Végre, kezd szemesedni az idei zöldborsó, egy kisebb
tál mennyiséget már tudtam szedni.
Ahhoz képest, hogy az első ágyást már február végén
elültettem előbb kellett volna teremnie.
A márciusi, áprilisi hideg idő nem kedvezett neki. amit
áprilisban ültettem az is már szemesedik.
Szeretjük az édes zöldborsót (mi inkább cukorborsónak hívjuk),
csakúgy nyersen enni. Frissen leszedve, kibontani a héjból és élvezni a
különleges ízét.
Ez időtájt Párom mindig megjegyzi azt a 6 évvel ezelőtti
bőséges borsótermést, amit neki egyedül kellett leszednie. Én akkor májusban műtét
miatt két hétig kórházban voltam. Reá hárult a borsó szedés és köpesztés feladata.3-4
nap után már nagyon unta, hiába ehhez asszonyi kezek kellenek.
A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin) magas. Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.
Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.
Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, tanulási nehézségek esetén.
Felhasználása.
Zöldborsót sokféleképpen el lehet készíteni, levesnek, főzeléknek,
salátának és húsételekhez is nagyon jól passzol. Fagyasztva télre is
elraktározhatjuk.
Nem érdemes
sokáig főzni - egy idő után a szemek ismét keményedni kezdenek.
Zöldborsóleves
Zalai módra.
Hozzávalók: 2-3
sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 1 evőkanál olvasztott zsír vagy olaj,
1 lapos evőkanál liszt, 1/2 kg hüvelyes zöldborsó, 1 csomó petrezselyemzöld, só.
Elkészítése: A
zöldborsót kifejtjük, a héját megmossuk és 1 liter vízbe főni tesszük. A zöldségeket
megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. A zsírt felhevítjük, beletesszük az apróra
vágott zöldségeket, gyengén lepirítjuk, megszórjuk liszttel, kicsit még pirítjuk,
kevés hideg vízzel felengedjük, és felfőzzük. Hozzászűrjük a zöldborsó megfőtt
hüvelyének levét, elkeverjük, és beletesszük a zöldborsót, megsózzuk. Apróra vágott
petrezselyemzölddel megszórjuk, és lassan készre főzzük.
Betétnek apró galuskát szaggatunk bele.
Ó igen ! Már emlékszem! édesanyám is belefőzte a zsenge hüvelyeket. Az az íz, utánozhatatlan !
VálaszTörlés