Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. július 8., hétfő

Házi Vegeta……



Napokban kaptam ajándékba egy kis üveg igazi ételízesítőt. Piaci árusítótársam Pista bácsi felesége lepett meg ezzel a kinccsel.
Kincs, mert tudom ők biogazdálkodást folytatnak és odafigyelnek az egészséges táplálkozásra.


Kedvet kaptam az elkészítéséhez én is. 
Hiszen ijesztő ha az üzletekben kapható ételízesítők összetételét elolvassuk, alig tartalmaznak zöldséget.

Egészségesebb hát, ha házilag készítjük el.
Augusztusi-szeptemberi eltevéssel érdemes bespájzolni az őszi-téli hónapokra. Ez egy remek ételízesítő, melyben az ízfokozót a természet adja.

Elkészítése nagyon egyszerű!
Az alapanyagokat apróra vágjuk, a darabokat turmixgépben törjük össze. Ízlés szerint sózzuk, egy jó órán át állni hagyjuk, majd tetszés szerinti nagyságú befőttes üvegekbe töltjük.
A lezáráskor két réteg celofán közé késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a fedőt jó erősen rácsavarjuk.
Ételízesítőnket ezt követően bárhol tárolhatjuk, egy éven keresztül garantáltan felhasználható.

 

Hozzávalók (egy családi adaghoz):

1/2 kg vöröshagyma,
3-4 fej fokhagyma,
1 kg sárgarépa,
1/2l kg petrezselyemgyökér,
1 nagy darab zellergumó,
hasonló nagyságú karalábé,
1/2 kg paradicsom,
1/2 kg édes paprika (kimagozva),
1/2 kg karfiol.
Zeller- és petrezselyemzöld.

Csodálatos íz tartósítószerek és ízfokozók nélkül minden olyan ételbe, amelyhez használtunk korábban is valamilyen mesterséges ételízesítőt – amit örökre felejtsünk el.

Készítsünk házilag ételízesítőt!!!

11 megjegyzés:

  1. Ez milyen jó ötlet! Vesszenek az ízfokozók! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt nagyon megjegyzem őszig. Akkor meg visszajövök ismételni. Mondtam már? Az idén egy hetet Zalában leszünk. Alsópáhokon. Remélem a Tátika.hegyen lesz még sárga rókagomba. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó nyaralást Alsópáhokon!
      Akkor a Keszthelyi hegység megismerése a cél?
      Gyönyörű hegység teli jobbnál-jobb túraútvonalakkal,tanösvényekkel,kilátókkal, barlanggal.......
      Feltétlen ajánlom nektek a Gyenesi Nagymezőt, innét két Kilátót is felkereshettek, jó kirándulóhely.
      http://www.baratell.blogspot.hu/2011/04/husveti-tojas-kereso-tura-keszthelyi.html
      Néhány képet ide raktam fel.
      Ha rókagombát nem is találsz a Tátikán, bazaltoszlopokat annál inkább.

      Törlés
    2. Köszönöm! Köszönöm szépen az ajánlásokat is! :)

      Törlés
  3. Ilyet szoktam én is csinálni, évek óta, de szerintem kell bele só is, mert akkor mitől áll el? Lehet, hogy a tied direkt ilyen?
    Amit én szoktam csinálni, abba kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kell hozzá só.Csak a mennyiséget mindenki maga döntse el.
      Jó eltevést, sok sikerélményt kívánok!

      Törlés
  4. Ha időd engedi és beugrasz hozzám a mai dátumhoz, hagytam neked valamit, igaz elő kell "bányászni"! :)

    VálaszTörlés
  5. Málnaszörpöt készítettem, de megakadtam a szalicil mennyiségénél. Egy kávéskanál szalicil kb. hány dkg. Éva

    VálaszTörlés
  6. Kedves Éva!Én nem szoktam dkg.-ra mérni, csak kiskanál a méret.És én nem használok szalicilt, helyette a kíméletesebb tartósítószert a Nátrium-Benzoátot használom, a szörpnél és lekvárnál is.

    VálaszTörlés
  7. Naggyon-naggyon finom a vegeta, bár azt gondolom, h egy kicsit több karalábét és zellert tettem bele a fent leírtaknál.... :) Nagy sikert aratott... :)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet ismételni a készítését és variálni a mennyiséget és a hozzávalókat.Jó kísérletezést!

      Törlés