Az idei nyaram a házi szörpkészítésről szólt. Sokat és
sokfélét igyekeztem készíteni. Bízva abban, hogy a termelői piacon sok vásárlót
meg tudok győzni a fogyasztásukra.
Nagyrészt gyógyító növényekből készítettem, kevés
cukorral. Nagyobb mennyiséget tartósítószer nélkül. Volt akácvirág, fenyőrügy,
bodza, csipkebogyó, menta, citromfű szörpöm is.
A nyár slágere egyöntetűen a fenyőrügyszörp lett.(
korábbi bejegyzésben írtam a készítését.)
De az alkoholmentes Mojító szörp is szépen fogyott. Az ötletet az Unokaöcsémtől kaptam,
ő nagy koktélkészítő.
Mojító egy enyhén édes, de főképp hűsítő nyári koktél. Kubából
származik és az egyik legfontosabb összetevője a fehér kubai rum.
Ám az alkoholos verzió
helyett sokkal egészségesebb és frissítőbb a teával ízesített verzió.
Mojító szörp készítése:
Szedünk jó sok mentalevelet, és mosatlanul egy nagy befőttes üvegbe, vagy üvegtálba tesszük. Kb. 20 gr szárított zöldteát rakjunk hozzá. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, 1-1 megmosott (körömkefével forró vízzel jól ledörzsölt) citromot és lime-t( zöld citrom) karikára vágva beleteszünk. Lefedjük és 48 órán keresztül pihentetjük.
A már ekkor illatos levet nagyon
finom szűrőn átengedjük. Megmérjük űrtartalmát, s ahány liter, annyiszor ½ kilogramm cukrot és
literenként 0,5 dkg citromsavat
vagy citromlét adunk hozzá. Következik forralás, amikor gyöngyözni kezd, még
2-3 percen át a tűzön hagyjuk.
Következik a palackozás. Tartósítószert ne tegyünk a szörpbe! Úgy zárjuk le, hogy két réteg celofánt közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet. Mehet is a forró üvegben a száraz dunsztba.
E csodálatos
ízű szörp színe enyhén zöldes-barnás lesz, mely nem csupán utánozhatatlan
ízéért, de gyógyító és frissítő hatásáért
is kedvencünkké válhat.
Ezt kipróbálom, köszönet a receptért :-))))
VálaszTörlés