Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. szeptember 29., vasárnap

Alkoholmentes Mojitó készítése….Az idei nyaram a házi szörpkészítésről szólt. Sokat és sokfélét igyekeztem készíteni. Bízva abban, hogy a termelői piacon sok vásárlót meg tudok győzni a fogyasztásukra.
Nagyrészt gyógyító növényekből készítettem, kevés cukorral. Nagyobb mennyiséget tartósítószer nélkül. Volt akácvirág, fenyőrügy, bodza, csipkebogyó, menta, citromfű szörpöm is.
A nyár slágere egyöntetűen a fenyőrügyszörp lett.( korábbi bejegyzésben írtam a készítését.)

De az alkoholmentes Mojító szörp is szépen fogyott. Az ötletet az Unokaöcsémtől kaptam, ő nagy koktélkészítő.

Mojító egy enyhén édes, de főképp hűsítő nyári koktél. Kubából származik és az egyik legfontosabb összetevője a fehér kubai rum.
Ám az alkoholos verzió helyett sokkal egészségesebb és frissítőbb a teával ízesített verzió.

Mojító szörp készítése:

Szedünk jó sok mentalevelet, és mosatlanul egy nagy befőttes üvegbe, vagy üvegtálba tesszük. Kb. 20 gr szárított zöldteát rakjunk hozzá.  Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, 1-1 megmosott (körömkefével forró vízzel jól ledörzsölt) citromot  és lime-t( zöld citrom) karikára vágva beleteszünk. Lefedjük és 48 órán keresztül pihentetjük.
 A már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn átengedjük. Megmérjük űrtartalmát, s ahány liter, annyiszor ½ kilogramm cukrot és literenként 0,5 dkg citromsavat vagy citromlét adunk hozzá. Következik forralás, amikor gyöngyözni kezd, még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.

Következik a palackozás. Tartósítószert ne tegyünk a szörpbe! Úgy zárjuk le, hogy két réteg celofánt közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet. Mehet is a forró üvegben a száraz dunsztba.
E csodálatos ízű szörp színe enyhén zöldes-barnás lesz, mely nem csupán utánozhatatlan ízéért, de gyógyító  és frissítő hatásáért is kedvencünkké válhat.

1 megjegyzés: