Sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatása révén hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez.
C-vitamin tartalma immunerősítő, vastartalma fokozza a vérképzést, ez a hatása kimagasló más zöldségekhez képest. Cinktartalma is hozzájárul egészségünk megőrzéséhez!
régebbi fotóm. |
Alkalmazása teaként, ivóléként:
forrás az alábbi link
http://ujszo.com/cimkek/egeszsegunkre/2005/07/02/zoldhagyma-a-gyogyszer
Nátha ellen
A zöldhagyma fehér részéből 60 g-ot és a jégretekből pedig 15 g-ot feldarabolunk. 4-5 dl vízben addig főzzük, amíg csak 3 dl marad. Langyosra hűtve megisszuk a lé felét, és fél óra múlva újra langyosra melegítve a másik felét is. Ha náthásnak érezzük magunkat, rögtön fogyaszthatjuk, naponta többször is.
Köhögés ellen
Hét szál zöldhagyma fehér részét gyökerestül egy feldarabolt körtével és 50 g cukorral 4 dl vízben megfőzzük. Megisszuk a levét, utána megesszük a hagymát és a körtét – naponta kétszer.
Mellkasi, bordaközi fájdalom ellen
10 szál zöldhagyma fehér részét, 50 g gyömbért és 2 kisebb fehér retket földarabolunk és mozsárban összetörünk. Serpenyőben fakanállal kevergetve felmelegítjük. Gézbe csavarjuk, és ha már kihűlt annyira, hogy ne legyen kellemetlenül forró, a fájó részre helyezzük. Naponta kétszer alkalmazzuk, míg a fájdalom el nem múlik.
Fájdalmas ízületi ficam ellen
A zöldhagyma zöld részéből 50 g-ot mozsárban péppé zúzunk és pakolásként, gézzel körbecsavarva a fájó részre helyezzük. Egy-két órát hagyjuk rajta, naponta kétszer alkalmazzuk.
Végtagzsibbadás ellen
60 g zöldhagymát, 15 g gyömbért, 3 g borsot (vagy kínai szecsuánit vagy hazai feketét) fél órán keresztül főzünk 4 dl vízben. Naponta kétszer igyunk belőle.
Akut mellgyulladás ellen
A zöldhagyma fehér részéből 250 g-ot feldarabolunk, lábasba tesszük és forrásban lévő vízzel bőségesen fölöntjük. Fölé hajolva gőzöljük a gyulladt testrészt, majd ha a víz már langyos, lemossuk. Naponta háromszor alkalmazzuk. Két nap szünet után megismételjük.
Gyulladt, fekélyes seb ellen
3-5 szál zöldhagymát felszeletelünk. Mozsárban összetörjük, és alma- vagy borecetet öntve rá ragacsos masszát keverünk belőle. Tűzhelyen megmelegítjük és (nem túl forró) pakolásként a gyulladt részre helyezzük. Ha megszáradt, eltávolítjuk. Naponta kétszer alkalmazzuk.
…..és néhány hagymás étel receptje.
Zöldhagymás burgonya leves
Hozzávalók
- 1 evőkanál olaj
- 18 szál újhagyma, szeletelve
- 70 dkg újburgonya, kockákra vágva
- 150 ml száraz fehérbor
- 250 ml tejföl
- 400 ml zöldség alaplé
- só és bors
Elkészítés
1. Olajon az újhagymát, puhítsuk kb. 2 percig.
2. Adjuk hozzá a burgonyát, bort, tejfölt, húslevet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és forraljuk fel.
3. Csökkentsük a hőt és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul (kb. 15 perc).
4. Merítsünk levest a tányérokba és frissen őrölt borssal hintsük meg a tetejüket.
Megbolondíthatjuk a burgonyaleves ízét egy kis füstölt sonkával, vagy füstölt virslivel. A dinsztelt hagymára tegyük a kockára vágott füstölt sonkát és a burgonyával együtt főzzük meg.
- 1 evőkanál olaj
- 18 szál újhagyma, szeletelve
- 70 dkg újburgonya, kockákra vágva
- 150 ml száraz fehérbor
- 250 ml tejföl
- 400 ml zöldség alaplé
- só és bors
Elkészítés
1. Olajon az újhagymát, puhítsuk kb. 2 percig.
2. Adjuk hozzá a burgonyát, bort, tejfölt, húslevet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és forraljuk fel.
3. Csökkentsük a hőt és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul (kb. 15 perc).
4. Merítsünk levest a tányérokba és frissen őrölt borssal hintsük meg a tetejüket.
Megbolondíthatjuk a burgonyaleves ízét egy kis füstölt sonkával, vagy füstölt virslivel. A dinsztelt hagymára tegyük a kockára vágott füstölt sonkát és a burgonyával együtt főzzük meg.
Zöldhagyma saláta
Hozzávalók:
- 2cs. zöldhagyma
- 10dkg. párolt rizs
- 4dl. kefir
- 2ek. olaj
- 1ek. mustár
- 1kk. porcukor
- 1/2. citrom leve
- ízlés szerint só, bors
Elkészítése:
A vékony karikára szelt zöldhagymát
salátástálba tesszük. Ráöntjük a kefirrel, olajjal, mustárral, citromlével,
fűszerekkel elkevert öntetet. A hagymára öntjük, belekeverjük a rizst és fél
napig hűtőbe tároljuk.
Köszi a sok jótanácsot.Nekem is van csoportos hagymám...szeretjük
VálaszTörlésKörnyezetemben élők szerint elrettentően sok zöldhagymát vagyok képes fellegelni egyszerre. :)
VálaszTörlés