De szépen hangzik,
a szelídgesztenye! Azonnal eszünkbe jutnak a csípős hidegben szorongatott sült
gesztenyés papírzacskók, melyek megmelegítik a testet és a lelket.
Itt az ideje a gesztenyeszedésnek. A hosszú estéken
milyen jó elfoglaltság a gesztenye megvagdalása és utána a megsült gesztenye finom
illata betölti a házat.
Szerencsés vagyok, mert az összefüggő, nagyobb felületű
gesztenyések kizárólag a Dunántúlon helyezkednek el. A termőtájak közül
a nyugat-dunántúli a legjelentősebb, az ott elhelyezkedő 51%-nyi felület
nagyobb részben Zala megyében található.
A szelídgesztenye táplálkozástani értékei, hatásai
A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, ”sejtvédő” E
vitaminban gazdag .A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy
meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok
közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin),
valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is.
Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték. A gesztenye 100 grammonként 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort tartalmaz. Ezek az ásványianyag- értékek is a legtöbb gyümölcshöz képest kimagaslóak. Zsiradékot a gesztenye csak nyomokban, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz, ellenben nyersrosttartalma magas.
Magas szénhidráttartalmának köszönhetően
étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. A
rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a
szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője.
Gesztenye gyógyhatásai:
Téli meghűlésre,
hurutra, asztmatikus köhögésre készítsünk gesztenyefőzetet,
megnyugtatja a nyálkahártyát. Hasmenésre a nyers termést szokták ajánlani a
vajákos asszonyok. A gesztenyeméz
megszünteti a
visszérproblémákat és a trombózist. A levelek hatóanyagai
reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak
bizonyultak.
A fentiek alapján vitathatatlan, hogy az egészséges
táplálékok között kell a gesztenyét emlegetnünk.
|
Gesztenyés ételeket ajánlok a Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás című
kiadványból. Szerző: Ábrahám Gézáné
Zelleres
gesztenyemártás
1 marék
gesztenye, 1 kisebb zeller, 1 bögre húsleves, 2 evőkanál zsír, 3 csapott evőkanál
liszt, 2 szál zellerlevél, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, pici só, 1 mokkáskanál
cukor.
A gesztenye külső héját éles késsel lehúzzuk, az így
megtisztított gesztenyét annyi forró vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi, csak
egyet forrjon, és a tűzről levesszük, de nem szűrjük le. Kis szűrőkanállal veszünk
ki mindig annyit, amennyit meg tudunk tisztítani, mert csak forrón lehet könnyen
lehúzni a belső héját. Ha megtisztítottuk, darabosra törjük és félretesszük. A
zellert meghámozzuk, megmossuk, és egy közepes lyukú reszelőn lereszeljük, vagy
nagyon apróra vágjuk. A zsíron puhára pároljuk, megszórjuk liszttel, kicsit pirítjuk,
és fölengedjük a húslevessel, beletesszük a zellerlevelet, és kissé megsózzuk.
A gesztenyét a mártáshoz adjuk, addig főzzük, míg a gesztenye teljesen
megpuhul. Cukorral ízesítjük. Tálalás előtt a tejszínt elkeverjük a tojássárgájával,
és folytonos keverés mellett a mártáshoz adjuk, de már nem főzzük tovább. Főtt
tyúkhúshoz, libához, de különösen a főtt pulykához kitűnő mártás. Vadhúsokhoz és
vadszárnyasokhoz is adhatjuk.
Fotó származása http://gesztenyemarci.hu
Különleges gesztenyés palacsinta
1/4
kg gesztenyemassza (cukros), 1 teáskanál kakaó, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál
feketekávé.
A szokásos módon 20 db palacsintát sütünk. A
gesztenyemasszát a rummal, a kakaóval, a feketekávéval összekeverjük, és a kisütött
palacsintákat megtöltjük, fölcsavarjuk, tűzálló tálra rakjuk, 5-6 percre meleg
sütőbe tesszük. Vaníliás porcukorral meghintjük, és melegen tálaljuk. Csokoládéöntettel
is készíthetjük. Csokoládés öntet készítése: 25 dkg porcukrot leöntünk 1 dl erős
feketekávéval, egy evőkanál rumot, 2 dl tejet, majd 4 evőkanál kakaót adunk
hozzá, és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, egy fél
vajat adunk hozzá, és a palacsintákra öntjük. Esetleg külön is tálalhatjuk a
palacsintákhoz.
Gesztenye
tartósítási módok.
A gesztenyét
többféleképpen lehet tartósítani. A legősibb tartósítási mód a fondorban való
tartósítás, de tartósítani lehet, mint masszát, vagy mint porított gesztenyét
is, de lekvárt is főzhetünk belőle.
Gesztenye
fondorban
Az érett, de
még nem teljesen kinyílt gesztenyét kell összegyűjteni. Az így összegyűjtött
gesztenyét nem kell kiforgatni fondorjából, hanem benne hagyva zsákba, vagy kosárba
rakjuk és száraz, sötét helyen tároljuk. Felhasználás előtt annyit bontsunk ki,
amit éppen felhasználunk. A gesztenye így 3-5 hónapig is eltartható.
Gesztenyemassza készítése
A fondorjából kibontott gesztenyét megfőzzük és az erre
a célra átalakított húsdarálón ledaráljuk. Az így ledarált gesztenyét előbb egy
nagyobb, majd apróbb lyukú réz szitán áttörjük. így a külső és belső héjától
megtisztított gesztenyét kapunk. Ezt a műveletet csak forró gesztenyével lehet
végezni, ezért csak annyit főzzünk, amit gyorsan fel tudunk dolgozni. A megfőzött
gesztenyét sziták hiányában kézzel is megtisztíthatjuk, lehámozhatjuk a külső és
belső héját, a tiszta gesztenyét burgonyanyomón átpasszírozzuk.
Gesztenyelekvár
Egy kg átpasszírozott gesztenyéhez kell 60-70 dkg
cukor, 1/2 rúd vanília, üvegenként 2 evőkanál rum és egy csipetnyi szalicil. A
cukrot 1-2 dl vízben a vaníliával sziruppá főzzük. Beletesszük az
átpasszírozott gesztenyét, jól átkeverjük, hogy a cukor egyenletesen
elosztódjon benne, 10-15 percig főzzük. A pépszerűre főtt gesztenyelekvárt előmelegített
üvegekbe töltjük. Tetejükre két kanál csipetnyi szalicillal megkevert rumot
locsolunk. Dupla celofánnal lekötjük és száraz gőzbe tesszük. Hűvös helyen
tároljuk. A gesztenyelekvárt sütemények töltésére, vagy vajjal kikeverve
krémnek használhatjuk, de turmixitalt is készíthetünk vele.
Legjobb a sült. :)
VálaszTörlés