Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. október 4., péntek

Gesztenye, te szelíd



 De szépen hangzik, a szelídgesztenye! Azonnal eszünkbe jutnak a csípős hidegben szorongatott sült gesztenyés papírzacskók, melyek megmelegítik a testet és a lelket.
Itt az ideje a gesztenyeszedésnek. A hosszú estéken milyen jó elfoglaltság a gesztenye megvagdalása és utána a megsült gesztenye finom illata betölti a házat.
Szerencsés vagyok, mert az összefüggő, nagyobb felületű gesztenyések kizárólag a Dunántúlon helyezkednek el. A termőtájak közül a nyugat-dunántúli a legjelentősebb, az ott elhelyezkedő 51%-nyi felület nagyobb részben Zala megyében található.




A szelídgesztenye táplálkozástani értékei, hatásai



A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, ”sejtvédő” E vitaminban gazdag .A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is.
Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték.

A gesztenye 100 grammonként 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort tartalmaz. Ezek az ásványianyag- értékek is a legtöbb gyümölcshöz képest kimagaslóak.

Zsiradékot a gesztenye csak nyomokban, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz, ellenben nyersrosttartalma magas.
 Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője.

Gesztenye gyógyhatásai:

Téli meghűlésre, hurutra, asztmatikus köhögésre készítsünk gesztenyefőzetet, megnyugtatja a nyálkahártyát. Hasmenésre a nyers termést szokták ajánlani a vajákos asszonyok. A gesztenyeméz megszünteti a visszérproblémákat és a trombózist. A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak.
A fentiek alapján vitathatatlan, hogy az egészséges táplálékok között kell a gesztenyét emlegetnünk.

Gesztenyés ételeket ajánlok a Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás című kiadványból. Szerző: Ábrahám Gézáné

Zelleres gesztenyemártás
1 marék gesztenye, 1 kisebb zeller, 1 bögre húsleves, 2 evőkanál zsír, 3 csapott evőkanál liszt, 2 szál zellerlevél, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, pici só, 1 mokkáskanál cukor.

A gesztenye külső héját éles késsel lehúzzuk, az így megtisztított gesztenyét annyi forró vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi, csak egyet forrjon, és a tűzről levesszük, de nem szűrjük le. Kis szűrőkanállal veszünk ki mindig annyit, amennyit meg tudunk tisztítani, mert csak forrón lehet könnyen lehúzni a belső héját. Ha megtisztítottuk, darabosra törjük és félretesszük. A zellert meghámozzuk, megmossuk, és egy közepes lyukú reszelőn lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk. A zsíron puhára pároljuk, megszórjuk liszttel, kicsit pirítjuk, és fölengedjük a húslevessel, beletesszük a zellerlevelet, és kissé megsózzuk. A gesztenyét a mártáshoz adjuk, addig főzzük, míg a gesztenye teljesen megpuhul. Cukorral ízesítjük. Tálalás előtt a tejszínt elkeverjük a tojássárgájával, és folytonos keverés mellett a mártáshoz adjuk, de már nem főzzük tovább. Főtt tyúkhúshoz, libához, de különösen a főtt pulykához kitűnő mártás. Vadhúsokhoz és vadszárnyasokhoz is adhatjuk.


Fotó származása http://gesztenyemarci.hu

Különleges gesztenyés palacsinta
 1/4 kg gesztenyemassza (cukros), 1 teáskanál kakaó, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál feketekávé.
A szokásos módon 20 db palacsintát sütünk. A gesztenyemasszát a rummal, a kakaóval, a feketekávéval összekeverjük, és a kisütött palacsintákat megtöltjük, fölcsavarjuk, tűzálló tálra rakjuk, 5-6 percre meleg sütőbe tesszük. Vaníliás porcukorral meghintjük, és melegen tálaljuk. Csokoládéöntettel is készíthetjük. Csokoládés öntet készítése: 25 dkg porcukrot leöntünk 1 dl erős feketekávéval, egy evőkanál rumot, 2 dl tejet, majd 4 evőkanál kakaót adunk hozzá, és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, egy fél vajat adunk hozzá, és a palacsintákra öntjük. Esetleg külön is tálalhatjuk a palacsintákhoz.

Gesztenye tartósítási módok.

A gesztenyét többféleképpen lehet tartósítani. A legősibb tartósítási mód a fondorban való tartósítás, de tartósítani lehet, mint masszát, vagy mint porított gesztenyét is, de lekvárt is főzhetünk belőle.

Gesztenye fondorban

Az érett, de még nem teljesen kinyílt gesztenyét kell összegyűjteni. Az így összegyűjtött gesztenyét nem kell kiforgatni fondorjából, hanem benne hagyva zsákba, vagy kosárba rakjuk és száraz, sötét helyen tároljuk. Felhasználás előtt annyit bontsunk ki, amit éppen felhasználunk. A gesztenye így 3-5 hónapig is eltartható. 

Gesztenyemassza készítése
A fondorjából kibontott gesztenyét megfőzzük és az erre a célra átalakított húsdarálón ledaráljuk. Az így ledarált gesztenyét előbb egy nagyobb, majd apróbb lyukú réz szitán áttörjük. így a külső és belső héjától megtisztított gesztenyét kapunk. Ezt a műveletet csak forró gesztenyével lehet végezni, ezért csak annyit főzzünk, amit gyorsan fel tudunk dolgozni. A megfőzött gesztenyét sziták hiányában kézzel is megtisztíthatjuk, lehámozhatjuk a külső és belső héját, a tiszta gesztenyét burgonyanyomón átpasszírozzuk.

Gesztenyelekvár
Egy kg átpasszírozott gesztenyéhez kell 60-70 dkg cukor, 1/2 rúd vanília, üvegenként 2 evőkanál rum és egy csipetnyi szalicil. A cukrot 1-2 dl vízben a vaníliával sziruppá főzzük. Beletesszük az átpasszírozott gesztenyét, jól átkeverjük, hogy a cukor egyenletesen elosztódjon benne, 10-15 percig főzzük. A pépszerűre főtt gesztenyelekvárt előmelegített üvegekbe töltjük. Tetejükre két kanál csipetnyi szalicillal megkevert rumot locsolunk. Dupla celofánnal lekötjük és száraz gőzbe tesszük. Hűvös helyen tároljuk. A gesztenyelekvárt sütemények töltésére, vagy vajjal kikeverve krémnek használhatjuk, de turmixitalt is készíthetünk vele.

1 megjegyzés: